MADENLER 5 YILDA 400 İŞÇİYE MEZAR OLDU
TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından 21-22 Kasım tarihlerinde Adana´da yapılan Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu´nun sonuç bildirgesi yayımlandı.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından 21-22 Kasım tarihlerinde Adana’da yapılan Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayımlandı.
Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi ile Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyuma 372 delege katıldı. ILO kaynaklarına göre, her yıl 1,2 milyon kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı sonuç bildirgesinde, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan maddi/manevi kayıpların ülke ekonomisi açısından ciddi boyutlara ulaştığı belirtilerek, "Ülkemizde ise en iyimser yaklaşımla, iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin yılda yaklaşık 3 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir" denildi. Son 5 yılda toplam 400 maden emekçisinin maden kazaları sonucu yaşamını yitirdiğinin hatırlatıldığı bildiride, şu taleplere yer verildi:
Madencilik Bakanlığı kurulmalı ve iş güvenliği mevzuatı, sendikalar, odalar ve ilgili kuruluşların önerileri dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmelidir.
Alt işverenlik ve rodövans uygulamaları kaldırılmalıdır.
Kapsamlı bir risk haritası hazırlanarak, denetimler buna göre yapılmalıdır.
Teknik nezaretçi ve iş güvenliği uzmanının ücretini alacağı bir fon oluşturulmalı ve bu kişilerin, denetlediği işyerinin patronuna bağımlılığı ortadan kaldırılmalıdır.
İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri artırılmalı ve işçi sayısına bakılmaksızın tüm maden işletmelerinde yeterli sayıda maden mühendisi bulundurulma zorunluluğu getirilmelidir.
Örgütlenme ve sendikalaşma önündeki engeller kaldırılmalıdır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği yatırımları teşvik edilerek desteklenmeli, iş güvenliği ekipmanları gümrük ve katma değer vergilerinden muaf tutulmalıdır.
Denetim mekanizmalarını neredeyse ortadan kaldıran "İş Teftiş Tüzüğü" ve "İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği" taslaklarındaki hükümler değiştirilmelidir.