KIDEM 2013’TE MASADA
Erdoğan geri aldık dedi ama, Çalışma Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Bakan Faruk Çelik, 2012 yılını değerlendirdi. SGK´nın 2012 bütçesinde 20,5 milyar açık olduğunu söyleyen Çelik, 2013 yılında taşeron işçilik konusu ile birlikte kıdem tazminatının da masaya yatırılacağını açıkladı.
Erdoğan geri aldık dedi ama, Çalışma Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Bakan Faruk Çelik, 2012 yılını değerlendirdi. SGK’nın 2012 bütçesinde 20,5 milyar açık olduğunu söyleyen Çelik, 2013 yılında taşeron işçilik konusu ile birlikte kıdem tazminatının da masaya yatırılacağını açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikaların "Grev nedeni sayarız" dediği Kıdem Tazminatı’nın fona devredilmesinin 2013’de gündeme geleceğinin sinyalini verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2012 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi, 2013 hedeflerini açıkladı.
Çelik, emekli örgütlerinin "Gerçek intibak yasası değil" şeklinde yorumladıkları intibak düzenlemesi ile yaklaşık 2 milyon emeklinin maaş adaletsizliğini ileri sürdü. Çelik bu kapsam da, 438 bin emeklinin maaşında 50 lira, 324 bin emeklinin maaşında 50100 lira, 715 bin emeklinin maaşında 100-200 lira, 284 bin emeklinin maaşında da 200-350 lira iyileştirme yapıldığını bildirerek bu rakamların Ocak 2013’ten itibaren maaşlara yansıtılacağını söyledi.
SGK açığı 20,5 milyar
Çelik, sağlık hizmeti sunumunda bürokrasiye son vermek adına "reçete sistemine" geçildiğini söyledi. Çelik, 15 Ocak 2013 tarihiyle hekimlerin artık ilaç reçetelerini elektronik ortamda düzenleyeceklerini belirtti. Önceki gün "Medula Provizyon Sistemi" olarak bilinen "reçete onay siste mi"nin çalışmamasından dolayı hastaların ilaçlarını alamayarak mağdur olmaları akılarda soru işaretleri bıraktı.
SGK alacaklarının da, Ocak 2013’ten itibaren elektronik ortamdan takip edileceğini kaydeden Çelik, 2012 bütçesinde sosyal güvenlik açığının 20,5 milyar olduğunu belirtti. Kıdem tazminatı Çelik, işverenlerin ısrarla gündeme getirdiği, işçi konfederasyonlarının ise "Grev nedeni sayarız" dediği kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunda da konuştu.
Çelik, basın mensuplarının "2013 yılında kıdem tazminatının gündeme gelip gelmeyeceğini" sorması üzerine hükümetin programın da yer aldığını hatırlatarak mevcut yapıda zaten herkesin kıdem tazminatını alamadığını, herkesin alabileceği bir sistemin programda yer aldığını söyledi. Çelik, tarafların itirazları üzerine bir mutabakat sağlayarak şimdiye kadar gündeme almadıklarını ancak taşeron işçilik sorununu görüşülürken kıdem tazminatının da bu konuya bağlı olarak gündeme geleceğini bildirdi.
Günde 172 iş kazası
Çelik, iş sağlığı ve güvenliğine de değindi. Çelik, Türkiye’de her gün 172 iş kazası meydana geldiğini, bunlardan 3’ünün ölüm 6’sınm da iş görememezlikle sonuçlandığını bildirdi. İş kazaları ve meslek hastalıklarının Türkiye’ye maliyetinin 7,7 milyar dolar civarında olduğunu belirten Çelik, "100 bin işçide ölüm oranı 2002’de yaklaşık 17 iken, 2012’de bu 100 bin işçide 8’e gerilemiş olmasına rağmen henüz bu rakamları istediğimiz düzeye çekemediğimizi belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Sendikalar aksini savunuyor
Sendikaların yoğun itirazlarına rağmen Meclis’ten geçirilen "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu"na da değinen Çelik, kanunun 12 EylüPün yasakçı zihniyetini ortadan kaldırdığını, özgürlüklerin ve örgütlenmenin önünü açtığını savundu. Çelik’in tam aksini savunan sendikalar ise Kanunun "12 Eylül yasalarından daha kötü olduğunu" belirtiyor.
Kanunun görüşülmesi esnasında Türkiye’deki sendikaların yanı sıra dünyanın en önemli sendikal örgütlenmesi olan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (IUF) da Abdullah Gül’e bir mektup yazarak, AKP hükümeti tarafından hazırlanan Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu "veto" etmesini istemişti.
Çelik, "2009 Temmuz istatistiğine göre yetkili 50 sendikaya iş kolu barajı aranmaksızın bir toplu sözleşme yapma imkanı sağlandığını söyledi. Ekonomik Sosyal Konsey üyesi konfederasyonlara bağlı sendikalar için iş kolu barajının Ocak 2013’ten itibaren 2016 Temmuzuna kadar yüzde 1 olarak uygulanacağını hatırlattı. Çelik şöyle konuştu:
"Öte yandan yeni kanunda 28 iş kolu, 20’ye indirilmiştir. Belirlenen 20 iş kolunda sendikaların, hangi iş kolunda faaliyet göstereceğini belirten İş Kolu Yönetmeliği de çıkarılmıştır. Ocak ayının ilk yarısında SGK verilerini esas alan gerçek istatistikleri yayımlayacağız. İlk kez sendikalar Ocak ayından itibaren hem yeni iş kollarına hem de gerçek verilere göre örgütlenmelerini gerçekleştireceklerdir. Artık hem bakanlık hem de sendikalar yeni yılla birlikte sanal verilerden kurtulmaktadırlar."
Çelik Türkiye’deki işsizlik sorunun kaynağında mesleksizliğin yattığını ileri sürerek, "Ne iş olsa yaparım" döneminin artık geride kaldığını söyledi.