50 ‘den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerini yürütme yetkisini patronlara veren yönetmeliğe, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’ndan (MMO) da tepki geldi.
MMO Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, dün düzenlediği basın toplantısında, bu yönetmeliğin yeni iş kazaları ve iş cinayetlerine yol açıcı mahiyette olduğunu vurguladı.
Artık 8 milyon işçiyi kapsıyor
Düşünceli, Resmi Gazete’de 21 Mayıs’ta yayımlanarak yürürlüğe sokulan yönetmelikle birlikte, artık 1-49 çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimince verilmesi gereken hizmetlerin patron veya patron vekili tarafından verilebileceğine dikkat çekti. Daha önce 4 milyon sigortalı çalışanı kapsayan yönetmeliğin, yeni haliyle 8 milyon çalışanı kapsar hale getirildiğini belirten Düşünceli, "Oysa 2016 yılında meydana gelen 290 bin iş kazasının 87 bini, yani yüzde 30’u, 50’den az işçinin çalıştığı işyerlerinde meydana geldi. İş kazalarında yaşamını yitiren bin 405 kişinin 855’i, yani yüzde 60’ı, 50’den az çalışanın bulunduğu işyerlerinde çalışıyordu" dedi.
Sadece 16 saat eğitimle…
Düşünceli, şöyle devam etti: "İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması elbette işverenin yükümlülüğündedir. Ancak işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda işverenlere rehberlik yapmakta olan İş Sağlığı Güvenliği Kurulları ile iş güvenliği mühendisleri/uzmanları ve işyeri hekimlerinin devreden çıkarılması ve bu hizmetin toplam 16 saat eğitim alacak olan işveren veya işveren vekili tarafından yürütülmesi, mevcut sorunlara yeni hayati sorunlar ekleyecek; iş kazalarının, iş kazaları sonucu ölümlerin ve meslek hastalıklarının artmasına neden olacaktır."
Meslek örgütleri dışlandı
Yönetmelikle yapılan bir diğer önemli değişikliğin ise patronlara eğitim verecek kurum ve kuruluşlarla ilgili olduğuna işaret eden Düşünceli, "TOBB, TESK ve bağlı odalar, Türkiye Belediyeler Birliği, işçi ve işveren kuruluşları, MEB ile üniversiteler yönetmeliğe eklenirken, konunun bilimsel mesleki tarafları olan TMMOB ve TTB’ye yer verilmemiştir. Oysa işçi sağlığı ve iş güvenliği, tıp, mühendislik ve sosyal bilimler ile bağlantılı, çok bilimli bir alandır ve ne yazık ki bu disiplinler ile meslek örgütleri süreçten dışlanmaktadır. Bu noktada İSG mevzuatını sermaye çıkarlarının belirlediği şeklindeki görüşümüzü yineliyoruz" diye konuştu.
15’inci maddeyi de değiştirmeliler
Toplu iş cinayetlerine dönüşen iş kazalarının ve meslek hastalıklarının, sermayenin azami kâr hırsı ve emek aleyhine politikalardan kaynaklandığının altını çizen Düşünceli, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun "İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, KOBİ’lerimize büyük yükler getiriyordu, bunları kaldırttık" şeklindeki itirafını da hatırlattı. MMO Bursa Şube Başkanı Düşünceli, "Durum böyle ise yönetmeliğin 15. maddesindeki ‘Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür’ ifadesinin herhalde ‘TOBB tarafından önerilen şekilde yürütülür’ şeklinde değiştirilmesi de gerekir. MMO olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin sermaye çevrelerinin çıkarlarına göre değil, çalışanlardan yana, sendikalar, üniversiteler, TMMOB ve TTB’nin görüşleri ve kamusal denetim ekseninde düzenlenmeyi beklediğini belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı.