OECD verilerine göre son 11 yılda Türkiye sendikalaşmada yüzde 46 geriledi. OECD´nin itibar etmediği Çalışma Bakanlığı verilere göre Ocak 1984 ile Temmuz 2009 arasında sendikalaşma oranı yüzde 60 civarında seyrediyor. Kurum, 2011 için sendikalılık oranını yüzde 5.4 olarak veriyor. Türkiye bu konuda son 50 yılın en dip noktasında yer alıyor.
OECD verilerine göre son 11 yılda Türkiye sendikalaşmada yüzde 46 geriledi.
OECD’nin itibar etmediği Çalışma Bakanlığı verilere göre Ocak 1984 ile Temmuz 2009 arasında sendikalaşma oranı yüzde 60 civarında seyrediyor. Kurum, 2011 için sendikalılık oranını yüzde 5.4 olarak veriyor. Türkiye bu konuda son 50 yılın en dip noktasında yer alıyor.
Haftalık çalışma süreleri bakımından yer aldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en uzun çalışma haftasına sahip Türk işçisi, sendikalılaşma oranları bakımından ise en kötü zamanlarını yaşıyor. AKP döneminde sendikalılık oranı yüzde 46 gerileyen ülkede, sendikasızlaşma konusunda liderliğe oturmuş durumda.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik’in yaptığı bir çalışma, bu konuda vahameti tüm (O açıklığı ile ortaya koyuyor.
Çalışmaya göre Türkiye’de sendikalaşma oranlan konusunda resmi veriler ile fiili durum arasında büyük bir uçurum yaşandığı ve resmi sendikalaşma istatistiklerinin çok uzun yıllardır ciddi hatalar içerdiği biliniyor.
Çalışma Bakanlığı’nın Ocak 1984 ile Temmuz 2009 arasında yayımladığı sendika istatistiklerine göre Türkiye’de sendikalaşma oranları yüzde 60 civarında seyrediyor. Bu oranlar OECD ortalamasının üç katından fazla. Ancak veriler gerçek dışı. 2013’te revize edilen sendikalaşma istatistiklerine göre Türkiye’de sendikalaşma oranı yüzde 8.8. Ancak OECD, Türkiye’nin resmi sendikalaşma istatistiklerine itibar etmiyor.
OECD, 2011 için sendikalaşma oranını yüzde 5.4 olarak veriyor. Sendikalaşma düzeyindeki gerilemeye paralel olarak toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi sayısının 1980’lerin ortalarından 2010′ a ciddi biçimde gerilediği görülüyor.
1987 yılında 1 milyon 400 bin civarında olan toplusözleşme kapsamındaki işçi sayısı, 2010’larda 700 bin civarına geriledi. Diğer bir ifadeyle toplusözleşme kapsamı yan yarıya azaldı.
Kamu hızlı geriledi
Kamu kesiminde 900 bine yakın olan toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi sayısı 400 bin civarına geriledi. Bu sayıya belediye işçileri de dahil. Kamudaki bu hızlı gerilemenin en önemli nedeninin özelleştirmeler ile taşeronlaştırma olduğu biliniyor. Ancak tablo özel sektör için daha da vahim. 2011 ÇSGB verilerine göre özel sektörde toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçi sayısı 370 bin. Özel sektörde sendikalaşma oranının yüzde 3 civarında olduğu hesaplanıyor. Bu inanılmaz derecede düşük bir oran. Türkiye’de 2000’li yıllardaki sendikalaşma oranları, son 50 yılın dip noktası.