KÖMÜR KARASI KADER! SAĞ ÇIKMAK MUCİZE!
Göçükten kurtulan işçiler ölümden değil, işsizlikten korkuyor. Rödovansçı şirket, ocağı taşerona vermiş! İşçiler ise ´tarla´ kıyafetiyle, maskesiz, kasksız ocağa indirilmiş!
Zonguldak’ta 9 işçinin şirketin geç haber vermesi nedeniyle 14 saat sonra kurtarıldıkları ocakta, "taşeron içinde taşeron" sisteminin uygulandığı ortaya çıktı.
Ayrıca CHP’nin tespitlerine göre, işçilerin üzerinde madenci kıyafetleri yok. Elbiseler yanmaya açık. Çizmeleri "tarla çizmesi". Ferdi kurtancılan, karbonmonoksit ya da oksijen maskeleri yok! İşçiler zaman zaman kasksız çalıştmlmış. Ocakta metal olması gereken her şey de ahşap ve çürük.
Genel Maden-İş Sendikası’ndan alman bilgiye göre, ocağın bulunduğu sahayı Demir Madencilik, Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) rödovans yoluyla kiraladı. Demir Madencilik kiraladığı sahada taşeron şirkete iş verdi. Bu şirket de Erol Civelek’in sahibi olduğu Erci Madencilik Şirketi’ydi.
Bir anlamda "taşeron içinde taşeron" sistemi uygulandı. Göçük de Erci Madencilik tarafından işletilen ocakta meydana geldi. Ocakta üretim eksiklikler nedeniyle geçen yıl Çalışma Bakanlığı tarafından durduruldu. Ocağa iki ayrı denetleme sonunda toplamda 25 bin lira para cezası kesildi. Eksikliklerin giderilmesi istendi.
Ancak ocak "üretime hazırlık" adı altında çalıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Manisa milletvekili Özgür Özel, Zonguldak milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali ihsan Köktürk ocakta incelemelerde bulundu. Akkaya ve Özel, heyetin izlenimlerini aktardı. CHP’ye göre, kazanın sorumluları 2013 ‘te ocağı kapatıp sonra "başı boş" bırakan, takip etmeyen Çalışma ve Enerji Bakanlıkları.
Heyetin tespitleri şöyle:
.Yeni faciaların yaşanması an meselesi. Göçükten kurtulan işçiler, kaçak bir madende çalıştıklarını ancak göçükten çıkarıldıklarında anladılar.
‘Dayıbaşı kaçak işletmeci’
.Soma’daki madenlerde çok sayıda dayıbaşı varken, burada dayıbaşını madenin kaçak işletmecisi olarak görüyoruz. Kapatılmış maden bu dayıbaşına verilmiş.
‘Tarla çizmesi’
.Hastanede ziyaret edilen işçilerin kıyafetlerinden ayakkabılanna kadar üzerlerindeki hiçbir şey madenlerde giyilmesi gereken giysilerden değildi. İşçilerin ayaklarındaki standart madenci çizmesi değildi, bildiğimiz normal "tarla çizmesi" idi. Üstlerindeki kıyafet madenci kıyafeti değildi.
.Madencilerin ferdi kurtarıcıları, karbonmonoksit ya da oksijen maskeleri yok! İşçilerin yakınlan, madencilerin zaman zaman kasksız dahi çalıştıklarını söyledi. Kesinlikle eğitim almadıkları, mevzuattan haberlerinin olmadığı ise yapılan görüşmelerde açıkça ortaya çıktı..
.Madenin, hava sirkülasyonunu da sağlayacak ikinci bir girişi yok. Ocakta metal olması gereken her şeyin ahşap ve çürük olduğu tespit edilmiştir.
Zonguldak’ta özel maden ocağında 9 işçinin 14 saat sonra sağ kurtulduğu göçükle ilgili müfettişler inceleme başlatırken, işçileri işsizlik korkusu sardı.
Dilaver Mahallesi’nde Erci Madencilik tarafından işletilen maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan ve 14 saat sonra kurtarılan 9 maden işçisi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki tedavilerinin ardından dün sabah taburcu edildi. Hastane çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran 4 yıllık madenci 36 yaşındaki Ayhan Günbel, madende çalışmaya devam edeceğini belirterek "Biz bu işten ekmek yiyoruz. Kaza oldu diye işi bırakacak değiliz. Biz şu anda maden kapatılacak’ diye korkuyoruz. Şu anda bende işsizlik sıkıntısı başladı. ‘Burası kapanırsa ne yapanz, ne ederiz?’ diye düşünmeye başladık. Ölümden döndük diye gitmeyecek miyiz? Yine gideceğiz. İnsanların çilesi, bu devam edecek" diye konuştu.
Göçükten 14 saat sonra kurtarılan madencilerden 36 yaşındaki Ferhat Manlar, iş kıyafetlerini kendi imkânlarıyla aldıklarını, servis ücretlerini kendilerinin ödediklerini, yemeklerini de evden getirdiklerini söyledi.
Bir vardiyada 1012 kişi çalıştıklarını ve sendika üyesi olmadığını ve gaz maskesi olmadan çalıştıklarını anlatan Mankır, aylık 1400 lira ücret aldığını belirtti.
Üretim iki defa durdurulmuş
Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı ise maden ocağında daha önce çeşitli eksiklikler nedeniyle üretimin 2 defa durdurulduğunu belirterek, denetimlerdeki zaafın kazayı net olarak ortaya çıkardığını anlattı.