PAKMAYA’DA DİRENİŞ BAŞLADI
Pakmaya´da sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, dün fabrika önünde direnişe geçti. Pakmaya´nın Köseköy´deki fabrikasından çıkarılan 6 işçinin geri alınması için fabrika kapısında direniş başladı. İşten atılan işçiler, fabrika önünde karargah kurdu. İşçiler ilk direniş çayını demledi ve işjerine geri alınana kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Ve Pakmaya’da baslada Tekgıda-lş’in, Pakmaya’da örgütlenme çalışması, sonrası işten çıkarmaların sürdüğünü belirten işçiler dün sabahfabrikanın önünde direnişe başladı.
Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Tekgıda-İş Sendikası’nın Pakmaya’da başlayan örgütlenme çalışması sonrası hem ilimizdeki fabrikadan hem de Düzce ve İzmir’deki fabrikalardan işten çıkarmalar yaşanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Köseköy’deki fabrikadan çıkarılan 3 işçinin geri alınması için önceki gün fabrika önünde bir basın açıklaması yapılmış, bu açıklamanın hemen sonrasında ise 3 işçi daha işten çıkarılmıştı. Diğer yandan İzmir . Kemalpaşa’da bulunan Pakmaya Fabrikasından 4, Düzce’deki fabrikadan da gene 4 işçinin işten çıkarıldığı öğrenildi.
GERİ ALINMALARI İÇİN
İşçilerin atılması sonrası Tekgıda-İş Sendikası dün sabah saatlerinde Pakmaya’mn önünde bir direniş başlattı. Tekgıda-İş Sendikası’nın minibüsüyle getirilen mazemeler ve pankartlar fabrikanın önüne indirildi. "Sendikaya üye olduk işten atıldık", "Pakmaya işçisi yalnız değildir" yazan pankartlar asılarak, piknik tüpünde direnişin ilk çayı demlendi. Çevreden geçen araçların korna çalarak desteklediği direniş nedeniyle polisin de bazı önlemler aldığı görüldü.
YALANLARA İNANMAYIN
Pakmaya’dan çıkarılan İsmail Gencer. Soner Sarı, Saİih Yaman, Nazım Şahmar, Bülent Yılmaz ve Ersin Kaba, sendikasız oldukları için düşük ücretlerle, ağır şanlarda 4 senedir yüzde ‘0’ zamla çalışmaya devam ettiklerini, bu yılın başında ancak yüzde 2 zam verildiğini, işverenin "Bu koşuları beğenmeyen gitsin" havasında olduğunu söyledi. Haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini de belirten işçiler, şu an çalışan arkadaşlarının iş verenin yalanlarına inanmamalarım istedi.
ÇAĞRI YAPTILAR
Fabrikanın önüne pankartlar asarak direnişe başlayan işçiler ve sendika yöneticiI§ yeri yöneticfferine ve çalışan m Sendikaya üye oldukları için Pakmaya’dan çıkarılan işçiler direnişin ilk çayını demledi. işçilere çağrılar yaptı. İşçilerin direnişine bazı sendikacılar da katılarak destek verdi. Türkiye Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Ender Karakoç ve bazı sendika yöneticileri de eylemde hazır bulunarak desteklerini sundu.
YILMADAN DİRENECEĞİZ
Tekgıda-İş İstanbul Şube Başkanı Yunus Durdu, atılan işçiler geri alınıncaya kadar yılmadan direceklerini söyledi. Pakmaya’ııın Düzce. İzmir ve Kocaeli’deki fabrikalarında örgütlcfîdiklerini ve yetkiyi alacak kadar üye kaydettiklerini hatırlatan Durdu, mikrofonu alarak Pakmaya fabrikasına doğru konuşma yaptı.
ANAYASAL HAKKIMIZ
Hem fabrika yöneticilerine hem de şu an çalışan işçilere yönelik konuşan Durdu şunları söyledi: "Bizim diğer iş yerlerinde oldımu uibi Pakmaya’da da örgütlenmeli Pakmaya’dan çıkarılan İsmail Gencer, Soner Sarı, Salih Yaman, Nazım Şahmar, Bülent Yılmaz, Ersin Kaba, Tekgıda-İş İstanbul Şube Başkanı Yunus Durdu, Türkiye Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Ender Karakoç fabrikanın önünde görülüyor. anayasal hakkımızdır. Bu hakkımızı hiç kimse engelleyemez, elimizden alamaz. Yaşanan sorunlar bizden kaynaklanmıyor, fabrikanın yöneticilerinin basiretsizliğinden kaynaklanıyor.
DİK DURUN ÇAĞRISI
İşçi arkadaşlar; bu çıkarılan arkadaşlarınız yalnızca kendi haklarını korudukları için değil sizlerin de haklarını korudukları için işten çıkarıldılar. Bunu hiç unutmayın. İşverenin yalanlarına inanmayın. Onların baskılarından korkmayın. Sizin bugün bulunmanız gereken yer, kendi haklarınız için, insanca yasaya bilmeniz . için Tekgıda-İş Sendikası olmalıdır. İşçi .arkadaşlar şimdi sıra sizde. Siz dik durursanız atılan arkadaşlarınız da işlerine geri dönerler.
BİNLERCE İNSANI YIĞARIZ
Buradan şunu ilan ediyorum. Eğer işveren baskı yapmaya devam ederse, sendikamızı tanımama tavrını sürdürürse hem bu fabrikanın önüne hem de diğer iki fabrikanın önüne çadırlarımızı kurar binlerce insanı buraya yığarız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Amacımız iş barışını sağlamak ve herkesin insani koşullarda yaşamasını olanaklı kılmaktır."
YOĞUN BASKI VAR
Fabrikada, işçilerin sendikalı olmaması, üye olanların da istifa etmesi yönünde çok ciddi bir baskı olduğunu hatırlatan Yunus Durdu şöyle devam etti; "Üretim müdürü Erdinç Tüller, üretim şefi Hamdi Kapucu; sizin neler yaptığını çok iyi biliyorum. İşçilere, sendikaya üye olmamaları için neler yaptığınızı, üye olanların da notere gidip istifa etmesi için hangi oyunları çevirdiğinizi biliyorum. Sizin bu yaptığınız suçtur. Sizleri cumhuriyet mahkemelerinde süründürmeye yemin ettim.
İŞ BARIŞINI BOZMAYIN
Buradan son kez barış eli uzatıyorum ve diyorum ki; gittiğiniz yol yol değil. Bizim anayasal hakkımız olan örgütlenme hakkımızı engelleyemezsiniz. Gelin bu tavırdan vazgeçin. İş barışını bozmayın. Bunu yapmazsanın bu işçiler bu kapıdan ayrılmaz. Önümüzdeki günlerde binlerce işçiyi bu kapının önüne görürsünüz." Tekgıda İş-Sendikası’nın örgütlenme çalışması başlatığı Pakmaya’nm üç fabrikasında toplam 567 işçi çalışıyor’, Kanepe Köseköy’de üretim yapan Pakmaya’da ise yaklaşık 200 işçinin çalıştığı, sendikanın yetkiyi istemek işin örgütlemesi gereken yüzde 40 oranım geçtiği iddia edildi.
Tekgıda-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Yunus Durdu, atılan işçiler geri alınmazsa binlerce işçiyi fabrikanın kapısına yığacaklarını söyledi. Sabah erken saatlerde Pakmaya’nın önüne gelen ve direnişi başlatan işçiler haklı davalarında, kesinlikle geri atmayacaklarını ifade etti.