T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve Sweden desteğiyle Sektörde Kadın Buluşması toplantısı 10 Nisan 2013 günü Ankara’da gerçekleştirildi. Kadınların yoğun çalıştığı Turizm, Bankacılık, Tekstil, Gıda Endüstrisi grupları toplantıya katıldı. Toplantıya TEKGIDA-İŞ’i Temsilen Kadın Komisyon Başkanımız Sn. Neslihan TAŞOLUK NAKAŞ katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını, Özlem Bozkurt (Kadının Statüsü Müdürü), Martin Raiser (Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Direktörü), Fatma ŞAHİN (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı) yaptı. Konuşmanın ardından Hakan ERCAN (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Kadın istihdamı ve girişimciliği konusunda sektörel bakış açısıyla durum analizini yaptı.
Konuşmalarının ardında Sektörler ayrılarak paralel oturumlarını gerçekleştirdiler. Temsilcimizin katıldığı çalışma grubunda Gıda Sektöründe kadın istihdamı nasıl arttırılır, kadınların yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Sn. Neslihan Taşoluk Nakaş, konuşmasında; kadınların işe alınırken işveren tarafından maliyet artttırıcı unsur olarak görüldüğü, doğum izni, kreş, ulaşım gibi sorunların, bakım hizmetlerinin kadının sırtına yüklendiğini erkeklere oranla daha fazla izin almak zorunda kaldıklarını bunun işveren için sorun oluşturduğunu bu sebeple kadın çalıştırmaktan kaçındıklarını, bunun önlenmesi için devlet-işveren-sendikaların ortaklaşa yürütecekleri “toplumsal cinsiyet” eğitimlerinin yaygınlaşması, işe alımlarda pozitif ayrımcılık uygulanması, kota uygulaması, yasalar ve teşvikler ile istihdamın arttırılmasını önerdi.
EĞİTİM seviyesinin kadınlarda düşük olduğunu, mesleki ve teknik eğitimlerin kadınlara verilmediği, vasıfsız, basit işler, sorumluluk gerektirmeyen, emir alan durumda çalıştıklarını, EĞİTİMlerin arttırılması, teknik ve mesleki eğitimlerin kadınlara verilmesi üzerinde durdu.
Söylemlerle, yapılan açıklamalarda kadının ev ile iş hayatının uyumlulaştırılması, eve katkı olarak görülmesi, temel çalışma biçimi olarak görülmediği, esnek çalışma modelleri uygulanmaya çalışıldığı ve bunu kabul etmediklerini dile getirdi. Emeğin sömürülmesine, güvencesizliğe, kuralsız çalışmaya, kayıtdışılığa yol açacağı gibi bir çok sorunu beraberinde getirdiğine değindi. Kadınların tam zamanlı, güvenceli, çalışma saatlerinin yaşam standartlarına uygun, insan onuruna yaraşır, örgütlü işlerde çalışmak istediklerini paylaştı.
Örgütlü işyerlerinde daha kurallı, sistemli ve eğitimin daha yüksek olduğu İşyerlerinde örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önemini vurguladı.
Oturumların sonunda 4 sektör raporlarını sundu, genel tartışma sonrasında oluşturulan görüşlerin Bakanlık tarafından değerlendirmeye alınması kararlaştırıldı.