Tekirdağ Çerkezköy’de faaliyet gösteren ve Tekgıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ADKOTURK Fabrikası’nda aralarında sendika baştemsilcisinin de bulunduğu 14 kişi işten çıkarıldı. 160 çalışanı bulunan ve yüzde 100 yabancı sermayeli olan makarna üretim fabrikasında işten çıkarmalara gerekçe olarak performans yetersizliği ve daralma gösterildi. Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Adem Çınkır, işten çıkarmalara gerekçe olarak daralmanın gösterilmesine karşı çıkarak “İşyerinin kapısında işçi alım ilanı eksik olmuyor” dedi.
İSTİFA ET BASKISI
Çınkır, toplusözleşme imzalamak için gerekli olan yetki belgesinin ellerine ulaşmasıyla işten çıkarmaların ve işçilere ‘sendikadan istifa et’ baskılarının arttığına dikkat çekti. İşyerindeki çalışma sistemini “kölelik düzeni” olarak nitelendiren Çınkır, işçilerin despotça bir yönetim tarzıyla karşı karşıya kaldığını ileri sürdü. “İşyerinde arkadaşlarımızda ne huzur ne de moral bıraktılar” diyen Çınkır, “İşten atılan arkadaşlarımız için işe iade davası açtık. Sendikal faaliyetleri engelledikleri için gerekli hukuki işlemleri başlattık. Biz ADKOTURK işverenini işten çıkarmalara son vermeye, işten atılan arkadaşlarımızı tekrardan işe geri almaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ
Üç yıla yakın süredir ADKOTURK’ta çalışan Cevriye Yağız da işten çıkarılanlar arasında. Aynı zamanda sendika baştemsilcisi olan Yağız, her şeyin sendikalı olduktan sonra başladığını söyledi. Sendikaya üye olduklarının öğrenilmesinden sonra baskı yapıldığını belirten Yağız yaşananları şu sözlerle anlattı: “Bütün arkadaşlarımız tek tek çağrılarak sendika üyeliklerinin sonlandırılması istendi. Aksi takdirde işten çıkarılacakları konusunda tehdide uğradılar. Özellikle baştemsilci olduğumu öğrenen işveren ilk önce vardiyamı değiştirdi. Sağlık problemlerim olduğu zaman manyetik rezonans (MR) çektirmek için bile hastaneye gitmem engellendi. Her gün 12 saatlik çalışma dayatıldı. İki gün bu mesailere kalmamak konusunda direndim. Baskı kurdular, ‘Mesailer mecburidir’ dediler. En son idareye çağırılarak ‘Devamsızlık yapıyorsun, üretim hatası yapıyorsun, kıyafetlerin düzensiz’ gibi asla kabul edemeyeceğim gerekçeler ile işime son verdiklerini bildirdiler. Gerekçeleri gerçeği yansıtmıyor.”
AMAÇ ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLEMEK
“Birçok arkadaşımızı sendikalı oldukları için, kimini tazminatlı kimini tazminatsız işten çıkardılar” diyen Yağız, işverenin işçilerin sendikalı olmasını engellemeyi amaçladığını ifade etti. İşe iade davası ile işine geri döneceğine inandığını belirten Yağız, “9 Nisan’da mahkememiz var. Sendikamız yanımızda. Bu hukuki mücadelemizi zafer ile sonuçlandırarak işimize geri döneceğiz” dedi.