ÖZ GIDA FIRINLARDAN HARAÇ İSTİYOR
Bakanlıktan yetkisi yok ama ´sözleşme imzaladım´ diyor
Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası hayali sözleşme ile İstanbul Ekmek İşverenlerinden aidat istedi. Öz Gıda-İş, fırınlara birikmiş aidatların ödenmesi için ihtarname gönderdi. Ödemeyen işverenler hakkında da yasal işlem başlatılacağını ileri sürdü
Öz Gıda-Iş Sendikası İstanbul fırınlarından haraç istiyor. Çalışma Bakanlığı tarafından fırınlarda sözleşme imzalama yetkisi gıda iş kolunda hiçbir sendikaya verilmediği halde öz Gıda-İş işverenlere gönderdiği ihtarnamede, grup sözleşmesinin imzalandığım iddia ediyor, öz Gıda-İş ih- tarnamede imzalandığını iddia ettiği sözleşmenin 7. maddesini dayanak göstererek birikmiş olan 3 yıllık aidatın ödenmesini istiyor; aksi halde işverenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı tehdidini de yapıyor. öz Gıda-Iş’in fırın işverenlerine gönderdiği ihtarnamede, 15 Haziran 2009 ile 15 Haziran 2012 ve 9 Temmuz 2012 ile 8 Temmuz 2015 tarihleri arasını kapsayan Grup Toplu iş Sözleşmesi imzalandığını belirtiyor. Grup TÎS’inde (toplu iş sözleşmesi) tek yetkili sen- evi kötüye dika olduğunu da ileri süren Öz Gıda-İş, üye ve dayamşma aidatiannın sendikanın bildireceği hesaba yatırılmasını istiyor.
Sorumlular yargılansın
Tekgıda-Iş Sendikası, öz Gıda-Iş’in fırınlarda sözleşme imzalamak için Çalışma Bakanlığından verilmiş bir yetkisinin olmadığını açıkladı. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi’nin 41. maddesinde TIS imzalamanın şartlarının açıkça belirtildiğini hatırlatan Tekgıda-İş Sendikası, öz Gıda-Iş hakkında istanbul Cumhuriyet BaşsavcıIlığı’na suç duyurusunda bulundu. Tek Gıda-Iş’in suç duyurusu dilekçesinde, öz Gıda-İş yöneticilerinin, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 118. maddesi kapsamında sendikal haklann kullanılmasının engellenmesi, TCK’mn 257. maddesi kapsamında görkullanma ve TCK’nın 158/1-d maddesi kapsamında nitelikli dolandırıcılıktan yargılanmaları talep edildi.
Sehven imzalanan sözleşme!
Öz Gıda-Iş’in yasadışı sözleşmesi ilk değil. Daha önce de aynı uygulamayı yapan öz Gıdaİş her nedense Çalışma Bakanlığı’na yolladığı bir yazıyla sözleşmenin iptalini istiyor, işte tam da burada yasadışılık resmi yazıyla ortaya çıkıyor. Tek Gıda-İş Sendikası dilekçesinde, bu durumu şöyle belgeliyor: "Öz Gıda-İş Sendikası bu tür eğilimleri geçmişte de yapmıştır. Örneğin yazamız ekinde de bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 15.12.2009 tarih, B.13.0.ÇGM.14(M)1.42009 sayılı yazı ‘İstanbul ilinde faaliyet gösteren fıntı işyerleri ile ilgili olarak Öz Gıda İş Sendikası ile Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası atasında Bakanlığımızca yetki belgesi verilmemiş olmasına rağmen 2822 sayılı Yasa’nın 16. maddesinin 2. fıkrasına ayları olarak düzenlendiği iddia edilen 2009-2010 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesinin iptal edilmesine ilişkin ilgi yazına incelenmiştir.
Konuya ilişkin, Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinde 2009-2010 dönemini kapsadığı iddia edilen toplu iş sözleşmesinin 26/10/2009 tarih ve 109255 varide numarası ile Bakanlığımız kayıtlatma giren ancak İdari MALİ İşler Dairesi Başkanlığı Evrak Şube Müdürlüğünden geri alındığı belirlenen ve Genel Müdürlüğümüze intikal etmeyen Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası ile Öz Gıda İş Sendikası arasında imzalandığı belirtilen l5.06.2009/15.06.2012 yürurlülük süresi İstanbul’da kutulu İstanbul fırın işyerleri ile ilgili, adı geçen sendikadan toplu iş sözleşmesinin Bakanlığımıza gönderilmesi istenilmiş olup, alman cevabiyazula balısi geçen yazılannın Bakanlığımıza SEHVEN yazıldığı ve görülen lüzum üzerine geri çekildiği belirtilmektedir.’ şeklindedir."
Sendikalar Yasası 41. madde
Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde üçünün üyesi buhınması şartıyla işçi sendikası, toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek işyerinde başvuru tarihinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının, işletmede ise yüzde kırkının kendi üyesi bulunması halinde bu işyeri veya işletme için toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkilidir