ÖRGÜTLÜ İŞÇİYE DEVA DEĞİL DERT OLDU
İlaç sektörü örgütlenmenin en zor olduğu işkollarından birisi. Sendikalar toplu iş sözleşmesi yetkisini alabilmek için sadece fabrikadaki işçileri değil, aynı zamanda ilaç pazarlamacılarını da örgütlemek zorunda.
İlaç sektörü örgütlenmenin en zor olduğu işkollarından birisi. Sendikalar toplu iş sözleşmesi yetkisini alabilmek için sadece fabrikadaki işçileri değil, aynı zamanda ilaç pazarlamacılarını da örgütlemek zorunda. Durum böyle olunca, fabrikaya hiç gelmeyen pazarlamacılar örgütlenemediği için yetki de alınamıyor. İşçiler sendika üyesi olsa da sözleşmeden mahrum kalabiliyor. Petrol-lş örgütlenme önündeki bu engeli, Deva Holding’de işverenle karşılıklı anlayış çerçevesinde aşmıştı. Sendika. Tekirdağ – Çerkezköy ve Kocaeli – Kartepe fabrikalarında jenerik ilaç üretimi yapan Deva Holding’de 40 yıldır örgütlüydü ve 1984 yılından bu yana yetkisiz de olsa toplu iş sözleşmesi imzalıyordu. Taki 31 Aralık 2010 tarihinde dönem sözleşmesinin sona ermesine kadar. Deva işvereni bu tarihten itibaren sözleşmeyi yenilemek için Pet rol-lş Sendikası yla masaya oturmadı.
74 işçinin işine son verildi
İşveren sadece toplu sözleşme masasına oturmamakla kalmadı, işçilere zorla bireysel sözleşme imzalatmak istendiğini açıklayan Petrol-lş Sendikası, 74 işçinin işine son verildiğini, 66 işçinin açtığı dava sonucu işe iadeyi kazandığını belirtti. Petrol-lş Sendikası bireysel sözleşme imzalatma baskılarının sürdüğünü ifade ederek, Deva Holding önünde basın açıklaması yaptı.
İstanbul Güneşli’deki Holding binası önünde yapılan açıklamada, işverenin en son Kocaeli Kartepe’deki fabrikadan sendika öncüsü 4 işçiyi işten çıkarttığı vurgulandı. Tüm baskılara karşın sendikadan istifa ettirilen işçilerin yeniden Petrol-lş Sendika sı’na üye oldukları belirtildi.
‘Sömürü için geliyorlar’
Petrol-lş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bu gibi yabancı sermayeli firmaların Türkiye’ye ucuz işgücı ve sömürü için gelip yatırım yaptıkların ancak işçi haklarına saygılı olmadıklarını gelişmiş ülkelerdeki sendikal hakları Türkiye’deki işçilere tanımadıklarını söyledi. Haç sektöründe üretim bölümünde çalışan işçilerin tümünün örgütleyebildeklerini ancak pazarlamacıların örgütlenemediğ için yetki alınamadığını belirten Öztaşkıı şöyle konuştu:
"Bu propagandistlerin başka bir işko lunda yer almasını talep ediyoruz. Üretimdi çalışan 500 işçi Petrol-lş üyesi olmasına rağmen işveren sendikamız ile toplu sözleşme masasına oturmuyor. Ancak Deva işvereni bizim üretimde örgütlü olduğumuzu unut masın. Biz üretimden gelen gücümüzü kul lanmaya başladığımız zaman bizimle topl iş sözleşmesi imzalamak zorunda kalacaktır."