SENDİKALI İŞ YERLERİNE TEŞVİK ÖNERİSİ
Sendikaları ve sendikalı iş yerlerini destek için sigorta primi ve vergi oranlarının düşürülmesi, işverenlerin bu konudaki dirençlerini yumuşatabilir
Sendikalı iş yerlerine teşvik önerisi Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Demir, "Sendikaları ve sendikalı iş yerlerini destek için sigorta primi ve vergi oranlarının düşürülmesi, işverenlerin bu konudaki dirençlerini yumuşatabilir" dedi.
Türk-İş ile İsparta Süleyman Demire! Üniversitesinin Antalya Belekte düzenlediği 12. Çalışma İlişkileri Kongresinde, iş hukukunun güncel sorunları tartışıldı. Demir, kongrede yaptığı konuşmada, sendikaların demokrasinin temel gereklerinden olduğunu, ancak sanki "sendikaların köküne kibrit suyu dökülüyormuş" gibi bir dönüşüm yaşandığını söyledi. Sendikaların işçilerin haklarını, örgütlenmenin önemini kuracakları televizyon kanalı aracılığıyla anlatma imkanı bulabileceğini belirten Demir, ancak, sendikaların televizyon kurmasının yasak olduğuna dikkati çekti. Sendikaların yaşadığı sıkıntılardan birinin ise yasama organında yeterince temsil edilememesi olduğuna işaret eden Demir, bir sendikacının milletvekili seçilebilmek için istifa etmesi gerektiğini anımsattı. Bu durumda seçilen kişinin kendisini denetleyecek kitle ile bağının koptuğunu belirten Demir, Batıda ise sendikacı başkan ve milletvekilleri bulunduğunu vurguladı. "Sendikal nedenlerle işten atılanların hemen hiçbiri işe dönemiyor" diyen Demir, bu konudaki yasal hükümlerin uygulamada yetersiz kaldığını, sendikal nedenlerle işten çıkarmanın ispatının da oldukça güç olduğunu söyledi.
Sendika ve sosyal güvenliğin birer insan hakkı olduğunu söyleyen Demir, bu nedenle bu haklara ilişkin müeyyidelerin biraz daha güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Demir, işten çıkarılan bir işçiye çıkarılış tarihinden işe iade kararına kadar geçen süreye ilişkin tüm alacaklarının ödenmesi gerektiğini de kaydetti. "Kayıt dışı çalışana sendika hakkı" Fevzi Demir, kayıt dışı çalışanlara da sendika hakkı tanınması gerektiğini vurgulayarak, kayıt dışı ekonomi ile ancak bu şekilde etkin mücadele edilebileceğini savundu. Denetim olanaklarının eksikliğine de işaret eden Demir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin her sene iş yerlerinin yüzde 10-1 l’ini denetleyebildiğini, denetlenen bir iş yerinin ise ancak 10 sene sonra tekrar denetlendiğini vurguladı. Kayıt dışı çalışanların sendikaya üyeliği sağlanırsa sendikaların bu işçileri savunabileceğine dikkati çeken Demir, bunun aynı zamanda taşerona karşı da etkili bir mücadele aracı olacağını kaydetti. Sendikalı iş yerlerinin teşvik edilmesi önerisinde de bulunan Demir, "Sendikaları ve sendikalı iş yerlerini destek için sigorta primi ve vergi oranlarının düşürülmesi, işverenlerin bu konudaki dirençlerini yumuşatabilir" diye konuştu. Demir, çalışma yaşamında bugünlerde en fazla yakınılan konulardan olan taşeronun yasaklanamayacağını, ancak buralarda çalışanların sendikaya üyeliğinin sağlanması ile sıkıntıların büyük ölçüde aşılabileceğini belirtti. Fevzi Demir, işverenlerin kötü niyetli toplu sözleşme yetki itirazlarına karşı da tazminatı da içeren caydırıcı tedbirler alınabileceğini söyledi.