1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) göre, geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan ve primini ödeyemeyen yurttaşlar, devletin verdiği sağlık hizmetinden yararlanamayacak, milyonlarca kişi mağdur olacak. Yasayı eleştiren tabip odaları ve sendikalar, 2012 yılının sağlığın bir hak olmaktan çıkarıldığı bir yıl olacağım belirterek "İnsanlar hastalandığında eczacıya danışarak ya da tanıdığı birinin tavsiyesi ile ilaç kullanacak, ciddi sağlık sorunları yaşanacak" dediler.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkam Dr. Eriş Bilaloğlu, GSS ile yaşanacak olumsuzlukların önümüzdeki günlerde belirgin hale geleceğini söyledi. Yasada "kişilerin sağlık hizmeti almaya müstehak olup olmadığına bakılacağı" ifadesinin yer aldığını anımsatan Bilaloğlu, "Vatandaşsa, doğduysa ve bu ülkede yaşıyorsa sağbk hizmeti almaya müstehaktır" dedi. Primini ödeyemeyen ve hastalandığında hastaneye gidemeyen kişilerin tedavi amacıyla "tavsiye yolu" ile eczaneye giderek ilaç alacağını, bunun da ciddi halk sağlığı sorunlarına neden olacağını vurgulayan Bilaloğlu, şunları söyledi: "GSS, yurttaşlara herhangi bir güvence sağlamış olmuyor. Aksine prim ödeyemeyenler borçlu konumuna geliyor ve sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Biliyoruz ki bu ülkede asgari ücretin üçte Dirinden daha fazla geliri olup prim ödeyemeyecek durumda milyonlarca insan var."
Sağlığa ekstra para
TTB İkinci Başkam Prof. Dr. Özdemir Aktan ise yasarım uygulanmasının çok zor olduğunu, ülkemizde çok sayıda insanın primim ödemekte zorluk çektiğini, herkesten prim ödemeyi beklemenin "hayalperestlik" olacağını vurguladı. Aktan, GSS içinde yer alan "temel teminat paketine" de dikkat çekerek "Temel teminat paketi ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her yıl hangi sağbk giderlerini karşılayıp neleri karşılamayacağını belirtecek. SGK’nin sağlığa harcadığı paramn ancak yüzde 50’sini primlerle toplayabiliyor. Böyle olunca temel teminat paketinin gittikçe daralacak, birtakım sağbk hizmetleri temel teminat paketinin dışına bırakılacak, insanlar o sağbk hizmetine ulaşmak için ekstra para ödemek zorunda kalacak. SGK yetmeyeceği için insanlar bir tamamlayıcı sigorta almak zorunda kalacak" diye konuştu.
Yurttaş hastaneye gidemeyecek
Devrimci Sağlık-lş Sendikası Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu ise sağlığın doğal bir hakkı olmaktan bütünüyle çıkarıldığını ve paralı hale getirildiğini belirterek "İnsanların hastaneye gidememe, ilaç alamama, sağbk hizmetine ulaşamama gibi sorunları temel sorun olarak karşımıza çıkacak. Sağbkta bu tür problemler telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Bu durum özel hastanelere gidişin yolunu açacaktır" dedi.