SEBZE İHRACATÇISI İRAN’A, MEYVE İHRACATÇISI MISIR’A GİDİYOR
Döviz kurlarının baskılanması ve maliyetlerin artması nedeniyle rekabette zorlanan meyve sebze ihracatçıları, maliyetleri düşük olan ülkelere yöneliyor.
![SEBZE İHRACATÇISI İRAN’A, MEYVE İHRACATÇISI MISIR’A GİDİYOR](https://www.tekgida.org.tr/wp-content/uploads/2025/02/sebze.jpg)
Antalya Ticaret Borsası Meslek Komiteleri toplantısında konuşan Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, maliyetler yükselirken, döviz kurlarında baskılanmanın devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “İhracatçı ve üreticilerimiz rekabette zorlanıyor. Bu nedenle ilkbahar- dan itibaren sebze sektöründe kaos bekliyorum. İhracata üretim yapan bölgemizde sektör dip yaptı. Çiftçilere borçlanmayın çağrısında bulunuyorum. Çünkü girdi maliyetlerimiz çok yükseldi, mal satamıyoruz. Yurt dışına mal satılmayınca ne olacak, ürün çiftçinin elinde kalacak.”
Sebze ve meyve ihracatçılarının da yurtdışına yöneldiğini belirten Ekinci, “Rakip ülkelerde işçilik ve enerji maliyetleri düşük. Sebze ihracatçısı İran’a, narenciye ve meyve ihracatçısı da Mısır’a veya benzer ülkelere kaçıyor. Rusya’nın kendi üretimi artıyor. Mısır’da narenciye ve meyve bahçeleri analizli. Analizlerde sıkıntı yaşanmıyor. Avrupa’ya kısa yoldan gönderebiliyor” diye konuştu.
Kumluca’dan yılda 16 bin TIR ihracata gidiyor
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe ‘de, çiftçi maliyetlerinin arttığını belirterek üreticinin artık kazanamadığını söyledi. Kumluca’da karantina memuru sıkıntısı yaşandığını belirten Kökçe, “Antalya’da 20 karantina memuru var, ilçelere ticari taksiyle geliyorlar. Her tır için 500 TL ücret alınıyor. Bir palet bile eksikse çıkış vizesi vermediği için birkaç gün beklediği oluyor. Kumluca’dan yıllık 16 bin TIR ürün ihracata gidiyor. Karantina ve analiz ücretleri fiyata yansıtılıyor. İlçemize araç tahsis edilerek karantina memuru atanmasını istiyoruz” dedi.