Sendikal Güçbirliği Kadın Koordinasyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerine GEBZE Çayırova’da kurulu Namet Fabrikası’nda sendikalı oldukları için işten atılan Tekgıda-iş Sendikası üyesi işçilerin direnişini ziyaret ederek başladı.
Sendikal Güçbirliği adına Basın açıklamasını Tümtis Sendikasından Göknur MARŞ yaptı. Yapılan açıklamada Namet çalışma koşullarının kötü olmasına, Yasal mesai süresinin 8 saat olmasına karşı 14 saat çalıştırıldıklarından, kadın işçilerin 40 kiloluk kolileri kaldırıp, indirmesi sonucu bel fıtığı, kas eklem hastalıklarının ortaya çıktığına değindi. Üretimin aksamaması için işçilerin su içmesi, tuvalete gitmesinin bile engellenmesi durumlarıyla karşı karşıya gelmeleri sonucunda çözümü örgütlü olmakta ve Tekgıda-İş Sendikası üye olmakta buldular dedi.
Daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için günlük 8 saatlik mesai için, hafta sonu dinlenme hakkı için, sağlıkları için Tekgıda-İş Sendikasına üye olan işçilerden 22’si işten çıkarıldığını bildirdi.
Sendikalaşma işçilerin yasal haklarıdır, kanunsuz işten atılmalara karşı koymak için yanlarında olduklarını söyledi. Kadınların güvenceli ve sendikalı iş, şiddetsiz yaşam için alanlarda olduklarını söyledi.
Tekgıda-iş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu "Bizim derdimiz açık, toplu sözleşme istiyoruz. Sendikal haklarımızı kullanmak istiyoruz. Bizleri önce oyaladın yılsonuna kadar süre istedin. Bizde bekledik. Fakat sizler sendikalı kardeşlerimizi hareketin öncüleri diye birer birer işten çıkarmaya başladınız. NAMET işvereni suç işliyor, kanunları çiğniyor. Tabii ki bizlerde hakkımızı yargıda arayacağız" dedi sendikanın eninde sonunda Namet’e gireceğini ve işten atılan işçilerin de işe geri alınacağını söyledi.
Açıklamaya; Sendikal Güçbirliğine bağlı sendikaların üyeleri, kadın temsilcileri, Tek Gıda Avrupa Yakası Şube Başkanı ve ŞubeYöneticileri, Tekgıda-İş Kocali Şube Başkanı, Tek Gıda Dosan Şube Başkanı, Tek Gıda Anadolu Yakası Şube Başkanı Şube Yöneticileri, STK Kadın temsilcileri, Siyasi Parti Kadın Kolları destek verdi.
İşçiler "Yaşasın 8 Mart, Yaşasın Kadın Dayanışması" "Güvenceli İş Şiddetsiz bir yaşam istiyoruz", "Namet İşçisi Kadınlar Yalnız değildir" sloganlarla devam edildi.