OCAKLAR AÇILMAZSA SOSYAL PATLAMA OLUR
Manisa´nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu katliamın ardından 12 bin işçinin istihdam sağladığı madenlerin akıbeti belirsizliğini koruyor. 6 bin çalışanı olan Soma Maden İşletmeleri´nin 3 madeninde iş sağlığı ve iş güvenliği müfettişlerinin vereceği ´Çalışabilir´ raporuna kadar üretim durdu.
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu katliamın ardından 12 bin işçinin istihdam sağladığı madenlerin akıbeti belirsizliğini koruyor. 6 bin çalışanı olan Soma Maden İşletmeleri’nin 3 madeninde iş sağlığı ve iş güvenliği müfettişlerinin vereceği ‘Çalışabilir’ raporuna kadar üretim durdu.
Maden işçileri için hazırlandığı söylenen yasa tasarısı halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Somali maden işçileri ise 13 Mayıs’tan bu yana yaşanan belirsizlik nedeniyle maaş ve iş endişesi taşıyor.
‘DENETLEME RAPORU VERİLMEDİ’
Aydınlık’a konuşan Maden-İş Ege Bölgesi 1 No’lu Şube Başkanı Ali Gökmen madenlerin durumunu şöyle anlattı: "Işıklar maden ocağında müfettişlerin verdiği raporlar doğrultusunda iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınıyor. Bir daha denetlemeden geçecek.
Eğer önlemler alınmış olursa MİGEM gidip bu ocaklara ‘çalışılabilir’ ya da ‘çalışılamaz’ raporu verecek. Atabacası ocağının 1 yıllık ömrü vardı. Olayın meydana geldiği ocağa 0 günden beri girilmiyor. Eğer 1 aydan fazla girmezseniz, ocakta kabarmalar ve çökmeler olur.
Bu nedenle ocağın akıbetini kimse bilmiyor." Ankara’da işçilere bazı sözler verildiğini hatırlatan Gökmen "Bu haklar içinde bazıları alt komisyondan geçti. Söz verilip de geçmeyen maddeler de var. Bunların bir an önce yapılması gerekiyor" dedi.
Maden denetleme raporlarının sendikalara verilmediğine de dikkat çeken Gökmen "Bunu Soma’ya gelen TBMM Araştırma Komisyonu’na da bir dosya halinde sunduk. Bu konuda da henüz bir gelişme yok" ifadelerini kullandı.
‘İŞSİZLİK 1 YIL GİDERİLMEZ’
Ocakların kapanması halinde Soma’da bir kriz yaşanacağını belirten Gökmen "Soma’da eğer ocaklar açılmaz ya da açılması gecikirse bir sosyal patlama olabilir. Bankalardan alınan kredilerin borçları kısa süreli ertelendi. Ev sahipleri kirasını isteyecek. Esnaf borç vermemeye başlayacak. Soma’da organize sanayi yok. Kömüre dayalı üretim var.
Demir Eksport faaliyete geçerek bir miktar istihdam sağlayabilir. Bir termik santral işi var. Ocaklar kapatılırsa 1 yıldan önce işsizliği gidermek imkansız" diye konuştu. Bu süreçte maaşların tam olarak alınması için sendika olarak çalışacaklarını vurgulayan Gökmen "Denetlemeleri de takip ediyoruz. Kamulaştırma için çalışmalarımız sürüyor. Bir miting daha yapmayı düşünüyoruz. Genel merkezimizde görüşmeler sürüyor. Çalışmalara devam ediyoruz" dedi.