POLONEZ’DE SENDİKA DÜŞMANLIĞI!
Çatalca’da faaliyet yürüten Polonez fabrikasında 15 işçi sendikalaşma süreci nedeniyle işten çıkarıldı. Arkadaşlarını yalnız bırakmayan işçiler, üretimi durdurdu.
Sucuk, salam gibi işlenmiş gıda üreticisi Polonez’de adeta işçi kıyımı yaşanıyor. Yüzde 77’si Ürdün menşeli olan markanın İstanbul Çatalca’da bulunan ve 354 kişinin çalıştığı fabrikasında örgütlenen işçiler, işten çıkarıldı.
Yıllardır asgari ücrete çalıştırılan işçiler Tekgıda İş Sendikası’nda örgütlendi ve kısa sürede toplu iş sözleşmesi için gereken sayıya ulaştı. Ancak bunu fark eden işveren, sendika yetkililerinin aktardığına göre 15 işçiyi işten çıkardı. Arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurdu. İşveren ise türlü oyunlara başladı. İdari tatil ilan etti.
10 YILLIK İŞÇİYİ İŞTEN ATTILAR
Fabrikada mücadeleyi Aydınlık’a anlatan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, “10-11 yıllık işçileri çıkardı. Kod-46 ile yani hırsızlık ve yüz kızartıcı suçtan işten attı. Olaya dahil olduk.” dedi.
İşçileri işten çıkarırken küçülme bahanesinin öne sürüldüğünün bilgisini veren Durdu, buna karşın fabrikada çalışıp çalışmadığı belli olmayan 150 işçinin de sendikanın yeterli sayıya ulaşmasının engellenmesi için işe alındığını ileri sürdü.
İŞÇİLER ARKADAŞLARINI BIRAKMADI FABRİKADA ÜRETİM DURDU
Arkadaşları işten çıkarılan işçilerin “Bizim de moralimiz bozuk. Yanımızdaki arkadaşımızı çıkarıyorsanız biz de üretim yapmıyoruz.” diyerek fabrikada üretimi durdurduğunu belirten Durdu, şöyle devam etti:
“300’e yakın işçi dışarı çıktı. İşveren, akşama kadar toplantılar yapmaya çalıştı. İşçiler de ‘Attığınız arkadaşlarımız bizimle beraber içeri girmeden toplantıya katılmıyoruz.” dediler. Toplantıya da girmediler.”
Fabrikadaki yetkililer işçileri ikna edemeyince CEO’nun da fabrikaya geldiğini dile getiren Durdu, “İşçileri toplantıya çağırdılar. İşçiler yine gelmedi. 15-20 kişi içeri girdi. Bunların 10 tanesi de bizim arkadaşlarımızdı. ‘Gidin, ne diyorlar dinleyin.’ dedik. Bu zamana kadar hiç fabrikaya gelmeyen, işçileri tanımayan CEO, ‘Temmuz ayında hiçbir fabrika zam yapmıyor.’ dedi.” ifadelerini kullandı
GÖZ BOYAMA HAMLESİ TUTMADI
Durdu, işverenin yıllardır asgari ücretle çalıştırdığı işçilere sendikayı engellemek için zam, ikramiye gibi teklifler sunulduğunu aktardı:
“Bu işçilerin hepsi zaten asgari ücretle çalışıyorlar, perişan vaziyetteler. Bu toplantıda işçilerin maaşlarına yüzde 25 zam yapma kararı aldıklarını, 6 ayda bir yarım ikramiye, pazar mesaileri, çocuklara üniversite eğitim bursları, 10 yıllık çalışan işçiye sağlık sigortası vermeyi taahhüt ettiler. Ancak arkadaşlarımızın hiçbiri bunlara tenezzül etmedi. Durum devam ediyor. Cuma akşamı saat 5’e kadar bu olaylar sürdü. İşveren baktı olacak gibi değil cumartesi, pazar fabrikada iki gün idari tatil ilan etti.
PAZARTESİ GÜNÜ MÜCADELE DEVAM EDECEK
Durdu fabrikanın hafta sonu boyunca işçileri çevreleyecek kamera kuşatması için hazırlandığına işaret etti. Pazartesi gününden itibaren mücadeleye devam edeceklerini söyledi.