İşveren, kendisine bağlı olarak çalışmaya başlayan 4/a sigortalısını, sigortalılık başlangıç tarihinden önce sigortalı işe giriş bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmekle yükümlüdür.
| Ben 14 Mayıs’ta işe başladım, sigortamı yapmadılar, gerekçe olarak da ‘Sana güvenmiyoruz’ dediler. Bir ay geçti, işten çıktım. Şimdi benim çalışmam kısa süreli olduğu için çalıştığım yeri şikayet edebilir miyim?
İşveren, kendisine bağlı olarak çalışmaya başlayan 4/a sigortalısını, sigortalılık başlangıç tarihinden önce sigortalı işe giriş bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmekle yükümlüdür. 4/a sigortalıları için sigortalılık başlangıç tarihi, sigortalının çalışmaya, mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihtir.
Ancak;
1- İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için en son işe başlatıldığı gün,
2- Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ na ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde, ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren 1 ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu 1 aylık sürenin dolduğu tarihe kadar,
3- Kamu idareleri tarafından çalıştırılan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idareleri tarafından yurtdışı görevde çalışmak üzere işe alınanların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 1 ay içinde işe giriş bildirgesinin kuruma verilmesi gerekmektedir. (5510 sayılı Kanun madde 8/1)
Okurumuzun yukarıda sayılan istisnalardaki işlerden değilse işe giriş bildiriminin çalışmaya başladığı tarihten önce kuruma verilmesi işvereni açısından bir yükümlülüktür. 5510 sayılı kanunda sigortalının çalışma süresi, sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi açısından ölçüt olarak görülmemiştir. 1 ay ya da 1 gün olsa dahi sigortalının çalıştığının bildirilmesi gerekir. Bildirimi yapmayan işveren için aynı kanunun 102’nci maddesinde idari para cezası öngörülmüştür. Bu ceza, hakkında bildirim yapılmayan her bir sigortalı için asgari ücretin iki katıdır.