MAAŞLAR ARTINCA İŞÇİLER KOVULABİLİR
Asgari ücretin 10cak´ta bin 300 lira olacağı açıklandı. Sendika temsilcileri olası bir işçi kıyımına karşı uyanık olunması gerektiğinin altını çiziyor
Asgari ücret tartışmaları devam ederken, bu konuda en net açıklama dün eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten geldi. Çelik, "Asgari Ücret Komisyonu 1 Aralık’ta toplanıyor. Hükümetin tavsiyesi Komisyona iletilecek ve asgari ücret 1 Ocak 2016 itibariyle bin 300 lira olacak" dedi.
Patronların asgari ücretin artmasının ek maliyet getireceği yönündeki açıklamalarına da değinen Çelik, "İşverenlerin 7 Haziran sürecinde hiç sesleri çıkmamıştı. Şimdi seslerini yükselttiklerini görüyorum. Ama asgari ücret bin 300 lira olacak" diye konuştu.
Uyanık olunmalı
Patronlarm serzeniş ve tehditleri ile birlikte olası işçi kıyımının ve kayıtdışı çalıştırmanın önüne geçilebilmesi için alınacak önlemler konusunda hükümetten herhangi bir açıklama gelmezken, akademisyenler ve sendika temsilcileri işçilerin iş güvencesinin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, gazetemize yaptığı açıklamada, konunun uzmanı ve bilim insanlarıyla geçen yıl yaptıkları çalışma ve araştırmalar sonucunda, bugünkü koşullarda asgari ücretin net 1800 liraya çıkarılmasının mümkün olduğunu vurguladı. TÜÎK’in yayımladığı resmi verilere göre Türkiye’de açlık sınırının bin 500 liraya dayandığına, yoksulluk sınırının ise 4 bin lirayı geçtiğine dikkat çeken Beko, "Bin 300 lira, açlık sınırının bile altında bir tutar. Bu gerekçe gösterilerek işten atmaların yaşanmaması için sendikalar başta olmak üzere tüm emek hareketi uyanık olmalı, işçilere sahip çıkmalıdır" dedi.
Neden değil bahane
îş hukukçusu Dr. Murat Özveri ise şunları kaydetti: "Asgari ücretin bin 300 lira olması işçi kıyımı nedeni olamaz, ancak bahanesi olabilir. Patronlar, kıdemli işçileri çıkarıp ucuz işçi olarak asgari ücretli işçi çalıştırma yoluna gidebilirler. Türkiye’de zaten yasaya göre 45 saat olması gereken haftalık çalışma süresi 53 saati buluyor. Fazla mesai ücreti de ödenmiyor çoğunlukla, böylece asgari ücretteki bu artış zaten dengelenmiş oluyor. "İşçilerin iş güvencesi meselesinin başlı başlına bir sorun olduğunu belirten Özveri, "Haksız yere işten atılan işçi işe iade davasını kazanıyor, ancak patronlar 12 ayı bulmayan bir ücret ödeyerek işçiyi işe geri almayabiliyor. Mahkeme kararını uygulamama hakkı var patronlarm. Önce bu durum düzeltilmeli. 24 Ocak 1980’den bu yana özgür toplu pazarlık hakkı işçilerin elinden alınmış durumda. Ucuz işçilik ekonomik düzenin merkezini oluşturuyor. İşçilerin iş güvencesi için yapılması gereken çok şey var" diye konuştu.