MADENCİYİ BİR KEZ DAHA KATLETTİLER
Soma’da atılan 2 bin 831 işçinin alacağı 1.5 yıldır ödenmedi. TKİ şirkete verdiği 182 milyon liraya ‘öncelik işçi alacaklarında’ şartı düşmediği için, işçi alacağı son sıraya indi.
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma’da işten atılan 2 bin 831 işçi, toplamda 36 milyon liraya ulaşan tazminatlarını alabilmek için aylardır bekliyor. Çektikleri krediler ile yaşamlarını devam ettirmeye çalışan işçilerin hepsinin bankalara binlerce liralık borcu bulunuyor. Facianın meydana geldiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin ise Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) gelecekte çıkartacağı kömür için aldığı 182 milyon 134 bin 867 lirayı bir bankaya temlik gösterdiği için işçi alacakları son sıralara düşerken, banka “öncelikli alacaklı” konumuna geldi.
Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen facianın üzerinden 1.5 yıl geçmesine karşın işten atılan işçilerin tazminatları hâlâ ödenmedi. Facianın ardından yaşamını yitiren 301 madencinin yakınlarına da uzun süre tazminatlar verilmedi.
Tepkilerin artması üzerine ölen işçilerin yakınlarına yaklaşık 5 milyon lira tazminat ödemesi yapıldı. Ancak facianın meydana geldiği Eynez ile aynı şirketin işlettiği diğer ocaklar olan Işıklar ve Atabacası’nda işten atılan 2 bin 831 işçinin tazminatları ödenmedi.
İşten atılan işçilerin şimdiye kadar toplam tazminat alacakları 36 milyon liraya ulaşıyor. İşçilerin küçük bir bölümü tekrar Soma’daki madenlerde çalışmaya başladı. Ancak büyük çoğunluğu işsiz. Facianın ardından TBMM’den çıkarılan “torba yasayla” TMSF şirketin mallarının satılarak işçi alacaklarının ödenmesini kararlaştırdı.
Kredi çektiler
Bu süreçte Türkiye Madenİş Sendikası, TMSF ve Soma Kömürleri AŞ arasında işçi alacaklarının 24 taksitte ödenmesi için sözleşme imzalandığı ortaya çıktı. Bin liralık işçi alacağı da 20 bin liralık işçi alacağı da 24 takside bağlandı. Bu sözleşme de tepki çekti. Aradan geçen sürede tazminatlarından sadece bir taksit ödendi. İşten atılan işçiler yaşamlarını devam ettirebilmek için bankalardan kredi çekti. Bu kredileri ödeyemedi. Binlerce liralık kredi borcu bulunan işçiler zor durumda kaldı. Şimde de Soma Kömürleri AŞ’nin “temlik oyunu” ortaya çıktı. Facianın meydana geldiği ocak rödovans yoluyla işletiliyor. Yani Soma Kömürleri AŞ, TKİ’den kiraladığı alanda kömür üretimi yapıyor.
Devlet eliyle katliam
Rödovans yoluyla işletilen sahalarda, şirketler çıkardıkları kömürün parasını alıyor. Soma’da facianın meydana geldiği ocağı işleten şirket gelecekte çıkartacağı kömür için TKİ’den 182 milyon 134 bin 867 lira para alıyor.
Facianın ardından Soma Kömürleri AŞ’nin işlettiği 3 ocak da kapatıldı. Ancak daha sonra Işıklar ve Atabacası yeniden faliyete geçti. İki ocakta halen 2 bin 400’e yakın madenci çalışıyor. Facianın yaşandığı Eynez ise kapalı.
4 bin kişi iş bekliyor
Türkiye Maden-İş Sendikası Genel SEKRETERİ Tamer Küçükgencay, TMSF’ye yeniden başvuru yaptıklarını, şirketin mallarının satılarak işçilerin alacaklarının bir an önce ödenmesini istediklerini söyledi.
Küçükgencay, Soma’da 4 bin işçinin madenlerde çalışmak için şirketlere iş başvurusunda bulunduğuna da dikkat çekti. Bu işçiler halen iş bekliyor. Küçükgencay, “Şirketin elinde mal var ancak tazminatlar ödenmiyor. Burada hükümetin bir çözüm bulması lazım. Biz alacakların bir an önce ödenmesini istiyoruz” dedi.