SGK’DAN KIDEM TAZMİNATINA 6
AKP 15 Mart 2010 tarihinde, yapmayı taahhüt ettiklerini Türkiye´nin Katılım Süreci İçin Stratejisi / 2010-2011 Eylem Planı adıyla AB´ye sundu. Kamuoyunda Ulusal Program dizisinin dördüncüsü olarak bilinir.
![SGK’DAN KIDEM TAZMİNATINA 6](https://www.tekgida.org.tr/wp-content/uploads/2020/12/MEHMETAKKAYA-AYDINLIK_7744.jpg)
AKP 15 Mart 2010 tarihinde, yapmayı taahhüt ettiklerini "Türkiye’nin Katılım Süreci İçin Stratejisi / 2010-2011 Eylem Planı" adıyla AB’ye sundu. Kamuoyunda Ulusal Program dizisinin dördüncüsü olarak bilinir.
Balıkçılıktan çevreye, yargılama usullerinden çalışma hayatına, satılacak kurumlardan bankacılığa kadar hemen her konunun yer aldığı bu belgeden, konumuzla ilgili olanları kısaca aktaralım.
Posta hizmetlerini satıyoruz PTT 173 yıl önce 1840 yılında kuruldu. Kurtuluş Savaşı, kahraman telgrafçılarımız sayesinde kazanılmıştı. Kurtuluş Savaşı da gösterdi ki, iletişim, stratejik önemi olan kurumların başında gelmektedir.
Batıcı hükümetler önce PTT’yi parçalayarak Telekom’u ayırdüar. Aynı dönemde, kargo hizmetlerini uluslararası tekellere açtılar. Geriye parçalanmış birimlerin satüması kalmıştı. Kemal Derviş yasalarından biri Telekom’un ve GSM diye bilinen cep telefonu pazarının yabancılara açılması idi. Telekom ve devletin GSM şirketi Aycell yabancılara satıldı. PTT’den geriye posta hizmetleri kalmıştı. Posta hizmetleri artık devlet tekelinde değildi ve devlet desteği kaldırılmıştı.
Posta hizmetlerini de satmayı planlıyorlardı, ama önce kârlı hale getirmeleri gerekiyordu. Bu nedenle PTT bankacüığı başlatıldı. Kazanılan para ise, alıcüarı cezbedecek güzelleştirmelerde kullanıldı. Artık satışa hazırdı. AKP, bu belgede artık satışa hazır olduğunu bildiriyordu AB merkezlerine. Ve Posta hizmetleri ihaleye açıldı. Radyo televizyon pazarı 2003 Ulusal Programı’ndan sonra AKP, televizyon ve radyo alanında yabancüarm faaliyet göstermesine izin veren kanun çıkardı. Ardından Doğan medyanın %40’ı Almanların eline geçti.
TGRT Amerika’nın FOX TVsi oldu ve diğerleri… Emperyalistler, açılan pazarı yeterli bulmuyordu. Bütün sınırlamalar kaldırılmalıydı. AKP, 4. Ulusal Program’da, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik ile yabancılara gerçek ve tüzel kişilere, sınırsız pazar olanağı hazırlıyordu. Yabancılara sınırsız borsa vurgunu AKP, ‘Menkul Kymetler Borsaları Hakkında 91 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’ ile emperyalist borsa vurguncularının borsada oynama kotalarını sınırsız hale getiren değişildik sözü veriyordu. Demiryolunu da satıyoruz AKP, Demiryolu Çerçeve Kanunu çıkarma sözü verdi. Demiryolunu parçalayarak özelleştirecek, devletin denetim yetkisini bile kaldıracaktı. Verilen söz buydu. Alıcılara, güzelleştirilmiş ve çok kâr eden bir demiryolu hizmeti sunmalıydılar. Yıllardır yapılan yatırımlar bunun içindi. Bakanları bile itiraf etmişti. Nitekim Demiryolu Çerçeve Kanunu’nu çıkardılar. Doğalgaz yasası ‘Doğal Gaz Piyasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’ ile piyasayı yabancılara daha çok açan, özel sektörün ithalatına serbestlik sağlayan kanun çıkarma sözü verdiler. Eyalet yasası "Bütün şehir yasası" olarak bilinen, Büyükşehir sınırlarını il hudutlarına kadar genişleten ve Büyükşehirlere eyalet yetkisi veren değişiklikler yapmaya söz verdiler. Bu amaçla, Köy Kanununda değişiklik yaparak köy vasfını ortadan kaldırdılar.
‘İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu’ ile de il özel idareleri ve belediyelerin parasal kaynaklarını genişlettiler. Şeker yasası Batıcı hükümetler, Şeker kanununa doymuyordu. DSP-MHP-ANAP hükümeti, pancar üretim alanlarını daraltan yasa çıkarmış, şeker ithalatının önünü açmıştı. AKP ise kotaları daha da artırarak köylüyü pancar ekemez hale getirmiş, şeker fabrikalarını satmak için defalarca çeşitli girişimlerde bulunmuştu. AB’ye verdikleri bu sözde ise, şeker piyasasını rekabetçi hale getireceklerini taahhüt ediyorlar. Bu demektir ki, ithalat artacak, özel sektörün piyasadaki payı daha da artacak ve şeker fabrikalarının satüması çabası sürecek. Sendikalar yasası AKP işçiler için, 87 ve 98 sayıh ILO Sözleşmeleri’ne uygun sendikalar yasası çıkarma sözü veriyor. Çıkardı da yasayı. Ama yasa, bırakalım ILO Sözleşmeleri’ne uygun olmayı, sendikaları barajlarda boğan yasasıydı. İşkolları yönetmeliğinde ise, yandaş sendikalara ayrıcalık sağlayan değişiklikler yaptüar. AKP bugünlerde AB için yeni taahhütler hazırlıyor. İşçileri için köleleştirme, memurlar için devlet güvencesinin kaldırma sözleri.