SENDİKALARDAN TEKEL İÇİN YENİ KARARLAR
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK, KAMU-SEN ve KESK´in bundan sonraki süreçte de TEKEL işçilerinin yanında olacağını ifade ederek, Konfederasyonlar, TEKGIDA-İŞ sendikasının alacağı kararlara uyacaktır dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK, KAMU-SEN ve KESK’in bundan sonraki süreçte de TEKEL işçilerinin yanında olacağını ifade ederek, "Konfederasyonlar, TEKGIDA-İŞ sendikasının alacağı kararlara uyacaktır" dedi.
TÜRK-İŞ, DİSK, KAMU-SEN, KESK Genel Başkanları, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Genel Merkezi’nde, TEKEL işçilerinin yürüttüğü mücadeleyi, gelinen süreci ve bundan sonra yapılacaklar için yol haritasını belirlemek üzere bir araya geldi.
Toplantı sonrasında yapılan ortak basın toplantısında TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konfederasyonların, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla çeşitli tarihlerde yapılan eylemleri hatırlattı.
Kumlu, konfederasyonların, TEKEL işçisinin sorunlarına çözüm için hukuki girişimlerde de bulunduğunu hatırlatarak, konfederasyonların uluslararası sendikal dayanışmanın sağlanması amacıyla da girişimlerde bulunduğunu söyledi.
Bu girişimler sonucunda bu hafta ETUC ve ITUC’un çağrısıyla uluslararası alanda bütün ülkelerde TEKEL işçilerine destek eylemi yapılacağını anlata Kumlu, "TEKEL işçilerinin özlük haklarıyla birlikte kamu kuruluşlarına yerleştirilme talebi sürmekte ve buna olan destek büyüyerek devam etmektedir" diye konuştu.
Kumlu, konfederasyonların, bugüne kadar aldıkları tüm eylem kararlarında TEKEL işçisinin ve TEKGIDA-İŞ sendikasının iradesini esas aldığını vurgulayarak, "Konfederasyonlar, bundan sonra da TEKEL işçisinin iradesine uygun davranacak ve TEKGIDA-İŞ sendikasının alacağı kararlara uyacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm eylemlilikler bu kararlar üzerinden şekillendirilecektir" dedi.
Mustafa Kumlu, toplantıda alınan kararları şöyle sıraladı: "-Konfederasyonlar, gelinen noktada, başta kamuoyu vicdanında yarattığı duyarlılık ve çalışanların sorunlarının gündeme taşınmasındaki işlevi olmak üzere ülke geneli ve uluslararası alanda milyonlar üzerinde yarattığı etki nedeniyle TEKEL işçilerinin verdiği mücadelenin başarıya ulaştığı görüşündedir.
-Konfederasyonlar, TEKEL işçilerinin taleplerine duyarsız kalan, işçileri açlık ve kölelik arasında tercih yapmaya zorlayan hükümeti kınamakta, hükümeti soruna acil çözüm üretmeye çağırmaktadır. -Konfederasyonlar, TÜRK-İŞ önündeki eylemin TEKEL işçilerinin iradesiyle başladığını ve bu eylemin ancak ve ancak yine TEKEL işçilerinin iradesiyle bitebileceğine inanmakta, bu eyleme hükümet tarafından yapılacak müdahaleyi kabul edilemez bulmaktadır."
Kumlu, TEKEL işçilerine destek için "25 Şubat’ta meşaleli yürüyüşler ve kitlesel basın açıklamaları yapılmasına; 27 Şubat’ta 2 saatlik oturma eylemi yapılmasına karar verdiklerini" bildirdi.
"Eylemliliği dondurmuyoruz"
Kumlu, çalışma hayatına ilişkin olarak da acil ve öncelikli olarak, "başta 4/C olmak üzere esnek tüm istihdam uygulamalarından vazgeçilmesi, iş güvencesinin sağlanması, ‘kiralık işçilik’ düzenlemesinin gündemden çıkarılması, çalışma hayatını düzenleyen yasaların ILO ve AB normlarına uyarlanması, çalışanların örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılması, kamu çalışanlarının grevli toplu iş sözleşmeli sendika hakkının güvence altına alınmasını" talep ettiklerini kaydetti.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, "Öncelikli istemlerinin karşılanmaması ve bu etkinliklerin hükümet nezdinde bir sonuç vermemesi halinde, 26 Mayıs 2010 tarihinde bu 4 konfederasyon ve bu konfederasyonlara üye tüm sendikaların birlikte sahipleneceği ve üretimden gelen gücün kullanılacağı genel bir eylem yapılmasının uygun olacağına karar verildiğini" söyledi.
Kumlu ve diğer konfederasyon başkanları, ortak açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Bir gazetecinin, "genel eylem kararı üretimin durması anlamını mı taşıyor?" sorusu üzerine, Kumlu, "O zaman ne yapacağımızı kararlaştıracağız. Şunu net söylemek gerekiyorsa, şu anda eylemliliği dondurmuyoruz, tam tersine eylemliliği ve mücadelemizi büyütüyoruz. Bu TEKEL eylemi ile ilgili değil, çalışma hayatına ilişkin yapılmasını talep ettiğimiz şeylerle ilgili" dedi.
KESEK Genel Başkanı Sami Evren 26 Mayıs’taki eylem kararının esas nedeninin 4/C uygulamasına son verilmesi amacını taşıdığını söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise "Hükümet, TEKEL işçilerine bir süre tanıdı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Böyle bir müdahale olması halinde Türkiye’nin her yerinde aynı derecede protestolar ve eylemliliklerimizi hayata geçirme konusunda irademizi saptadık" yanıtını verdi.
KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız da bir soru üzerine, TEKEL işçilerinin sorumluluklarının gereği her türlü eylem ve etkinliği yaptıklarını ve başarılı olduklarını söyledi.
Ancak, "şimdi önlerinde çok ciddi bir tercih yapmak durumunda olduklarını" ifade eden Akyıldız, "Bu tercih noktasında TEKEL işçilerinin bir gerçeği görerek karar vermesi gerekmektedir. Eylemleri başlatan işçilerdir e yine onlar bitirebilir. Bu eylemlerin bitirilmesi konusunda hiç kimse baskıcı unsur olamaz"diye konuştu.