SAVAŞ TARIM VE GIDADA TEKNOLOJİYİ ÖNE ÇIKARDI
Dünyanın en önemli gündemi Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz. Yaşanan bu kriz hububat ihracatıyla ilgili hem Türkiye’yi hem de dünya piyasalarını etkiliyor.
Uluslararası melek yatırım ağı Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Erene göre, bu krize alternatif çözümleri tarım ve gıda teknolojileri girişimleri sağlayabilir.
Eren, dünya buğday ihracatının ortalama 200 milyon ton olduğunu belirterek, “Bu ihracatın yaklaşık yüzde 30’u yani 60 milyon tonu Rusya ve Ukrayna tarafından gerçekleştiriliyor. Ayçiçek tohumu ihracatının yüzde 32’sine denk gelen 1 milyon 250 bin tonu, mısır ihracatının yüzde 19’u olan 38 milyon tonu, arpa ihracatının yüzde 31’ini oluşturan 10 milyon 500 bin tonu Rusya ve Ukrayna tarafından sağlanıyor. Bu nedenle buradaki bir olumsuzluk dünya piyasalarını doğrudan etkiliyor çünkü Ukrayna Avrupa’nın tahıl ambarı. Bu yüzden buğday, arpa, mısır, ayçiçeği fiyatları her geçen artıyor ve bu ürünlerin hepsinde ithalatçı olan Türkiye’nin ithalat faturası kabarıyor. Bu aşamada Ukrayna- Rusya savaşı ile birlikte tarım ve gıda teknolojileri ön plana çıktı ve daha da önem kazanacak” dedi.
“Türkiye ekonomisi için problemler ortaya çıkıyor”
Startup’ların problemlere teknolojik çözüm üreten ve hızlı büyüme gösteren girişimler olduğunu da vurgulayan Eren, “Savaş nedeni ile tarım ürünleri ya ithal edilemiyor ya da fiyatları çok artıyor. Bu noktada Türkiye ekonomisi için iktisadi ve sosyal bir problem ortaya çıkıyor. Tarım teknolojileri girişimleri yerel pazardaki tarım potansiyelini artırma noktasında katma değer, gıda teknolojileri de yerel üretimde verimlilik artışı sağlıyor” görüşlerini dile getirdi.