SEYİTÖMER’DE İŞÇİLER ÖZELLEŞTİRME KURBANI
Elektrik Üretim A.Ş.´ye (EÜAŞ) ait Kütahya Seyitömer Termik Santralı´nm özelleştirilmesi işçiyi vurdu.
Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait Kütahya Seyitömer Termik Santralı’nm özelleştirilmesi işçiyi vurdu. AKP Hükümeti’nin özelleştirme politikası sonucu, 17 Haziran’da "Hakkı Devir Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla birlikte Çelikler Grubu’na devredilen santralda çalışan 571 işçinin iş akitleri feshedildi. Yazılı olarak iş akitlerinin feshinin bildirildiği 571 işçiden 5’te birinin geri çağrıldığı söyleniyor. Geriye kalan işçilerin ise alt bir taşeron şirket kurulduktan sonra çağrılacağı bildiriliyor.
Üç aylık deneme süreci
Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Örs, 350’ye yakm işçinin açıkta kalacağmı düşündüğünü söyledi. Üzgün olduğunu ifade eden Örs, insanların krediler çektiğini, zor durumda olduklarım bildirdi. İşlerine bir an önce geri dönmek istediklerini İşçiler, özelleştirmeye karşı eylemler yapmıştı. Eylemlerde işçilerin taşıdığı "Başbakanlık yan gelip satma yeri değildir" dövizleri dikkat çekmişti. söyleyen Örs, olumlu bir gelişme olmadığı takdirde oturma eylemi başlatabileceklerini belirtti.
Konuya ilişkin açıklama yapan Kütahya Kamu Taşeron Çalışanları Derneği Genel Başkanı Kadri Eroğul da, 19 Haziran’da 390 kişinin geri çağrıldığı bilgisine ulaştıklarım; fakat kendilerine gelen son bir bilginin ise çalışanların 1/3’ünün işletme içinde çalışmaya devam edeceği, geri kalanların da 3 aylık deneme sürecinden sonra değerlendirmeye alınacakları yönünde olduğunu söyledi.
Eroğul, "Net bir durumu olmamatrr; özelikle deneme sürecindeki arkadaşların bu süreç içinde hangi şartlarda çalışacakları konusunda hiçbir bilgilendirme yapılmamıştır" dedi.
Türk-is ne yapacak?
Türk-İş, daha önce 7 Ekim 2012’de özelleştirmeye karşı Kütahya’da Türkiye Maden-İş ve Genel Maden-İş ile birlikte miting yapmıştı. Mitingde konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, özeleştirmeye sert tepki göstererek, "Termik santral işçisi, linyit işçisi, bor işçisi başka işçilere benzemez. Kütahya başka şehre benzemez. Seyitömer işçisi mağdur edilirse vay bunu yapanların haline! Buradan ilgili, yetkili, hevesli herkese sesleniyorum. Sakın ha diyorum, sakın ha bizi test etmeye kalkışmayın! Kütahya’dan yükselen bu ses, yarm Hamitabad’da, Soma’da, Yatağan’da ve termik santrallarımızm olduğu her yerde yükselecektir" diye konuşmuştu. Türk-İş’in işçilerin mağduriyetinden sonra ne yapacağı merakla bekleniyor.
AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay da, devir töreni sonrası Meclis’te basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İşçi haklarını özelleştirme sürecinde korumaya çalıştık. İşçilerimizin her zaman olduğu gibi yine yanlarında olacağız. Olası mağduriyetleri önlemek için elimizden gelen gayreti sarfedeceğiz" demişti.