Türkiye´de nüfusun yarısını oluşturan (yüzde 49.8) kadınların, siyaset ve iş hayatındaki temsil oranları, nüfus içindeki paylarının yanına bile yaklaşmıyor. Çalışma hayatı içindeki kadınların oranı yüzde 27.1, parlamentodakileriniseyüzde 14.4 olarak ölçüldü. Kadına karşı şiddetin tırmandığı günlerde, Türkiye İstatistik Kurumu´nun yayınladığı istatistikler, kadınların pek çok kritik alanda hep ikinci planda kaldıklarını ortaya koydu. Türkiye´de nüfusun yüzde 49.8´ini oluşturan kadınların, 15 ve daha yukarı yaş grubu içinde istihdam edilme oranı yüzde 27.1 oldu. Avrupa Birliği (AB) bünyesindeki 28 ülkede kadınların ortalama istihdam oranı ise yüzde 58.8 düzeyinde. Kamusal alanda üst düzey kadın yöneticilerin oranı da 2013 yılında olduğu gibi 2014´te yüzde 9.4 seviyesinde ölçüldü.
Nüfusun yansını oluşturan kadınlar istihdam ve siyasette ikinci planda
Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan (yüzde 49.8) kadınların, siyaset ve iş hayatındaki temsil oranları, nüfus içindeki paylarının yanına bile yaklaşmıyor. Çalışma hayatı içindeki kadınların oranı yüzde 27.1, parlamentodakileriniseyüzde 14.4 olarak ölçüldü. Kadına karşı şiddetin tırmandığı günlerde, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı istatistikler, kadınların pek çok kritik alanda hep ikinci planda kaldıklarını ortaya koydu. Türkiye’de nüfusun yüzde 49.8’ini oluşturan kadınların, 15 ve daha yukarı yaş grubu içinde istihdam edilme oranı yüzde 27.1 oldu. Avrupa Birliği (AB) bünyesindeki 28 ülkede kadınların ortalama istihdam oranı ise yüzde 58.8 düzeyinde. Kamusal alanda üst düzey kadın yöneticilerin oranı da 2013 yılında olduğu gibi 2014’te yüzde 9.4 seviyesinde ölçüldü.
Siyasette durum iç açıcı değil
Türkiye parlamentoda temsil edilen kadın oranları sıralamasında da iç açıcı olmayan bir tabloyla karşı karşıya. Bir çok Türk Cumhuriyeti ve Avrupa ülkesinin parlamentolarında temsil edilen kadınların oranı Türkiye’nin çok üstünde yer aldı. Türkiye’de milletvekillerinin sadece yüzde 14.4’ünü kadınlar oluştururken, kadın vekil oranı İsveç’te yüzde 45, Finlandiya’da yüzde 42.5, İzlanda ve İspanya’dayüzde 39.7 düzeyinde. Kadınların parlamentoda temsil oranı Türkmenistan’da yüzde 26.4, Kırgızistan’da ise yüzde 23.3 oldu.
Mutlulukta erkekleri geçtiler!
Türkiye’de kadınların kabinedeki temsil oranları ise parlamentodaki oranları bile aratıyor. İsveç’te bakanların yüzde 54.2’sini oluşturan kadınlar, Norveç’te yüzde 50, Fransa’da yüzde 47.6, İsviçre’de yüzde 42.9, Kazakistan’da yüzde 16.7 düzeyinde. Kadınlar gerek sosyal yaşamda gerekse iş hayatında erkeklerin gerisinde kalmalarına rağmen, mutluluk oranlarında erkekleri geçtiler. Mutlu olduğunu beyan eden kadınların oranı yüzde 60.4 iken erkeklerin oranı yüzde 52.4’te kaldı. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2013 sonuçlarına göre ise kadınların yüzde 75.2’si çeşitli ev işlerini erkeklerin de yapması gerektiğini belirtirken, yüzde 75’i de siyasette daha çok yer almasını istediğini bildirdi.