SOFRALARDA ENFLASYON YÜKSEK OLACAK
2015´in son enflasyon verisi bugün açıklanacak. Beklenti yüzde 8.49 olacağı yönünde. Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, 2016´da da halkın sofrasını yüksek enflasyonun beklediğini söyledi
YENİ yıl zamlarla başladı. Yılbaşında vergi, resim, harç ve cezalara yapılan yüzde 5.58’lik zammın ardından, Cuma günü elektriğe yüzde 6.8 oranında zam geldi. Sigaradan alınan asgari maktu vergiye yüzde 5 ve maktu vergiye de yüzde 25 zam yapıldı. İçkiden alman ÖTV’ye oranları da artırıldı. Biradan alman ÖTVyüzde 15.7, şaraptan yüzde 15 ve rakıdan ÖTV de yüzde 15.3 zamlandı. Son olarak önceki gece köprü ve otoyol geçiş ücretlerine de yüzde 12 zam yapıldı.
YÜKSEK ENFLASYON
Yılın son enflasyon verisi bugün TÜİK tarafından açıklanacak. Finans Enflasyon Beklenti Anketine katılan ekonomistler, 2015’te Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 8.49 artmasını bekliyor. Enflasyon 2015’te Ocak-Kasım dönemi itibanyla yüzde 6.8 ile yüzde 8.1 arasmda dalgalandı. Yeni yılm zamlarla başlaması sonrası 2016’nm halkın sofrasını nasıl etkileyeceğini iktisatçı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’na sorduk. 2015’te olduğu gibi 2016’da da halkın sofrasını yüksek enflasyonun beklediğini anlatan Uzunoğlu, "Asgari ücret artışının yüzde 40’rnı devlet sadece 2016 için karşılayacak. Bir yıl sonra bu kalkacak.
BENZİN UCUZLAMAZ
Büyük bir olasılıkla iş veren de bu maliyeti çıkarmak için fiyatları artıracak. Bir etki harç ve cezaların hepsinde yüzde 5.58’lık buradan gelecek" dedi. İkinci etkinin ise elektrik fiyatlarına hizmetlere zam var. Petrol fiyatlarındaki gelen zamdan kaynaklanacağını ifade eden düşüşün akaryakıta belirgin oranda yasıyacağını sanmıyorum. Uzunoğlu, "Doğalgaz da bir artış beklenmiyor. Çünkü dünyada düşüş var. Bunun dışında devletin uyguladığı vergi, resim, harç ve cezaların hepsine yüzde 5.58’lik artış oldu. Devletten alacağımız tüm hizmetlere zam var. Petrol fiyatlarındaki düşüşün akaryakıta belirgin oranda yansıyacağını sanmıyorum. Çünkü yıllık ortalamalarda 50 dolar seviyesinde maliyet var. Bunu 36’ya bile düşürseler bile, 22.5 milyar TL’lik harcama yaptılar seçim sürecinde. Bunu çıkarmak için akaryakıtta indirim olmaz" diye konuştu.
KUR YUKARI ÇEKER
Ulaştırmanın en önemli maliyet unsuru olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Uzunoğlu, şu örneği verdi: "Antalya’dan İstanbul’a mal taşıyorsunuz. Bir gece beklediğinde fiyat artıyor. O nedenle taşıma maliyetleri değişmeyeceğinden sebze meyve fiyatlarında düşüş olmaz. Rusya’ya satamıyoruz gibi bir şey yok. Zaten mandalina mevsimi geçti. Ocak’ta da limon ve greyfurt var. Rusya bunlara ambargo koymadı. Çok ciddi bir ucuzluk yansıması mümkün değil. Benim tahminim enflasyon 8 ile 10 arasmda gelecektir, 2016’da. Tabi kurun ne olacağı önemli. Kur yukan yönlü olursa bunun getireceği enflasyonist baskı da herhalde vatandaşı etkileyecektir."
KREDİLER YATAY KALIR
Sadi Uzunoğlu’na 2016’da kredi kullanımında kayda değer bir yükseliş bekleyip beklemediğini sorduğumuzda, "Bireyselde artış beklemiyorum. Kurumsal ve ticarilerde ise artış şu anda olduğu seviyelerde devam eder. Vatandaş eğer bu oranlarda kredi alıyorsa ciddi sıkıntı içerisinde demektir. Yüzde 18’ler seviyesinde yıllık bir faiz. Geliri ne kadar artacak? Özel sektör çalışanlan yüzde 9 bekliyorlar maaş artışı olarak. O da yapılırsa. Kamuya yüzde 5-6 gibi. Sanmıyorum bireysel kredilerde bir genişleme olmaz" değerlendirmesinde bulundu.