CHP’nin düzenlediği Kıdem Tazminatı Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı. Türk-iş, Hak-iş ve DİSK’in de ortaklaştığı bildirgede kıdem tazminatı fonu konusunda taraflar arasında mutabakat olmadığına dikkat çekilerek, "Mutabakat sağlanamadığı durumda kıdem tazminatı fonu kurulmamalıdır. Kazanılmış haklara dokunulmadan, tüm işçilerin bugün ve gelecekte kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır" denildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile birlikte dün TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, partisi tarafından geçen pazartesi günü düzenlenen Kıdem Tazminatı Çalıştayında Türk-İş, Hak-iş ve DİSK’in ortaklaştığı sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı.
Önceki gün Çalışma Bakanlığı’na da verilen çalıştayın sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:
• Tek başına kıdem tazminatı fonu uygulamasına geçilmesi halinde; kıdem tazminatının işçi için üstlendiği koruyucu rol ortadan kalkacaktır. İşten çıkarmalar kolaylaşacak ve iş güvencesi zayıflayacaktır. Kıdem tazminatının son ücretle ve toplu iş sözleşmesi düzeniyle bağı kalmayacak ve kıdem tazminatı miktarı düşecektir. Bundan önceki fon uygulamalarında (tasarruf teşvik fonu, işsizlik sigortası fonu gibi) yaşandığı gibi, bu fonun da amacı dışında kullanılma riski yüksektir. Bu nedenle, düzenlemelerin iş güvencesi, işsizlik sigortası ve kıdem tazminatını güçlendirecek bir biçimde yapılması gerekir.
• Kıdem tazminatı fonu konusunda taraflar arasında mutabakat yoktur. Mutabakat sağlanamadığı durumda kıdem tazminatı fonu kurulmamalıdır.
• Kıdem tazminatı ödemelerinde 30 gün hakkından vazgeçilmemelidir. Öte yandan hak kayıplarını önlemek için kıdem tazminatı her türlü fesihte ve istifada süre aranmadan ödenmelidir.
• Kıdem tazminatına tüm çalışanların erişimi sağlanmalı, bu erişim önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatında kanun hâkimiyeti ve herkesin bu hakka saygı göstermesi sağlanmalıdır.
• İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda kıdem tazminatı alacağı devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınmalı ve öncelikle ödenmelidir.
• Kıdem tazminatı, bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Buna bağlı olarak ilgili yasalarda yapılacak değişikliklerle, kazanılmış haklara dokunulmadan, tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır.
CHP Emek Büroları’nın Pazartesi günü düzenlediği Kıdem Tazminatı Çalıştayı’na, CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve konfederasyonlara bağlı 35 sendikanın genel başkanları olmak üzerine toplamda da 60 kurumdan 300 kişi katılmıştı. Ayrıca işverenler adına TOBB’dan da temsilcilerinde yer aldığı çalıştayda, kıdem tazminatının geçmişi ve geleceği Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve sendikalardan uzmanların katılımıyla tartışılmıştı.