İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla "Kadın raporu"nu kamuoyu ile paylaştı. Raporda, kadınların tarlaya çalışmaya gitmek üzere istiflendikleri kasalarda geçirdikleri trafik kazasında, ev işçisi olduğu evin camını silerken düşerek, bir aracın altında ezilerek ya da işyerini basan bir erkek tarafından vurularak yaşamını yitirdiği kaydedildi. Rapora göre, 2017 yılında hayatını kaybeden 2 bin 6 işçiden 116’sını kadın işçiler oluşturdu. Son 5 yılda da en az 580 kadın işçinin iş kazaları nedeniyle can verdiği belirtildi.
Geçen yıl kadın işçi ölümleri en çok tarım-orman, ticaret-büro, konaklama-eğlence, metal ve sağlık işkollarında yoğunlaştı. Kadın işçilerin en çok iş cinayeti sebebiyle hayatını kaybettiği işkolu, kayıtdışı çalışmanın en yüksek olduğu ve bir yanıyla da tarımın ev işlerinin uzantısı sayılan tarım-orman sektörü oldu. Uzun çalışma saatleri ve kayıtdışı çalışma oranlarının yüksek olduğu konaklama-eğlence işkolu da en fazla kadın iş cinayetinin yaşandığı ikinci işkolu oldu.
TRAFİK KAZASI CAN ALDI
Bu ölümlü iş kazalarının yüzde 55’i tarım-orman işkolunda; yüzde 10’u ticaret-büro işkolunda; yüzde 10’u konaklama-eğlence işkolunda; yüzde 6’sı metal işkolunda; yüzde 6’sı sağlık işkolunda yaşandı. Raporda, ölümlü iş kazalarının nedenleri de yer aldı. Kadın işçiler en çok trafik-servis kazası, ezilme-göçük, şiddet, yıldırım düşmesi ve ve kalp krizi nedenli can verdi. Ölümlerin yüzde 51’i trafik-servis kazası nedeniyle; yüzde 10’u ezilme/göçük nedeniyle; yüzde 10’u şiddet nedeniyle; yüzde 5’i yıldırım düşmesi nedeniyle; yüzde 4’ü kalp krizi nedeniyle yaşandı.
YÜZDE 90’I SENDİKASIZ
Ölen kadın işçilerle ilgili en çarpıcı verilerden birisi yüzde 90’ından fazlasının sendikasız olması, yüzde 75’inin ise kayıtdışı çalışması. Kayıtdışı ölümlere ulaşmanın güçlüğü gözönüne alındığında hem kadın işçi ölümlerinin sayısının hem de ölümlerdeki kayıtdışı oranının çok daha yüksek olması mümkün. Raporda, inşaat ve maden gibi iş cinayeti oranlarının en yüksek olduğu sektörlerde hiç kadın çalıştırılmaması, dahası kadın istihdamının merdiven altı alanlarda yoğunlaşması kadın iş cinayeti verilerinin görece daha düşük görülmesinin sebebi olarak gösterildi.