KIDEM TAZMİNATI FON’A DEVREDİLİRSE NE OLUR
İŞÇİLERDEN SAKLANAN GERÇEKLER
Sendikal Güç Birliği Platformu, hükümetin gündeminde yer alan kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili broşür hazırladı. Broşürde kıdem tazminatı konusunda bilinmesi gerekenher şey bulunuyor.
Kıdem tazminatının Fon’a devredilmek istendiği kaydedilen broşürde "Kıdem tazminatı Fon’a devredilirse ne olacak" sorusuna yanıdar veriliyor: "İşverenler tıpkı İşsizlik Sigortası, SGK primi gibi, oluşturulan Fon’a kıdem tazminatı için belli bir oranda prim ödeyecek. İşçinin kıdem tazminatı hakkını bundan böyle işveren değil, Fon ödeyecek. Fon’un yönetiminde görev alan 4 kişiden sadece biri çalışanın temsilcisi olacak." » Kıdem tazminatı için artık 1 yıllık hizmet yetmeyecek, en az 10 yıl çalışmak gerekecek. 10’uncu yılda da tazminatın tamamı değil, bir kısmı alınabilecek.
İşçi tazminatının tamamını almak için emekliliğe hak kazanıncaya kadar beklemek zorunda kalacak. Halen bir yıl için 30 gün üzerinden kıdem tazminatı tutarı aşağıya çekilecek. Yani tazminat miktarı düşürülecek. Askere gidenler kıdem tazminatı alamayacak. Evlenip işten ayrılmak isteyen kadın işçiler kıdem tazminatı alamayacak. » İşverenin tacizine, kötü muamelesine maruz kalanlar işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alamayacak.
Haklı ya da haksız yere, geçerli bir neden olsun ya da olmasın, işveren işçi çıkardığında artık kıdem tazminatı ödemeyecek. Yani işveren tazminat ödeme korkusu olmadan istediği gibi işçi çıkarabilecek. İşveren, ücret ya da ücret benzeri, ikramiye vs. ödemeleri zamanında yapmazsa, işçi ya duruma katlanacak, ya da katlanmak istemeyip işten çıkarsa, kıdem tazminatı alamayacak. Yani işverenin ücret ödememesi bir anlamda cezasız kalacak. İşyerinin zorunlu nedenle bir haftadan fazla durması halinde kıdem tazminatı istenemeyecek. Prim ödeme gün sayısını doldurup da yaşının gelmesini bekleyenler, kıdem tazminatını isteyemeyecek. Emeklilik yaşı çok ilerilere atıldığı için, hak etme yaşına gelene kadar parası Fon’da hapis kalacak. Belki de kıdem tazminatını almaya ömrü yetmeyecek. Geçerli sağlık nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alamayacak. kale sözleşmesi yaparak işten ayrılmak isteyenler kıdem tazminatı alamayacak. İşverenler istediği zaman, istediği şekilde iş şartlarını değiştirebilecek, işçiye ya kabul et ya da işten çık diyebilecek. Karşılığında da kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü olmayacak.
BİRGÜN GAZETESİ