LİPTON FİDANIN ÖMRÜNÜ UZATACAK
Türkiye çay pazarında yüzde 17 pay alan Lipton, giderek yaşlanmakta olan çay fidanlarının ömrünü uzatmak ve çay tarımını geliştirmek için uzun soluklu bir proje başlattı.
Unilever bünyesinde yer alan Lipton, Türkiye’de çay tarımını geliştirmeyi, çay ekimi yapılan toprakların bilimsel analizden geçirilerek verimliliğin arttırılmasını ve bu toprakların korunarak geleceğinin garantiye alınmasını hedefleyen uzun dönemli sürdürülebilirlik projesi başlatıyor.
Proje çay ekimine uygun toprakların yapısının analiz edilerek doğru gübreleme yapılmasını, çevreye zararın en aza indirilmesini ve bilinçlendirme çalışmaları yoluyla çay üreticilerinin yılda yaklaşık üç milyon TL tasarruf sağlamasını ve gelecek beş yılda verimliliğin yüzde 15’e kadar arttırılmasını öngörüyor. Lipton dünya çapında yürütülen kampanyaya uygun olarak, şirketin son dönemde büyümesine en yüksek katkıyı yapan Türkiye’yi de sürdürülebilir büyüme konusunda öncelikli ülke olarak belirledi.
Projenin tanıtımı dolayısıyla Lipton’un Rize Pazar fabrikası ile bölgedeki çay ekim alanları gezildi. Bir dizi toplantılar ile anlatılan projenin tanıtımında konuşan Unilever Türkiye Gıdadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin, proje kapsamında 15 binden fazla çay üreticisini çay ekimi ve hasadı konusunda bilinçlendirerek tarım uygulamalarını geliştirmeyi ve ekolojik dengeyi koruyacak uygulamaları yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Seçkin, dünya genelinde, 2015’e kadar poşet çaylarda kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt eden Lipton, bu proje kapsamında Türkiye’de 2015’e kadar, fabrikalarında üretilen tüm çayların ve 2018’e kadar ise kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlayacağını açıkladı.
Laboratuvar Kurulacak
Unilever Türkiye Üst Yöneticisi, Asya, Afrika, Orta ve Doğu Avrupa Başkan Yardımcısı İzzet Karaca ve Mustafa Seçkin’in verdiği bilgilere göre, 100 yıllık ekonomik ömrünün yaklaşık 74 yılını doldurmuş olduğu belirtilen Türk çayının gelecek kuşaklara kalmasını amaçlayan ve ‘Sürdürülebilir Çay Tarımı’ başlığı altında yürütülecek proje ile Türk çay tarımındaki en önemli eksiklerden biri olarak görülen doğru gübre kullanımı konusuna eğitimlerde geniş yer verecek. Lipton ayrıca bölgede ziraat odaları ile işbirliği yaparak toprak analizi laboratuvarı kuracak.