SOMA KATLİAMI ÖN RAPORUNDAN ÇARPICI AYRINTILAR
Soma´da madende inceleme yapan iş güvenliği uzmanının hazırladığı ön rapora göre, madende yeterli sayıda karbonmonoksit ölçer cihaz olmaması facianın önünü açtı.
Soma’da madende inceleme yapan iş güvenliği uzmanının hazırladığı ön rapora göre, madende yeterli sayıda karbonmonoksit ölçer cihaz olmaması facianın önünü açtı. Yeteri kadar cihaz olsaydı, içten içe yanan kömürün saldığı gaz erken fark edilecek, yanan bölge demir ağ ve betonla kapatılacak, ağaç tahkimat alev almayacak, çökme meydana gelmeyecek ve 292 işçi hayatından olmayacaktı. Tavan güçlendirme melzemesinin metal olmaması ve tavanda yanmayı artıracak ağaç malzemenin aşırı kullanılması da faciayı tetikleyen diğer unsurlar oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin talebiyle Soma’da 299 işçiye mezar olan madende inceleme yapan bir A sınıfı iş güvenliği uzmanı ve maden mühendisinin hazırladığı ön rapora Milliyet gazetesi ulaştı. Raporda, faciayı tetikleyen eksiklikler şöyle sıralandı:
Tavanda metal yerine ağaç: Galerilerdeki tavan taşı (Kömür) içten içe yanmış ve yanma tavandan bir iki metre yukarı ulaşmış. Bu olay sırasında tavan aniden boşalarak galeriyi doldurmuş. (Çökme) Tavanda metal yerine yanmayı arttırıcı ağaç malzeme aşırı kullanılmış.
Gaz erken fark edilebilirdi: Madende yeteri kadar karbonmonoksit ölçer cihaz olsaydı, içten içe yanan kömürün saldığı gaz erken fark edilecek, yanan bölge demir ağ ve betonla kapatılacaktı. Ağaç tahkimat alev almayacak ve çökme olmayacaktı.
Hava yolu kapanmış: Yanma devam ettiği için galerinin hava yolu kapanmış, karbonmonoksit gazı ve dumandan madenciler zehirlenmiştir. Maden şirketinin tavanlarda daha sık gaz ölçüm sensörü kullanması gerekirdi.
Trafo patlaması olmadığı yinelendi: Tespitlerini bakanlığa teslim eden iş güvenliği uzmanı, Maden Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendiseli Odası’nın açıkladığı gibi felaketin trafo patlamasından kaynaklanmadığını doğruladı.