PAKMAYA DİRENİŞİ İSTANBUL’A TAŞINDI
Yaklaşık 100 gündür direnen Pakmaya işçileri, direnişi İstanbul´a taşıdı. Pakmaya Genel Müdürlüğü önünde direnen işçiler, işçi kaderine terk ediliyor´ dedi.
Yaklaşık 100 gündür direnen Pakmaya işçileri, direnişi İstanbul’a taşıdı. Pakmaya Genel Müdürlüğü önünde direnen işçiler, işçi kaderine terk ediliyor’ dedi.
Direnişteki Pakmaya işçileri, şirketin İstanbul’da bulunan genel müdürlüğü önüne gelerek, direnişe başladı. İşçiler, direniş boyunca kendilerine yardımda bulunmayan Türk-İş’i de eleştirdi. Pakmaya Şirketi’ne ait 3 ayn fabrikada çalışan 14 işçi, sendikaya üye olduktan sonra ‘Huzur’u bozduklan gerekçesi ile işten çıkarılmıştı. İşe geri alınmalarını isteyen 14 işçi şirketin Kocaeli, Düzce ve İzmir fabrikalan önünde direnişe başlamıştı.
‘Anayasal hakkımız’
İşçiler, direnişlerinin 97’inci gününde Pakmaya Genel Müdürlüğü önüne gelerek, "Anayasal haklarımızı kullandık, işten atıldık" yazılı pankart açtılar. Bundan sonra direnişin İstanbul’da devam edeceğini söyleyen işçiler, işlerini geri alana kadar direnişe son vermeyeceklerini aktardılar.
Sendikalı isçiye istifa baskısı Pakmaya Kocaeli Fabrikası İmalat Bölümü’nde çalışan Ersin Kaba, 4 yaşında bir çocuk babası ve 3 aydır direniyor. 5 yıldır Pakmaya’da çalıştığını belirten Kaba, "Maaşım işe yeni girenlere göre daha iyiydi ama biz onların 800 lira maaş almalarını itiraz ederek, sendikaya gittik ve üye olmak istediğimizi söyledik. Sonrasında sendikada diğer fabrikalarda örgütlendi. Üye olduğum duyulunca odaya çekilerek, sendikadan istifam istendi ama istifa etmedim" dedi.
Bir diğer işçi Bülent Yılmaz da işten çıkarılmasının ailesinin moralini ve düzenini bozmasına rağmen eşinin her zaman kendisini desteklediğini, direnişe böyle devam ettiğini söyledi.
Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Mustafa Aslan, Genel Müdürlük önündeki eylemlerini ara vermeden devam edeceklerini söyledi. Aslan, "Arkadaşlarımız bu mücadeleyi kendilerine onur mücadelesi olarak görüyorlar. isçi dayanışması yok Türkiye’de maalesef şöyle bir gerçek var; İşçilerin kendi aralarında bir dayanışma yok. İşçi kaderine terk edilmiş durumda. Türkiye genelinde bir çok yerde örgütlüyüz ama bu direnişte yalnız kaldık" dedi.
Sendika konfederasyonlarının tutumlarını da eleştiren Aslan, "Üç konfederasyon bir araya gelerek ‘Tüm Türkiye nasıl örgütlenir’ bunu konuşmalı. İşçiye nerede, nasıl zulüm ediliyorsa bunu tespit edip önlemeleri lazım" değerlendirmesi yaptı.
Türk-İş’e sitem
Aslan, "Türk-İş’ten 97 gün boyunca ne kumanya yardımı, ne de maddi yardım geldi. Direnişimize sadece Tek Gıda-İş Sendikası ile devam ettik. Türk-İş’in bu tutumu hoş değil. Türk-İş, kendine bağlı hangi sendika olursa olsun destek vermeli. Ama biz şimdiye kadar bu desteği göremedik. Bizim bunu Türk-İş’den talep etmemize de gerek yok. Biz istemediğimiz halde, sokaktaki vatandaş dahi evinden bir tabak getirebiliyorsa, Türkİş bunu hayli hayli yapar" ifadelerini kullandı.
Dünyada ilk üçte 250.000 ton yaş maya kapasitesi ile dünyanın en büyük 3 maya üreticisinden biri olan Pakmaya, 130’dan fazla ülkeye yılda 100 milyon doların üzerinde maya ihracatı gerçekleştiriyor.