KIDEM TAZMİNATI GASPI
AKP kıdem tazminatı hakkını yok edecek düzenlemeyi hızlandırırken, yasayla birlikte işten atılanlardan sonra, evlenecek kadınların ve askere gideceklerin de kıdem tazminatlarının verilmeyeceği ortaya çıktı.
KIDEME AKP TIRPANI
AKP kıdem tazminatı hakkını yok edecek düzenlemeyi hızlandırırken, yasayla birlikte işten atılanlardan sonra, evlenecek kadınların ve askere gideceklerin de kıdem tazminatlarının verilmeyeceği ortaya çıktı.
AKP’nin kıdem tazminatını yok edecek düzenlemesinden büyük tuzak çıktı. Yasayla birlikte "kıdem tazminatı devlet güvencesinde olacak" diyen hükümet yetkilileri, işten atılanlardan sonra, askere gideceklerin ve evlenen kadınlann da kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırdı.
115 YIL BEKLENECEK
AKP işçi haklarına dönük en kapsamlı saldırılarından birine hazırlanıyor. İşçilerin kıdem tazminatı hakkım yok edecek düzenlemede son taslaklar da ortaya çıkarken, buna göre çalışanlar kıdem hesabından para çekme haklarını 15 yıllık sigortalılık süresini doldurduklannda (3 bin 600 gün prim ödendiğinde) kullanabilecekler.
221 YIL ÇALIŞMASI GEREKİYOR
Buna karşın işçiler sadece konut almak istedikleri durumda geçen süreye bakılmaksızın kıdem tazminatı alabilecekler. Ancak, D1SKAR’ın yaptığı araştırmaya göre, asgari ücret üzerinden sigorta kapsamına alman bir işçi, mevcut sistemde her yıl için 960,5 TL Kıdem Tazminatı alabilirken, yeni sistemde yıllık 451,44 TL alabilecek. Kıdem Tazminatı alacağı yandan fazla düşen bir asgari ücretlinin, 100 bin TL fiyatı olan bir evi alabilmesi için 221 yıl çalışması gerekiyor.
Önceki kanunda yer alan askere gidecek ve evlenecek kadınlara verilen kıdem tazminatı hakkı yeni yasayla birlikte kaldırılacak. Mevcut yasaya göre askere gidecek olan bir çalışan, kıdem tazminatım alma hakkına sahipken yeni yasayla birlikte bu hak ortadan kaldırılıyor.
Yine evlenecek olan kadınlarda evlenmelerinin ardından geçen 1 yıllık süreçte işten aynlmaları durumunda alabildikleri kıdem tazminatını yem yasayla birlikte artık alamayacak.
FONLARA DEVREDİLECEK
Yeni tasanya göre işverenlerden alınan kıdem primleri bireysel emeklilik şirketlerinin fonları tarafından yatırıma yönlendirilecek. Kıdem primlerinin yatırılacağı şirketi işveren seçecek. Ancak bu primlerin değerlendirileceği fonların seçimim ise çalışanlar yapacak.
İşverene büyük kıyak
TASLAĞI yorumlayan vergi uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Yeni taslak sadece tazminatların fona devriyle sınırlı değil. Tazminata hak kazanma sekli de değişiyor" dedi. Kızılot, en çarpıcı düzenlemenin isten atılanlara tazminat verilmemesi olduğunu belirtti. Kızılot bu konuda dava patlaması olacağını kaydetti. Taslakta işverene büyük kıyak yapıldığını da belirten Kızılot, "İssizlik sigortası fonuna işverenin ve devletin katkısı yüzde 0.5’e indirildi. İşsizlik fonu tırpanlandı" diye konuştu.
‘Yakında toplu işten çıkarmalar yaşanabilir’
DİSK Başkanı Erol Ekici, yeni sistemle, prime esas olan kesinti miktarının yüzde 6-7 oranında kaybolacağını belirterek, işçinin 1000 lirasında 300 liralık kayıp yaşanacağını savundu. Ekici, "Sisteme geçişle birlikte toplu işten çıkarmalar yaşanabilir. Kendilerine önerilen kıdem tazminatını kabul etmeyenler işten atılabilir" dedi.
Taslaktaki en çarpıcı düzenleme olarak öne çıkan maddeye göre, patronlar çalışanları rahatça işten çıkartabilecek. Çünkü patronun kıdemle bağı kopartılıyor.
İşten çıkarılan bir çalışan başka bir iş bulup çalışmaya başlarsa (15 yıl 3600 günü doldurmak koşuluyla) kıdem tazminatının yarısını alabilecek. Kalanını emeklilik halinde alacak.
Bu çalışan herhangi bir iş bulamazsa, çalıştığı dönemdeki tazminatın tamamını işten çıkartıldığı tarihtan 5 yıl sonra alabilecek.
Kıdem tazminatı ödenirken gelir vergisi kesintisi yapılacak. Bu kesintinin oranını Bakanlar Kurulu belirleyecek.