SOMA KATLİAMI DAVASI, AİLELERDEN ÇAĞRI:YALNIZ BIRAKMAYIN
SOMA katliamı davası bugün Akhisar´da, polis ablukası altında başlıyor. Somalı maden işçileri, tüm duyarlı kamuoyundan bu davaya sahip çıkılmasını istiyor, işçiler Bu dava bizim değil, tüm halkımızın davası. Adalet istiyorsak tek yürek olmalıyız diyor.
BU DAVA HEPİMİZİN
Manisa Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan maden katliamına ilişkin davanın ilk duruşması bugün Akhisar’da, tadilatla duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde görülecek Tutuklu sanıkların getirilmeyeceği duruşma, polis ablukası altında yapılacak.
İlk duruşmanın mahkeme heyetinin aldığı kararla 27 Nisan’a kadar, gerekirse hafta sonları da dahil olmak üzere, her gün yapılacak oturumlarla sürmesi bekleniyor. Somalı maden işçileri tüm kamuoyuna, medya emekçilerine, sivil toplum örgütlerine "Bizi yalnız bırakmayın" çağrısında bulunuyor.
"Soma davasında sekizi tutuklu 45 sanık yargılanıyor, iddianamede tutuklu sekiz sanık için, 301 kez 20 yıldan 25 yıla kadar, 162 kez de iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası isteniyor, iddianamede, katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlileri ise yer almıyor."
‘Tek yürek olmalıyız’
Gazetemize konuşan maden işçisi Hidayet Merdim, "Biz adalet istiyoruz, gerçek bir adalet. Bizim arkadaşlarımızı bile bile öldürdüler. Bundan sonra bizim yaşadıklarımızı kimse yaşamasın, bu cinayetler bir daha olmasın istiyoruz. Eğer adalet istiyorsak bunun için hepimiz tek bir yürek olmalıyız, birlikte mücadele etmeliyiz. Bu dava yalnızca bizim davamız değil, tüm halkımızın davası" dedi.
Dava için bin polisin görevlendirilmesine tepki gösteren Merdim, "Biz katil değiliz, suçlu değiliz. Bir avuç kömür için 301 can alan onlar. Neden bize suçlu muamelesi yapılıyor? Bizler 18-20 gün haklarımız için sokakta yattık, kime zarar verdik? insanları tahrik ediyorlar. Biz tek bir kişinin burnu kanasın istemiyoruz" diye konuştu.
‘Bunu hak etmedik’
Merdim, tutuklu sekiz sanığın mahkemeye getirilmemesi, ifadelerinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile görüntülü olarak alınması yönündeki mahkeme kararına da tepki gösterdi: "Bu kararı duydum, adalete inancımı iyice yitirdim. Biz bunu hak etmiyoruz. Bu insanların hepimizin yüzüne bakarak, tüm kamuoyunun, medyanın, sivil toplumun önünde ifade vermeleri gerekirdi. Ölümüne neden oldukları insanların analarına, çocuklarına, eşlerine, bizlere çektirdikleri acıları gözleriyle görmeleri gerekirdi. Bize de yazı göndermişler, birimizi Bergama’ya, birimizi Savaştepe’ye çağırıyorlar. Davadan bizi uzaklaştırmak istiyorlar."
Emek Örgütleri Akhisar’da
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, bugün Akhisar’da olacaklarını ve dava sürecini takip edeceklerini açıkladı. Örgütlerden yapılan yazılı açıklamada "Gerçek sorumluların açığa çıkarılması mücadelesini yükseltmek için, tüm emek ve demokrasi güçlerini 13 Nisan’da Akhisar’da görülecek duruşmada dayanışma içinde, yan yana olmaya çağırıyoruz" denildi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da davaya katılacak. Birleşik Haziran Hareketi Soma, Manisa, izmir meclisleri ve Halkevleri de Akhisar’da olacaklarını duyurdu.