KRİZ, İSTİHDAMDA EĞİLİMLERİ DEĞİŞTİRDİ
TÜİK´inHaneHalklanAnketi´nin2010verileri, istihdam ve işsizlikte krizin etkilerinin azalmasına karşın Türkiye´de işsizlik ve istihdamda kriz öncesine göre farklı eğilimlerin belirgin hale geldiğini ortaya koydu.
TÜİK’inHaneHalklanAnketi’nin2010verileri, istihdam ve işsizlikte krizin etkilerinin azalmasına karşın Türkiye’de işsizlik ve istihdamda kriz öncesine göre farklı eğilimlerin belirgin hale geldiğini ortaya koydu.
Bu eğilimler önümüzdeki dönemde ekonomideki iyileşme devam etse de işsiz sayısının kriz döneminde çıktığı 3 milyon sınırından aşağıya düşmeyeceğini ve buna bağlı olarak gelir dağılımındaki bozukluğun ve yoksulluğun en önemli sosyal sorun olmaya devam edeceğim gösteriyor.
Kriz etkisini yitirdi ama geride 690 bin işsiz bıraktı 46,3 48,8 1.297 BRİFİNG I I TÜİK’in Hane Halkları /Anketi 2010 verileri, istihdam ve işsizlikte krizin etkilerinin azalmakta olduğunu ama bunların henüz telafi edilemediğine işaret ederken Türkiye’de işsizlik ve istihdamda kriz öncesine göre farklı eğilimlerin belirgin hale geldiğim gösteriyor. Bu eğilimler birkaç noktada belirginleşiyor. Önümüzdeki dönemde ekonomideki iyileşme devam etse bile işsiz sayısının kriz döneminde çıkmış olduğu 3 milyon sınırından aşağıya düşmeyeceğini ve buna bağlı olarak gelir dağılımı ve yoksulluğun en önemli sosyal sorun olmaya devam edeceğini gösteriyor.
Kriz, 690 bin ilave işsiz katü 2010 yık ortalama işsizlik verilerine göre işsiz sayısı 423 bin kişi azalırken işsizlik oram da 2.1 puan düşerek yüzde 12’ye geriledi. İstihdam artışı 1 milyon 322 bine ulaştı. Bu ‘iyileşme’ye rağmen 2010’da ‘resmi işsiz’ sayısı 3 milyonun üzerinde kalırken ‘düzeltilmiş işsiz’ sayısı da 5 milyon sınırının üzerinde seyretti. Kriz süreci işsizler ordusu stokuna 690 bin ilave işsiz katü. Her yıl işgücü piyasasına ilk kez katılanların sayısının 850 bin olduğu dikkate alınırsa krizin işsiz bıraktığı 690 bin kadar işsize iş bulunmasının güç olduğu görülüyor.
Bu durumda önümüzdeki dönemde işsizlik stokunun 3 milyonun altına düşmesi pek mümkün görünmüyor. İşsiz olduğu halde iş aramayanlar ve iş bulmaktan ümidini kesenler dahil edildiğinde bu sayı 5 milyon 100 bine ulaşıyor. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde 5 milyona ulaşan gerçek işsizlikle birlikte yaşayacağı görülüyor. j Çalışma ihtiyacı duyanlar arttı ‘ Kriz döneminden önce işgücünü arz etmeyenlerin veya arz etme ihtiyacı duymayanların sayısı kriz döneminde belirgin biçimde arttı.
Çalışabilir nüfus içinde işgücünün payını ifade eden İKO (İşgücüne Katılım Oranı) kriz öncesinde yüzde 46.3 iken kriz koşullarının etkisiyle 2.5 puan artarak yüzde 48.8’e yükseldi.
Yazının Devamını Dünya gazetesinden okuyabilirsiniz…