Ekim ayında tek haneli büyümeye dönen sanayi üretimi kasımda da tek haneli artış gösterdi. Ancak, bir önceki aya göre üretimde yüzde 8.6 azalma oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “2005 yılından bu yana en yüksek kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşmış olduk. Sanayimiz, dünyada yaşanan her türlü belirsizliğe rağmen güçlü büyümesini sürdürmeye devam ediyor” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Kasım 2011 sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, sanayinin alt sektörlerinde de, 2011 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2.9, imalat sanayi sektöründe yüzde 7.6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 16.9 artış görüldü. Kasım ayında bir önceki aya göre imalat sanayi sektöründe yüzde 10, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe ise yüzde 6.3 gerileme oldu. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü bir önceki aya göre yüzde 1.8 artış gösterdi. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 19.5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında kaydedildi. Bunu, yüzde 15.9 ile sermaye malı imalatı, yüzde 10.9 ile enerji, yüzde 5.3 ile ara malı imalatı ve yüzde 5 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi. İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 101.2 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı. Bunu, yüzde 54.8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 32 ile mobilya hariç ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı takip etti. Kasımda diğer imalatlarda yüzde 24.5, makina ve teçhizat hariç fabrikasyon metal ürünleri imalatında yüzde 17.7, elektrikli teçhizat imalatında yüzde 16.2 artış kaydedildi.
İstihdama katkı yapıyor
Hükümetin yatırım ortamını iyileştirerek sanayicinin önünü açmaya devam ettiğini ifade eden Bakan Nihat Ergün, “Sanayicimizin finansmana erişimi kolaylaşmış, finansmanın vadesi uzamıştır. Sanayi üretimindeki artış, işsizlik sorununun çözümüne de olumlu katkı veriyor, istihdam oranları yükseliyor.”
Yavaşlamanın habercisi olabilir
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretiminde, kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmelerin, ekonomide beklenen yavaşlamanın habercisi olabileceğini söyledi. Küçük, “Son üç aydaki oranlar, üretimde artış eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. Kasımda mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmeler, beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimali açısından dikkat çekicidir” dedi.