SULTAN SOFRASINA KARŞI İŞÇİYLE SİMİT ÇAY!
Başbakan Erdoğan sanatçılarla açılım kahvaltılarına devam ederken, yarın halkın sanatçıları TEKEL işçileri ile simitlerini paylaşıyor. Maltepe´de düzenlenecek kahvaltıya çok sayıda aydın ve sanatçı katılacak.
Başbakan Erdoğan sanatçılarla "açılım kahvaltıları"na devam ederken, yarın halkın sanatçıları TEKEL işçileri ile simitlerini paylaşıyor. Maltepe’de düzenlenecek kahvaltıya çok sayıda aydın ve sanatçı katılacak.
Daha önce ses sanatçıları ile biraraya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, "açılım kahvaltıları"ndan ikincisini yarın sinema sanatçıları ile gerçekleştirirken, aynı saatlerde aydın ve sanatçılar Maltepe Nâzım Kültürevi’nde TEKEL işçileriyle kahvaltıda buluşacak.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nden (NHKM) basına yapılan "Halkın Sanatçıları TEKEL İşçileriyle Kahvaltı Edecek" başlıklı duyuruda, "Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aralarında sanatçıların da bulunduğu bazı kişileri davet ettiği kahvaltı sofrasında gerçek sanatçının yeri ve işi olmadığından, biz kahvaltımızı iktidarın emek düşmanı politikalarına büyük bir kararlılıkla direnen TEKEL işçileriyle yapacağız. Basın mensuplarını simidimizi paylaşmaya çağırıyoruz" denildi.
Yarın gerçekleştirilecek kahvaltı öncesi, aylardır bir kölelik statüsü olan 4-C’ye geçmeyi kabul etmedikleri için direnen TEKEL işçileri ile "simidini TEKEL işçileriyle paylaşacak" aydın ve sanatçılar, soL’a çeşitli değerlendirmeler yaptılar.
"Sanatçıyı halk yetiştirir, Başbakan değil"
Yıllardır İstanbul Cevizli’de yaprak tütün işletmesinde çalışan TEKEL işçileri hem Cumartesi günü gerçekleştirilecek kahvaltıyı değerlendirdiler hem de soL’un kendilerine yönelttiği "sanatçı kime denir?" sorusunu yanıtladılar.
Bekir İşeri: "Bana göre sanatçı halktan aldığını halkla paylaşan kişidir. Halkın içinden çıktığı için, ürettiklerini de halkla paylaşmalıdır. Bugüne kadar, gerek sinemacılardan, gerekse yazarlardan gelip TEKEL işçisine destek olan sanatçılar oldu. Yılbaşı gecesi, Sabahat Akkiraz, Edip Akbayram Ankara’da bizimle beraberdi.
Ben, başbakanın kahvaltısına katılanları sanatçıdan saymıyorum. Bana göre, sanatçı sorunları anlatmalı, sanatı ile bunları gündeme getirmelidir.
Bir işçi olarak, sanatçıların bizimle buluşmasını önemsiyorum. Bence bu Cumartesi günü yapılacak kahvaltı ile sınırlı kalmamalı, daha büyük etkinliklerde bir araya gelmeliyiz."
Kenan Güncü: "Bana sorarsanız bir halkın sanatçısı var, bir de iktidarın sanatçısı var. Cumartesi günü sanırım başbakan bir grup sanatçı ile bir araya gelecekmiş. Gerçek sanatçı, halkın sorunlarını bilen, halka yardımcı olan kesimdir. Gerek yaşam tarzları gerekse yaptıkları üretimle halka mal olmuş kimseleri sanatçı olarak görüyorum.”
Zafer Alkan: "Sanatçılar halkı temsil eden, halkın içinden çıkan insanlardır, şiiriyle, sazıyla, sözüyle… Sanatçı, ezilenin yanında olan kişidir. Ben VIP’den geçmek istiyorum diyen beni temsil etmez. Böyle bir ‘sanatçı’ bana hitap etmiyor. Böyleleri malikanelerinde yaşayıp hiçbir şey düşünmeyen insanlar…"
Adnan Çil: "Bence o sanatçıyı biz oraya çıkarmışsak, zamanı gelince o da bize destek olmalı. Sanatçıyı halk yetiştirir, Başbakan değil. Ben onun müziğini dinlemişim, onu oraya çıkarmışım. Benim en sevdiğim sanatçı Orhan Gencebay’dı. Küçükken bize aşıladılar, O Samsunlu ben Rizeliyim. Şimdi dinlemiyorum. Şu an Edip Akbayram’ı çok seviyorum. Sanatçı ben olmadığım, biz olmadığımız zaman sanatçı değildir."
Türkiye Askar: "Halkın yanında olan sanatçıdır bana göre. Sonuçta halkla sadece kendisine para kazandırdığı zaman temas kurmamalı sanatçı. Halkın ihtiyacı olduğunda da onunla beraber olmalı. Cumartesi günü yapılacak kahvaltıya 30’u aşkın sanatçı katılacakmış. Sanatçı zor gününde halkın yanında olan, tabana inendir."
"Burada gerçek bir dayanışma var"
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği "açılım kahvaltıları"na karşı, TEKEL işçileri ile Maltepe’de düzenlenecek kahvaltıya katılacak olan Erdal Erzincan soL’a şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu kahvaltıyı düzenleyenlere ben çok teşekkür ediyorum. Çok yerinde, anlamlı bir karşılık diye düşünüyorum. Hükümet o kahvaltıya sanatçıları, kendi politikasını onaylatmak için çağırdı. Onların popülaritesini kullanmak gibi bir niyet var ortada. Burada ise gerçek bir dayanışma var. İnsanların inanarak var oldukları bir oluşum. Arada çok ciddi bir fark var.
TEKEL işçilerinin direnişi baştan beri çok anlamlıydı. Hepimize o mücadele ruhunu yeniden hatırlattı. Türkiye’de her şeyin bittiğini zannedenler bir anda böyle bir olayla tekrar kendine geldi, silkelendi. Bu, aydınları da harekete geçirdi. Ben kendi adıma konuşayım, son yıllarda arkamızda bir güç hissedemiyorduk. Bir adım atacaksak bir güç lazım. Ağzınızdan bir şey çıktığı zaman onun bir yere ulaşması için, alev alması, kıvılcım olabilmesi için arkamızda bir güç olması gerekiyordu. Biz bu güce inanmıyorduk. Ama Tekel işçilerinin direnişi bize bu gücün varlığını hissettirdi. Bu yanıyla da çok önemli. Çok önemsiyorum ben."
Oyunu olduğu için kahvaltıya katılamayacağını ancak etkinliği tüm yüreğiyle desteklediğini söyleyen oyuncu Genco Erkal da TEKEL işçilerine selam gönderdi.
"Edebiyatçılar elbette işçilerin yanında olacaktı…"
Şair Efe Duyan yarın düzenlenecek kahvaltı ile olarak, "Türkiye’de edebiyat düşünmenin, itiraz etmenin ve kendi hayatını özgürce kurmanın simgesi haline geldi son yıllarda. Türk edebiyatının birikimi, kendine bulaşanı muhalif olmaya çeken bir derinliğe sahip. Edebiyatçılar, elbette TEKEL işçilerinin yanında olacaklardı. Asıl sorun, TEKEL işçisinin yanında olmakla, "Başbakan’ın kahvaltısına teşrif etmenin" yani AKP’den medet ummanın birbiriyle uzlaşmaz iki konum olduğunun görülmesinde yatıyor. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak, AKP’nin göz boyayıcı politikalarına karşı TEKEL işçilerinin direnişinin, edebiyat dünyasında da bir taraflaşmanın önünü açacağına inanıyoruz" dedi.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi tarafından yapılan açıklamada, çok sayıda sanatçının konser, çekim ya da oyun nedeniyle yolculukta olduğu, kahvaltıya bizzat katılacak ya da etkinliğe destek olacak sanatçıların sayısının artacağı belirtildi. Şu ana kadarki çağrıcılar arasında Ataol Behramoğlu, Burhan Şeşen, Bülent Kayabaş, Cengiz Özkan, Cezmi Baskın, Emin İgüs, Erdal Erzincan, Erkan Oğur, Ferhan Şensoy, Fikret Kuşkan, Genco Erkal, Gökhan Şeşen, Haluk Bilginer, İlksem Başarır, İnan Temelkuran, İsmail Hakkı Demircioğlu, Kaan Arslanoğlu, Kemal Urgenç, Latife Tekin, Levent Ülgen, Leylâ Erbil, Mercan Erzincan, Mert Fırat, Metin Coşkun, Metin Kahraman, Metin Üstündağ, Mustafa Ziya Ülkenciler, Necla Algan, Nejat İşler, Nejat Yavaşoğulları, Nihat Behram, Orhan Aydın, Özcan Alper, Özer Kızıltan, Pınar Sağ, Refik Durbaş, Rutkay Aziz, Selçuk Yöntem, Semir Arslanyürek, Şevval Sam, Tahsin Yücel, Tarık Akan, Tolga Sağ, Tuğrul Keskin, Tuncel Kurtiz, Ufuk Karakoç, Uğur Polat, Vedat Türkali, Yılmaz Onay da var.
Kahvaltı Maltepe Nâzım Kültürevi’nde gerçekleştirilecek.
Tarih: 20 Mart Cumartesi, saat: 10:00
Yer: Nâzım Kültürevi – Maltepe
Adres: Yalı Mh. Karağaç Sk. No: 14 Beşçeşmeler Meydanı – Maltepe / İstanbul
Telefon: 0216 352 05 62