KALİFİYE İŞÇİNİN PARASI İŞÇİDEN ÇIKACAK
Kalifiye işçinin parası işçiden çıkacak ÇALIŞMA Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, endüstri meslek liselerini özel sektöre devredeceklerini açıkladı. Böylece eğitimin içeriğini patronların ihtiyaçları belirleyecek.
Masraflar ise işçilerin cebinden çıkacak, Patronlara kalifiye işçi yetişecek parasını işçiler ödeyecek haberanaliz Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, endüstri meslek liselerini özel sektöre devredeceklerini açıkladı.
Pilot projeyi başlattıklarını belirten Aydemir, sanayicinin okul yönetimlerine gireceğini bu okullarda doğrudan ihtiyaç duyulan vasıfta eleman yetiştirileceğini söyledi.y yağı olaHalil İmrek Meslek liseleri özelleştirilecek, bu okullardaki eğitimin parası ise işsizlik fonundan karşılanacak. AKP Hükümeti patronlara ucuz yatırım sağlamak için meslek liselerini özel sektöre devredecek. AKP hükümetinin başlatacağı uygulama ile meslek lisesi öğretmenleri (Teknik öğretmenler) ucuza ve daha çok çalıştırılacak, eğitimin içeriğini ise patronların ihtiyaçları belirleyecek. EĞİTİM ve öğretim sürecinin bütün masrafları ise işçilerin cebinden çıkacak.
AKP Hükümeti hazinenin parasını patronlara doğrudan vermiyor ama işçilerinin sigortasını işsizlik fonundan veriyor. Meslek liselerini özel sektöre devredecek olan AKP Hükümeti masrafını da işsizlik fonundan karşılayacak. Böylece patronlar, fabrikasında çalıştıracağı işçinin eğitimini de halkın sırtına yıkıyor.
DAHA UCUZA ÇALIŞACAK KALİFİYE ELEMAN
Formaliteden kurslar açıp çalışmayan fabrikalara sözüm ona ‘İşçi yetiştirip’ işsizlik fonunu yağmalıyorlar. İşsizlik ödeneğinden hep patronlar yararlanıyor. Adana İŞKUR’da benzer bir kurs açıldı. Ama bu kurs yeni işçilerin iş bulmasını sağlaması bir yana Temsa’dan atılan işçilerin yerine düşük ücretli kalifiye işçi oldular. EĞİTİMin tamamının masrafı işçi fonundan karşılanacak. EĞİTİMin içeriğini sermaye belirleyecek. Ve eğitimin esas amacı patronlara teknik adam yetiştirmek olacak. Ancak patronlar için yetiştirilecek kalifiye işçilerin eğitim masrafının işsizlik fonundan karşılanması AKP Hükümetinin patronlara yeni kıcak. Bu pilot proje ile sermaye eğitim programında tamamen söz sahibi olacağı gibi eğitimin esas gayesi vidayı iyi takacak kalifiye eleman yetiştirmek olacak.
EĞİTİMin amaçlarından biri olan kültür aktarım süreci ortadan kalkacak. Meslek liselerinin özelleştirilmesi burada görev yapan öğretmenlerin iş güvencesini de ortadan kaldıracak. Teknik öğretmenler ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. İşsiz mi kalacakları yoksa TEKEL işçileri gibi 4-c’li mi olacakları belirsiz. Bu öğretmenlerin norm kadro fazlası denilip belediyelere ve kalan kamu kuruluşlarına devredileceği de olasılıklar arasında.
AKP’Lİ MÜSTEŞAR MÜJDEYİ VERDİ!
Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, endüstri meslek liselerini özel sektöre devredeceklerini açıkladı. Pilot projeyi başlattıklarını belirten Aydemir, sanayicinin okul yönetimlerine gireceğini bu okullarda doğrudan ihtiyaç duyulan vasıfta eleman vazgeçmeyeceğiz!
Kartal IMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri olarak karşılaştığımız tepki ve tehditlere bir yenisi daha eklendi. Müdür Baş Yardımcısı Aziz Aygün tören esnasında birgün önce dağıtılan Erdal Eren Belgeseline ait bildirilere yönelik "Bizim öğrencimiz yasak yayın okuyamaz. Dışanda ne olduğu belli olmayan adamlar tarafından çeşitli evraklar dağıtılıyor, yasak yayınlan ellerinde gördüğümüz öğrencilerin dilekçe yazılarak okulumuz ile ilişkisi kesilir" şeklinde açıklama yaptı. Okulumuzda görev yapan bir eğitimcinin Emek Partisi bildirilerini yasak yayın olarak nitelendirip bu bildirileri dağıtanlara "Ne olduğu belli olmayan adam!" yakıştırmasında bulunması, biz öğrencileri tehdit etmesi, bizleri üzdüğü gibi kızdırdı da.
Kartal İMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri olarak okulumuzda gördüğümüz, şiddet ve tehdit içerikli mesajlardan çok bunaldık. Biliyoruz ki bize yapılan bu saldın Erdal Ererie de yapılmıştır. Bu saldın okulumuzdaki ‘Vahşetin’ örneklerinden biridir. Vahşet diyoruz, çünkü bu tür saldırılar, böyle konuşmalar hele de bir öğretmen tarafından yapılmışsa vahşettir. Hele hele konu Erdal Eren ise. Erdal Eren’i sevmek, tanımak yürek ister. Biz böyle kişileri, böyle okul yöneticilerini okulumuzda istemiyoruz. Emek Gençliği olarak karşılaştığımız ilk saldın bu değildir. Bizler haklan için mücadele eden gençler olarak uygulanan benzer baskılar karşısında yılmayacağımızı, kavgamızdan asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. IMKB Lisesi Öğrencileri EMEP’i nasıl tanıdım? Mektubumda size Emek Partisiyle (EMEP) nasıl buluştuğumu anlatmak istiyorum. Ama önce kendimi biraz tamtıp, EMEP’i tanımadan önce EMEP hakkındaki düşüncelerimi aktarmak istiyorum. Adım Hilmi Tuna, lise 3. sınıf öğrencisiyim. Ailem aşın sağcıdır.
Ben ise lise 1 de Türk Ocaklan lise başkanlığı yapmıştım. Yani siyasete ilk adımımı burada atmıştım. Oradan ayrıldıktan sonrada bir daha hiç bir siyasi örgüte katılmayacağıma dair kendime söz vermiştim. Ta ki EMEP’i tanıyana dek. EMEP’i tanımadan önce burada Türkiye’yi bölmeye, bu milleti birbirine düşürmeye çalışan insanlar olduğunu düşünüyordum. Ama şimdi anlıyorum ki ülkeyi bölmeye çalışan değil, aksine birleştirmeye çalışan bir örgüt. Artık size EMEP’e nasıl girdiğimi anlatabilirim. Okul çıkışıydı, EMEP’ten gelen bazı kişiler okulun çıkışında bildiri dağıtıyorlardı. Ben yoluma devam ediyordum ki arkadan bir ses geldi; "Şahin abiyi (okul bekçisi) dövüyorlar." Arkama döndüğüm gibi koşmaya başladım. Ve orda EMEP’ten gelenlere saldırdık. Dağılmamız fazla uzun sürmedi, o gün öyle bitmişti bizim için. ama ertesi gün yine geleceklerini duyduk.
Biz kavgaya geliyorlar zannettik. Çıkış saati gelmişti. Çıktığımızda ise sadece bildiri dağıttıklarını gördüm. Ama çok kişi toplanmıştık. Aramızda kimse EMEP’in ne olduğunu bilmemesine rağmen gelenleri protesto etmeye başladık. Yüz yüzelli kişi civarındaydık, herhangi bir olay çıkmadan herkes evine dağıldı. Eve gidip bu oaly üstüne düşünmeye başladım. Artık bu olay bu kadar uzun sürmemeliydi. Yanıma bir arkadaşımı alıp EMEPTilerle konuşmaya gittim. Oturup konuştuktan sonra, ordaki ahilerimiz bize EMEP’in nasıl bir parti olduğunu anlattılar. EMEP’in görüşlerinin gerçekten de bir gencin ideolojisini yansıttığım gördüm. EMEP’in gerçekten halk için uğraştığım ve bu milletin sorunlarına çare aradığını anladım. Ve o günden sonra EMEPTilerle görüşmeye başladım. Şuan bile arkadaşlarımdan tepki alıyorum. Ama buna karşılık benim cevabım ise "bir gün gelin çayımızı için ‘ oluyor. Artık ben de EMEP’li olduğum için gurur duyuyorum. Hilmi Tuna-E.CA Elginkan Anadolu Lisesi yetiştirileceğini söyledi. Bu yolla 5 yıl için de 900 bin kişini: iş sahibi olmasını hedeflediklerini -savunan Aydemir, okullarda, milli eğitim, sanayi ve ticaret odası ile Çalışma Bakanlığının olduğu üçlü bir yönetim modeli oluşturacaklarını vurguladı.
Koç Üniversitesi ve TÜSİAD’ın kurduğu Ekonomik Araştırma Forumu’nda konuşan Müsteşar Aydemir, "Meslek liselerindeki teçhizatın yenilenmesi ve okul saatinden sonra sanayi ve ticaret odalarının açacağı kurslara; meslek liselerinin işverene, özel sektöre devri için pilot proje olarak bakıyoruz" diye konuştu. Aydemir’in açıklamasına göre bu amaçla 111 endüstri meslek ve teknik lisedeki demode olmuş, günümüz işletmelerinde kullanılmayan eski teçhizat, hali hazırda kullanılanlarıyla değiştirildi. Bu aydan itibaren bu 111 meslek lisesindeki 6 bin öğretmene, yeni teçhizatlar konusunda eğitim verilmeye başlanacak. Meslek liselerinde ders bitim saatinden sonra yeni teçhizatlarla 3-4 ay sürecek sanayi ara eleman yetiştirme kursları başlayacak. Bu kursu bitirenler 3 ay fabrikalarda staj yapacak. Kurslar yüzde 90 iş garantili olacak. Çünkü Çalışma Bakanlığı ve o ildeki sanayi ve ticaret odası, okul idaresiyle birlikte kursun yönetiminde olacak. Doğrudan sanayicinin ihtiyaç duyduğu ara eleman bu kurslarda yetiştirilecek ve işe yerleştirilecek. Okullardaki teçhizatı yenileyen, meslek lisesi öğretmenlerini eğitmeye başlayan ve meslek liselerindeki kursun tüm masrafları işsizlik fonunda biriken paradan karşılanacak. Aydemir, "Devletin artık nıeslek liselerinden çıkması lazım. Sanayici ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ diyor. Bu projeyle sanayici aradığı elemanı meslek lisesinde yetiştirecek" dedi.
‘YILDA 200 BİN KİŞİ . KURS GÖRECEK’
Aydemir, "Her yıl 200 bin kişinin kurs göreceği ve 5 yıl sürecek proje sonunda 1 milyon kişi iş sahibi olabilecek. Kursu bitiren sınava tabi tutulacak. Fireler dışında bu projenin yüzde 90. istihdama dönüşmesini ve 900 bin kişinin ara eleman olarak sanayide işe başlamasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu. İstihdam ve ülke ekonomisinin en büyük düşmanının kayıt dişilik olduğunu vurgulayan Müsteşar Aydemir, yeni yıldan itibaren işletmelerin kullandığı su, elektrik ve doğal gaz faturalarına bakarak kayıtsız işçi çalıştıran şirketleri ortaya çıkaracaklarını söyledi. 190 kadar ulusal meslek standardı olacağını belirten Aydemir, bunlardan 127’sinin tanımlandığını kaydetti. 19 ilde sanayi ve ticaret odalarına işgücü piyasası analizi yaptırdıklarını anlatan Aydemir, bu uygulamanın 81 şehre yayılacağını ve bundan sonra meslek kurslarının bu ihtiyaç doğrultusunda açılacağını vurguladı.