KUMLU YÖNETİMİ DE TARTIŞMAYA KATILDI
Aydınlık´ın başlattığı ´Türk-İş nerede?´ yazı dizisi büyük Igi uyandırdı. İşçi sınıfı ve sendikalar ilgiyle takip ediyor. Yazı dizimize dün Türk-İş yönetiminden de yanıt geldi.
Özrü kabahatinden büyük Aydınlık’ın başlattığı "Türk-İş Nerede?" yazı dizisine Türk-İş yönetiminden yazılı açıklama geldi. Açıklamada, Başkanlar Kurulu’nun birkaç kere toplandığı belirtiliyor ancak sadece bir toplantıda karar alındığı ifade ediliyor.
Türk-İş Konfederasyonu, "Bir zamanlar Ankara’da TÜRK-İŞ vardı! Konfederasyon felç edildi" başlıklı haberimize açıklama gönderdi. Gönderilen açıklama Aydınlık’ın haberini doğruladı. Zira Türk-İş Başkanlar kurulu iddia edildiği gibi çeşitli defalar toplanmamıştır. Sade bir kere 5 Haziran 2012 tarihinde toplanmış o toplantıda Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile Sendikal Güçbirliği Platformu’nu oluşturan sendikaların başkanları sert tatışma yaşamışlardı.
Türk-İş’in açıklamasında bir tek bu toplantının ardından sonuç bildirisi yayınlandığı belirtiliyor. Av. Tuncel, AKP’nin emek karşıtı politikalarına Türk-İş’in neden sessiz kaldığına ilişkin ise bir yanıt vermiyor. Oysa haberimiz tamamen bu konu üzerine kuruldu. Referandumda "Evet" baskısı yapılmamış! Açıklamada, 8-11 Aralık 2011 tarihinde yapılan Türk-İş Genel Kurulu’ndan sonra üç kez Başkanlar Kurulu’nun toplandığı ifade ediliyor.
Yönetim Kurulu’nun ise Genel Kurul’dan bu yana 29 kez toplandığı söyleniyor. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa Referandumu’nda Türk-İş’in kendi tabanına ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyu kullanması yönünde bir sınırlama getirmediği, referandumda her bireyin kendi özgür iradesi ile doğru bulduğu biçimde oyunu kullanabileceği söylendiği belirtiliyor. Zaten hiçbir konfederasyonun kişilerin oylarını belirleme hakkı yok. Bu yönde yapılacak bir baskı ise yasalara göre suç. Türk-is unuttu "Türk-İş’in ısrarları sonucu kamuoyunda "kiralık işçilik" olarak bilinen ve "özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren" madde tasandan çıkarılmıştır" denilen açıklamada, Özel İstihdam Bürolarının 18 ay süre ile işçileri diğer işverenlere kiralayarak geçici iş ilişkisi kurmalarına izin verildiği, Türk-İş’in Cumhurbaşkanlığı makamından ilgili hükmün veto edilmesini istediği, söz konusu hükmün yeniden görüşülmek üzere TBMM’ne iade edildiği ifade ediliyor.
Aynı hükmün Aralık 2009 tarihinde bir yasa teklifi ile yeniden gündeme alınmak istendiği, teklifin yine Türk-iş’in ve diğer işçi konfederasyonlarının girişimiyle engellendiği ileri sürülüyor. Ancak AKP hükümeti bu uygulamalardan vazgeçtiğini açıklamadığı gibi taşeronluk uygulamasını yaygınlaştırma yönünde yasal düzenlemeler yaptı, esnek çalıştırmayı tüm çalışma hayatma yaydı. Ulusal İstihdam Stratejisi de AKP’nin hükümet programında yer alıyor.