Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
06 Eylül 2024
OVP; HEDEFLER EH İŞTE, GİDİŞ YOLU ARA Kİ BULASIN!

Sorun, yalnızca dün açıklanan son orta vadeli programa özgü değil. OVP’lerdeki temel sorun, herhangi bir yılın verisinin üç kez revize edilmesiyle başlıyor. Üstelik, bırakın üç yıl sonrayı, öyle ki bir yıl sonrayı bile öngörememe durumu yaşanıyor.

OVP; HEDEFLER EH İŞTE, GİDİŞ YOLU ARA Kİ BULASIN!

Neymiş, gelişmelere göre revizyona gidilmesi normalmiş. Tabii ki normal de, Türkiye’de yapılan öyle küçük bir revizyon değil ki, neredeyse tümüyle değiştirmek, daha doğru bir ifadeyle değiştirmek zorunda kalmak.

2025-2027 dönemine ilişkin orta vadeli program açıklandı. Güzel! Yine bir dizi veri, bir dizi vaat. Öngörülenler ne ölçüde tutacak; göreceğiz.

Bazı hedefler tutsa bile biliniyor ki bu biraz da kendiliğinden oluyor. Ekonomiye, ekonomiyle ilgili olanlar değil de siyasetçiler yön verince yazımdaki tablolarda özetlediklerim kaçınılmaz olarak yaşanıyor…

Birkaç örnek…

2022 ve 2023 yıllarına bakar mısınız? 2021’in sonbaharında hazırlanan OVP’de 2022 yılı için yüzde 9.8 TÜFE artışı öngörülüyor. Bu hazırlığı yapan bürokrasi 2021 eylülünde faizin indirilip ekonomi politikasının kökten değişeceğini nereden bilsin. Yüzde 9.8’lik öngörüye karşılık 2022 enflasyonu yıl sonunda yüzde 64 oluyor.

OVP’yi yazanlar 2023 için daha hazırlıklı, daha deneyimli; bu kez enflasyon tahminlerini yüzde 25’e çıkarıyor. Ama sonuçta o oran da fena halde şaşıyor ve gerçekleşme yüzde 65’i buluyor. Bürokrasi faiz indiriminin devam edeceğini bilmiyor ki.

Asıl konu başka!

Bugünün konusu, önceki OVP’ler değil elbette.

Konu, OVP’lerin kağıt üstünde kalmaya mahkum metinler olduğu.

Kendimizi kandırmayalım; kimsenin OVP’yi önemsediği yok!

Baksanıza dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve çok sayıda bakan ortak bir basın toplantısıyla OVP’yi açıklamak için basının ve kameraların karşısına geçiyor. İlk söylenen sözlerden biri “Zamanımızın kısıtlı olduğunu dikkate alarak belli sayıda soru alabileceğiz” oluyor.

Hani Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritası açıklanıyor ya…

Hani OVP çok önemli bir metin ya…

Hani kamu ve özel sektöre yol gösterecek bir dizi veri ilan ediliyor ya…

Ve bunu yılda bir kez açıklıyorsunuz ya…

Bu metni açıkladıktan sonra çok soru alsanız, ne olur?

Ne yani, “Türkiye ekonomisi için böylesine önemli yol haritasını” ikinci planda bırakacak nasıl bir programınız var? Bunu hem Cevdet Yılmaz, hem diğer bakanlar ve toplantıda bulunan Merkez Bankası Başkanı için söylüyorum.

Dolayısıyla birbirimizi kandırmaya çalışmaya gerek yok.

Orta vadeli programlar adet yerini bulsun programlarıdır.

Hem yakın zamanda bir ara adeta “içine yeni bir şey koyamıyoruz, bari dışını değiştirelim” dercesine OVP’nin adı yeni ekonomi programı (YEP) yapılmamış mıydı? Sonra yeniden OVP’ye dönüldü.

Merkez’in enflasyon tahmini ne olacak?

OVP’ye göre bu yılın enflasyon gerçekleşmesi yüzde 41.5 olarak tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın tahmini ise hâlâ yüzde 38.

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, bir soru üzerine bu oranların aslında pek çelişki gibi görülmemesi gerektiğini, OVP’deki tahminin Merkez Bankası’nın tahmin aralığının altında kaldığını söyledi. Yılmaz, örtülü biçimde Merkez Bankası’nın tahminini değiştirmeyebileceğini söylemiş oldu. Zaten daha önce de değindim, Merkez Bankası yetkilileri de 38’e değil, tahmin üst sınırına odaklanmanın daha doğru olduğunu dile getiriyordu.

Ancak Merkez Bankası’nın herhalde 2025 ve 2026 için 14 ve 9 olan tahminlerini OVP ile uyumlu hale getirmesi beklenir.

Üç yıl sonra bile yüzde 7

Enflasyonda bu yıl yüzde 41.5 düzeyinde kapatılabilir.

Bu mümkün. Bu orandan 2025’te yüzde 17.50’ye zor da olsa inilebilir.

Hadi bir yıl sonrası, yüzde 9.7 de tutturulabilir.

Türkiye, üç yıl sonrasında hâlâ yüzde 7 mi hedefliyor? Nerede kaldı Merkez Bankası’nın orta vade için yüzde 5 hedefi? Sahi bu programı yazanlar için orta vade kaç yıl acaba?

Kaldı ki bu gidişle değil yüzde 7, tek haneye inmek bile zor. Başlıkta da belirttiğim gibi, hedefler neyse de, gidiş yoluna çok engebeli olduğu için bir türlü girilemiyor.

TL’de reel değerlenme devam edecek

2024-2026 dönemine ilişkin OVP’de bu yılın ortalama dolar kuru 36.78 olarak varsayılmıştı. Ancak hem yurt dışından pek istenilen ölçüde olmasa da döviz girişi sağlanması, hem yurt içi yerleşiklerin uzun süre artmadığını gördükleri dövizden çıkarak TL’ye yönelmesi kurdaki artışı iyice yavaşlattı. Enflasyonla mücadelenin temel taşlarından biri TL’nin reel olarak değerlenmesiydi ve bu ekonomi yönetimi eliyle de bir anlamda özendirildi. Sonuçta yıl ortalamasında 36.78 olarak öngörülen dolar kurunun bu düzeye ulaşmayacağı görüldü.

2025-2027 programı çerçevesinde doların bu yılki ortalamasının 33.22’de kalacağı tahmin ediliyor. Doların yılbaşından şimdiye kadarki ortalaması 32 lira. Buna göre yıl ortalamasının 33.22 olması için, kalan dört ayın ortalamasının 35.6 düzeyinde oluşması gerekiyor.

Dolar kuruna ilişkin gerçekleşme tahmini yalnızca bu yıl için aşağı çekilmedi. 2025 ve 2026 için 2024-2026 programında dile getirilen tahminler de düşürüldü. Bu da, önümüzdeki dönemde de reel olarak değerlenecek bir TL öngörüldüğünün göstergesi.

Büyümede yüzde 3.5 de mümkün değil

Bu yılın daha önce yüzde 4 olarak tahmin edilen büyüme hızı yüzde 3.5’e çekildi. Ama sanki ilk altı ayın verilerinden sonra yüzde 3.5’lik büyümeye erişmek de pek mümkün olmayacak.

Türkiye ekonomisi bu yıl ilk altı ayda yüzde 3.8 büyüdü. Yılın tümündeki oranın yüzde 3.5 olabilmesi, ikinci yarıda en az yüzde 3.2 büyümeyle mümkün.

Ne var ki ilk çeyrekteki yüzde 5.3’lük büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 2.5’e indiği ve bu eğilimin süreceğinin beklendiği bir süreçte altı ay toplamında yüzde 3.2 büyüme hiç olabilir görünmüyor. Dolayısıyla bu yılki büyümenin yüzde 3.0-3.5 arasında kalabileceğini söylemek pek yanlış olmaz.

Bu arada Yılmaz’ın da vurguladığı gibi 2024 yılındaki büyümenin 0.5 puan revize edilmesinde TÜİK’in 2023 büyümesini yüzde 4.5’ten yüzde 5.1’e revize etmesi etkili oldu.

Sonuçta baz yükseldi. Eğer 2023 verisi revize edilmeseydi bu yılın büyümesi aynı GSYH ile yüzde 4.1 düzeyinde gerçekleşecekti.

Büyüme aşağı, işsizlik de!

OVP’de hem bu yılın, hem önümüzdeki yılların daha önce tahmin edilen büyüme hızı aşağı çekilirken işsizlik oranının da aynı şekilde aşağı yönde revize edildiği dikkati çekiyor. Bu yılki revizyon özellikle geçen yılın gerçekleşmesindeki revizyondan kaynaklanıyor ama ya gelecek yıllarınki?

Ülke daha az büyürken, yani daha az üretirken, aynı dönemde işsizliğin nasıl olup da azalacağı tabii ki merak konusu. Buna getirilen açıklama üç yılda yaklaşık 2.3 milyon istihdam artışı sağlanacağı oluyor. Bu aşamada da tabii ki üç yılda bu kadar istihdamın nasıl sağlanacağı sorusu gündeme geliyor da, fazla didiklememek gerekir, 2.3 milyon diye uygun görülmüş işte…

KAYNAK Alaattin Aktaş / Ekonomim.com
DİĞER HABERLER
POLONEZ’DE POLİS SERMAYE ADINA ŞİDDETE DEVAM EDİYOR
POLONEZ’DE POLİS SERMAYE ADINA ŞİDDETE DEVAM EDİYOR

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel’in Polonez direnişine yönelik polis şiddeti ve gözaltılara ilişkin açıklaması.

DİRENİŞTEKİ POLONEZ İŞÇİLERİ TERS KELEPÇEYLE GÖZALTINA ALINDI
DİRENİŞTEKİ POLONEZ İŞÇİLERİ TERS KELEPÇEYLE GÖZALTINA ALINDI

Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkartılan ve fabrika önünde 59 gündür eylem yapan Polonez işçilerine, polis müdahale etti.

EL ELE BÜYÜYEN DİRENİŞ 2. AYINDA
EL ELE BÜYÜYEN DİRENİŞ 2. AYINDA

Polonez işçilerinin omuz omuza verdiği mücadele bugün 60’ıncı gününde. İki ay boyunca adım attıkları her yeri bir mücadele alanına çeviren işçiler, ilk günkü gibi kararlı. Direnen işçiler “Kazanan biz olacağız” diyor.

DİRENİŞ HER GÜN BÜYÜYOR
DİRENİŞ HER GÜN BÜYÜYOR

Yaklaşık 2 aydır kolluk kuvvetlerinin şiddet ve tehditlerine rağmen mücadeleye devam eden Polonez işçileri, direnişten vazgeçmiyor. Önceki gün birçok arkadaşlarının polis müdahalesiyle yaralanmasına rağmen fabrika önündeki nöbet, slogan ve halaylarla sürdü.