‘KIDEM TAZMİNATI FONU YASASI’NDA KARARLIYIZ’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı, alt işveren ve istihdam stratejisi konuları üzerinde çalıştıklarını belirterek, kıdem tazminatının, ´Kıdem Tazminatı Fonu´na dönüştürülmesinde kararlı olduklarını ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı, alt işveren ve istihdam stratejisi konuları üzerinde çalıştıklarını belirterek, kıdem tazminatının, ‘Kıdem Tazminatı Fonu’na dönüştürülmesinde kararlı olduklarını ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kıdem tazminatının, Kıdem Tazminatı Fonu’na dönüştürülmesi için kararlı olduğumuzu, bunu çok uzatmayacağımızı, düzenlemeyi yapacağımızı ve şubat ayında büyük ihtimalle bu konulan tanışmayı açacağımızı ifade ediyorum" dedi.
Çelik, Ankara Sanayi Odası’nın ocak ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, 10 yılda Türkiye’nin ihracatının yaklaşık 4 katma ulaştığını belirterek, ihracatçıların sorunlarını çözmenin, onlara elverişli bir yatırım ortamı sağlamanın hükümetin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
Bu yılın özellikle Avrupa için sıkıntılı bir yıl olacağını dile getiren Çelik, küresel ekonomide büyüme beklentisinin yüzde 2.5’e çekildiğini söyledi. Çalışma Bakanlığı olarak, kıdem tazminatı, alt işveren ve istihdam stratejisi gibi konular üzerinde çalıştıklarım dile getiren Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı’nı ve İş Sağlığı Güvenliği Yasa Tasarısı’nı hazırlayarak Bakanlar Kurulu’na gönderdiklerini anımsattı.
6 milyon işçi kayıtlarda yok
Toplam işçi sayısının, Çalışma Bakanlığı’nda 5 milyon 398 bin olarak görüldüğünü, oysa 11 milyonu aşüğını belirten Çelik, şöyle konuştu: "Çalışma Bakanlığı istatistikleri yayınlansın dediğimiz zaman bunu 5 milyon 398 bin olarak yayınlamamız gerekiyor. Sendikalı işçi sayımız ise bu 5 milyonun 3 milyon 200 bini olarak görünüyor. Şimdi bana diyorlar ki bu yanlışı, bu yalanı tekrar et. İnanın nasıl edelim, böyle bir şey var mı? Yok. Bir alt tabloya bakarsanız, sendikalılığında bir engeli olmayan 10 milyon 300 bin kişi var. SGK verilerine göre, çalışan işçinin 880 bini sendikalı. Bunun oram ne? Yüzde 8.5, yüzde 60 değil. Bu sanal ortamdan gerçek ortama dönelim ve bütün rakamlarımızı buna göre revize edelim düşüncesinden kaynaklanan bir düzenleme. Yüzde 60’lık örgütlenme oranı çerçevesinde 51 sendika şu anda Türkiye genelinde işkolu barajını aşıyor."
Sıfır baraj talebi
Yasa üzerinde çalışırken, bir sendikanın ‘baraj 0 olsun’ dediğini, bir diğerinin ‘baraj olsun ama yüksek olmasın’ görüşünü savunduğunu kaydeden Çelik, "işverenlerimiz ise barajın biraz daha yüksek olması gerektiğini söyledi. Netice itibariyle bu, uzlaşamadığımız bir konuydu. Biz konuyu enine boyuna tartışarak, neticede oranı belirleyerek, tasarıyı Bakanlar Kurulu’na gönderdik" dedi.
Çelik, yaptıkları çalışmaları taraflarla konuşup olgunlaştırmadan deklare etmeyeceklerini belirterek, kıdem tazminatı konusunda şu anda herhangi bir şey söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Çelik, "Kıdem tazminatının, Kıdem Tazminatı Fonu’na dönüştürülmesi kararlılığımız olduğunu, bunu da çok uzatmayacağımızı, alt işverenle birlikte bu düzenlemeyi yapacağımızı ve şubat ayı içinde büyük ihtimalle bu konuları tartışmayı açacağımızı ifade ediyorum" dedi.
Ankara Sanayi Odası’nın ocak ayı Meclis Toplantısı’na katılan Faruk Çelik, İhracatçıların sorunlarını çözüp, elverişli bir yatırım ortamı sağlamanın hükümetin sorumluluğunda olduğunu İfade etti. Çelik, toplantıyı, AS0 Başkanı Nurettin Özdeblr’le birlikte İzledi.
12 bin Bağ-Kur’luya intibak müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak düzenlemesine 11 ışkın bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyıp Erdoğan’ın, intibak düzenlemesinde Bag-Kur’lular ve Emekli Sandığı üyelerine 11 ışkı n bir sorun olup olmadığını kendisine sorduğunu belirterek, Emekli Sandığı üyelerine ilişkin herhangi bir sorun olmadığını, Bag-Kur’lulardan 12 bin kısıyı ilgilendiren bir düzenleme yapılacağını söyledi. Faruk Celık, şunları kaydetti: "2000 öncesi SSK’lılarla ilgili sorunu, bildiğiniz gibi cozmustuk. Bag-Kur’lularla ilgili yaptığımız ayrıntılı çalışmada, 2002 yılında 3 aylık bir dönem için 100-150 lir. kadarazami 12 bin kısıyı ilgilendiren bir farklılaşma olduğunu gorduk. Buradaki intibaksızlığı, intibaka dönüştürmeye donuk bir düzenlemeyi yapıyoruz. Bag-Kur’lulardan yalnız 12 bin emekli vatandaşımızı ilgilendiren bir düzenleme… 2002’den önce 1,5 milyon lira aylık alan bir vatandaşımız varken, bu 3 aylık donem içerisinde emekli olanların 100-150 lira daha dezavantajlı noktada olduklarını gorduk."
Baraj binde 5’e inince örgütlenme hızlanmaz
İşkolu ile işyeri barajını karıştırıldığını belirten Faruk Celık, "Sanki baraj yüzde 10’dan binde 5’e indirilince sanki sendikalar bugüne kadar yokmuş ve sabah herkes sendika kuracak, örgütlenme olacak, büyük bir huzursuzluk meydana gelecek, endüstriyel ilişkilerde çatışma olacak, ne ihracat kalacak, ne ithalat kalacak gibi… İşyerinde 50 artı 1 barajı korundu. Binde 5 işkolu barajı. Sanki ülke genelinde asılması gereken işkolu barajı, ısyerl barajı gibi takdim ediliyor ve farklı değerlendirmelerle karsı karsıya kalıyoruz" dedi. İstatistikleri yayımlanırsa toplu 13 sendika kalacağını vurgulayan Celık, "Bunun buyuk ihtimalle 11’i Türk-ls’in, 1’i Hak-ls’ın Hızmet-lş sendikası. DİSK kapanıyor. Türk-ls de 35 sendikasının 25’ını kaybetmiş oluyor. Zaten toplam oran bu, durumlar da bu. Ya gerçek rakamlar, gerçek tablolar çerçevesinde olaya yaklaşım sergileyeceğiz ya da sanal ortam devam etsin denirse doğrusu ben kürsüye çıkıp yüzde 60 Türkiye’de sendikalaşma oranı var gibi bir ifadeyi ne sız kullanmak istersiniz, ne de ben kullanırım" değerlendirmesini yaptı. Gecen sene istatistiklerin yayımlanmasını son kez ertelediklerini hatırlatan Celık, "SGK verilen çerçevesinde bu sanal rakamlardan Türk ıs dünyasını kurtaracağız dedik. Bugün geldiğimiz nokta bu çerçevededir" diye konuştu.