KOŞULLAR AĞIR ÖLÜMLER ARTIYOR
İSİG raporuna göre yılın ilk 3 ayı 347 işçi çalışırken öldü. Raporda koşulların ağırlaştığı belirtilerek kalp krizi kaynaklı ölümlerin artabileceği aktarıldı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi yılın ilk 3 ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayımladı. Buna göre ocak, şubat ve mart aylarında 347 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Raporda emekçilerin alım gücünde yaşanan kayba, işsizliğe ve sendikal hakların engellenmesine yönelik girişimlere de yer verildi.
Raporda, emekçilerin yoksulluk girdabına itildiği ve her koşulda çalışmak zorunda bırakıldığı belirtilerek şöyle dendi: “Yılın ilk üç ayında işçi sağlığı ve güvenliğine dair olan sorunları ekonomik kriz, işten çıkarmalar, iklim durumu (yoğun kar yağışı) gibi koşullar belirledi. İşçiler hayat pahalılığı ve işten çıkarma tehdidi nedeniyle güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm edildi. Asgari ücret düzeyinin tüm ücretliler içindeki oranı yüzde 70’e ulaşırken birçok işyerinde sigortalar asgari ücret üzerinden yatırılsa da belli miktarlar elden geri alındı. İşten atılma baskısıyla işçiler daha çok çalıştırıldı, üç işçinin yapacağı iş iki işçiye yaptırıldı.”
Havaların ısınmasıyla güvencesiz çalışmanın en yoğun olduğu inşaatlarda ve tarımdaki iş cinayetlerinde hızlı bir artış gözükebileceği de vurgulandı. Yüksekten düşmeler, tarımda işçilerinin taşınması ve çiftçilerin traktörlerindeki eksikliklerin giderilmesi gibi konularda hızla önlem alınması gerektiği aktarıldı. Raporda Covid-19’un işçi sınıfı hastalığıdır olduğu da tekrar hatırlatılarak “İşçi sınıfının kırılgan kesimleri (yaşlı-emekli işçiler ve kronik hastalığı olanlar) arasında ölümler devam etmektedir. Kamusal sağlık önlemleri bu kesimleri önceleyecek biçimde alınmalıdır” dendi.
İNTİHARLAR ARTABİLİR
Emekçilerin borçluluğuna da dikkat çekilen raporda, “Ekonomik kriz, mobbing ve fazla çalışmaya bağlı işçi intiharları devam etmektedir. Özellikle geçinemeyen işçilerin banka ve tefecilerden aldıkları borçları geri ödeyememeleri ve yapılan baskılar nedeniyle meydana gelen intiharlarda artış olabilir” ifadelerine yer verildi.
İş cinayeti nedenleri arasında kalp krizi ve beyin kanamasına bağlı ölümlerin devam ettiği belirtildi. Bunun nedeni olarak aşırı-yoğun-fazla-sağlıksız çalışma koşulları olduğu vurgulandı.
İSİG Meclisi hazırladığı raporunu ise iş cinayetinde yaşamını yitiren şu isimlere adadı:
-İstanbul’da Galataport şantiyesinde çalışırken Covid-19’a bağlı kalp krizi geçiren ve 13 Nisan 2020’de hayatını kaybeden, DİSK Dev Yapı-İş İstanbul Avrupa Yakası temsilcisi, İSİG Meclisi gönüllüsü 33 yaşındaki inşaat işçisi Hasan Oğuz’a…
-Sendikalaştığı için Uğur Tekstil’de işten atılan, hiçbir fabrikada iş bulamayan, girdiği inşaat işinin ilk gününde çatıdan düşerek yaşamını yitiren 29 yaşındaki tekstil işçisi Sedat Aslan’a…
Ve direnen işçilere.