POLONEZ’İN ROBİN HOODLARI
Polonez işvereni yıllarca mesai vermeden, haftalık izin kullandırmadan çalıştırdığı işçilere sendikaya üye olmasınlar diye zam yaptı. İçeride çalışmaya devam eden işçiler ise, bu farkı fabrika önünde sendikal hakları için direnen arkadaşlarına getirdi.
Polonez Gıda’nın İstanbul Çatalca’da kurulu üretim fabrikasında sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılan 135 işçinin fabrika önü mücadelesinde 22 gün geride kaldı. İşçilerin direnişini kırmak için fabrika içinde çalışmaya devam eden işçilere ücret artışı yapan işverene, işçilerden ahlak dersi geldi.
Polonez firması neredeyse 20 yıllık çalışanları içinde olmak üzere 135 işçiyi Kod-46 ile tazminatsız olarak işten çıkarmış, içeride kalan işçilere de yüzde 25 zam yapmış, 1 maaş da ikramiye vermişti. Önceki gün içeride çalışan işçiler “Bu parayı niye verdiklerini biliyoruz.” diyerek kapı önünde emek nöbeti veren arkadaşlarıyla dayanışarak bu parayı onlara verdi.
‘BİRLİKTELİĞİMİZ PERÇİNLENDİ’
Aydınlık’a konuşan işten çıkarılan işçilerden Bilal Gürbüz, bu dayanışmayı şöyle anlattı:
“Direnişin ilk günlerinde zam teklifi yapıldığında arkadaşlarımız zaten ‘Biz bunu değil arkadaşlarımızın işe iadesini istiyoruz.’ demişti. Şimdi de arkadaşlar o paraların kendilerini rahatsız ettiğini, kendilerinin hakkı olmadığını düşünüyor demek ki bize gönderdiler. Bizde de büyük bir mutluluk yarattı. Kendi aramızda tuttuğumuz bir muhasebe var. O arkadaşa söyledim içeriden çalışan arkadaşların kendi harçlıklarını fazla paraları gönderdiğini. İnsanlar çok duygulandı. Sonuçta birlikteliğimizi perçinledi. Biz burada ne kadar rahatsızsak onlar da içeride o kadar rahatsız, bunu görmüş olduk. İçerinin yüreğinin burada olduğunu gördük.”
NE OLMUŞTU?
19 Temmuz günü Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olan 13 işçi işten çıkarılmış; işçiler arkadaşlarına destek olmak için fabrikada üretimi durdurmuştu. İşveren bunun üzerine onlarca işçiyi yüz kızartıcı suç işlediklerini öne sürerek gerekçe göstermeden bir SMS ile işten çıkarmıştı. Böylece işten çıkarılanların sayısı 135’e ulaştı.
İşçiler, bu süreçte kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle de karşılaşmış, yaralanan işçiler olmuştu. Son olarak 28 Temmuz günü eylem alanlarının kolluk kuvvetleri tarafından abluka altına alındığını görünce Çatalca Kaymakamlığı önünde sabaha kadar nöbet tutarak başarı elde etmişti.