SENDİKALARDA BARAJ ÇATLAĞI
DİSK işkolu barajının kaldırılmasını isterken Türk-İş, işveren sendikasıyla ortak tavır alarak kalmasını istedi
DİSK işkolu barajının kaldırılmasını isterken Türk-İş, işveren sendikasıyla ortak tavır alarak kalmasını istedi
İşçi ve işveren konfederasyonları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer’in bir araya geldiği toplantı uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Türk-İş ve TİSK son anda mutabakat metnini imzalamakdan vazgeçti. DİSK Başkanı Çelebi, yaşananları ‘skandal’ olarak niteledi.
MUSTAFA ÇAKIR
ANKARA – İşçi ve işveren konfederasyonlarının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nda yapılacak değişiklikleri ele aldıkları toplantılar uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Hafta sonu Abant’ta yapılan toplantıda işçi sendikaları bölündü. DİSK, Hak-İş ve Çalışma Bakanlığı bir tarafta, Türk-İş ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) diğer tarafta yer aldı.
Gergin anların yaşandığı toplantıda, karşılıklı atışmalar da oldu. Türk-İş ve TİSK, son anda mutabakat metnini imzalamaktan vazgeçti. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi yaşananları “skandal” olarak nitelendirdi.
DİSK Başkanı Çelebi, hafta sonu Abant’ta yaptıkları toplantıların öncesinde Bursa’da, Bolu’da da toplantılar yaptıklarını anımsattı. Bu toplantılarda Sendikalar Yasası’nda yapılacak değişiklikleri, madde madde ele aldıklarını ve bazı konularda mutabakat sağladıklarını dile getiren Çelebi, “Hafta sonu yapılan toplantı ile birlikte çok uzun süren müzakareler sonrasında yasayı, ILO normlarına daha uygun hale getirmiştik” dedi. Çelebi, Türk-İş ile TİSK’in yüzde 10 işkolu barajının kalması konusunda ısrarı olduğunu ve birlikte hareket ettiklerini söyledi. DİSK, Hak-İş ve Çalışma Bakanlığı’nın yüzde 10’luk işkolu barajının kalkmasını istediğini vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti:
“Biz ‘Barajlar kalksın’ dedik. Üyeliklerle noter şartının kalkması konusunda da DİSK, Hak-İş ve bakanlık çok netti. Türk-İş daha önce işkolu barajının kalması karşılığında noter şartının kalkabileceğini ifade etmişti. Baraj konusunda ilerleme olursa noter şartından vazgeçebileceklerini söylemişlerdi. Sonrasında biz DİSK, Hak-İş ve bakanlık olarak bir adım daha atarak yüzde 10’luk işkolu barajının binde 5 olmasını kabul ettik. TİSK ve Türk-İş de buna evet dediler.”
Çelebi, cumartesi günü gece yarılarına kadar, pazar günü de akşam saatlerine kadar aralıksız çalıştıklarını, pazar günü “finale” gelindiğinde Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in “Gelinen aşamayı protokole dönüştürelim” önerisini getirdiğini söyledi. Çelebi, sonrasında yaşananları şöyle anlattı:
“Türk-İş ve TİSK bir gün önce kabul ettiklerini bir gün sonra reddettiler. Mutabakata imza atmayacaklarını belirttiler. DİSK, Hak-İş ve bakanlık olarak yasanın ILO sözleşmelerine yakın bir düzeye geldiğini, dünyanın en ideal yasası olmadığını ancak süreci tıkayan önemli konuların değiştiğini bu nedenle mutabakatın arkasında duracağımız söyledik. Ancak Türk-İş ve TİSK imzalamayacağını söyledi. Bunun üzerine bakan da toplantıyı bitirdi. Tartışmalar yaşandı. Çok gerilimli bir atmosfer oluştu.”
Kaynak: Cumhuriyet gazetesi