Yargıtay kararına göre, süt izni kullandırmayan işveren, bu süreler için yüzde 50 zamlı ücret ödemek zorunda. Aksi halde işçi, sözleşmeyi haklı nedenle feshederek, hem tazminatını hem de fazla mesai ücretlerini alabilir.
4 SORU 4 CEVAP
1- Soru: Süt izni kullanmak için işverene dilekçe verdim ancak işin yoğunluğunu bahane ederek kullandırmıyor. İşten ayrılıp kullandırmadığı süt izinlerinin parasını alabilir miyim?
ARABULUCUYA GİDİN
Cevap: Kadın işçilere doğumdan sonra çocuk bir yaşına gelinceye kadar günde toplam bir buçuk saat verilen izne, süt izni denir. Süt izninin nasıl kullanılacağına da işçi karar verir. Yargıtay konuyla ilgili verdiği kararında süt izni kullandırmayan işverenin, süt izni süreleri için fazla mesai olarak ödeme yapması gerektiğine karar verdi. İşveren, süt iznini vermek zorundadır ve süt izni kullandırılmazsa, bu süreler için yüzde 50 zamlı ücret ödenmesi gerekir. İşvereniniz süt izni kullandırmadığı için önce yazılı olarak yeniden bu izni talep edip, işveren yine kullandırmazsa iş sözleşmenizi haklı nedenle feshederek önce arabulucuya sonra mahkemeye gidebilirsiniz. Hem tazminatlarınızı talep edersiniz, hem de kullanamadığınız süt izinleri için fazla mesai olarak hesaplanacak ücretleri mahkemeden isteyebilirsiniz.
2- GERİYE DÖNÜK ÖDENEMEZ
Soru: 1947 doğumluyum, 1982’den beri hem esnaf odasına kayıtlıyım, hem de vergi mükellefiyim. Bağkur’a kayıt yaptırmadım. SGK Müdürlüğü, beni 2015’ten itibaren kayıtlı kabul etmiş ve 2 yıl 10 aylık prim borcu tahakkuk ettirerek 23 bin lira faiziyle birlikte ceza ve bundan sonrası için de her ay 700 lira prim ödememi bildiren yazıyı gönderdi. Geriye dönük borçlanarak emekli olabilir miyim? (Songül Akdeniz)
BUNA GÖRE İŞLEM YAPIN
Cevap: 1982’deki kaydınız nedeniyle geriye dönük prim ödemeniz mümkün değil. Bu sigortalılığın neden bu tarihte başlatıldığını SGK’dan öğrenmeniz ve buna göre işlem yapmanız yerinde olacaktır.
3- Yaştan emeklilik için şartlara dikkat
Soru: Babamın yaşı 57. 2 bin gün primi var, askerlik borçlanması haricinde. Bir yıl da Bağ-Kur’dan çiftçi belgesi var. En kısa yoldan nasıl emekli edebiliriz? (Cemal Öztürk)
Cevap: Emeklilik koşulları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre belirlenir. Primlerin hangi tarihte başladığını bilmediğimiz için net bir şey söylemek mümkün değil. Yaştan emekli olmak için en az 3600 gün gerektiğinden hemen emekli olmasını sağlayabilecek bir yöntem maalesef gözükmüyor.
‘15 yıl 3600 gün’le tazminatta, önce SGK’dan yazı alın
4- Soru: 1982 doğumluyum. Sigorta girişim 2 Mart 1998. Toplam 3900 gün pirim ödemem var. 5 senedir özel bir şirkette çalışıyorum. 3600 prim gününü bu şirkette doldurdum. İşten ayrılmak istersem tazminatımı alabilir miyim? (Yavuz Sandık)
8 EYLÜL 1999 KRİTİK TARİH
Cevap: 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alabilmek için 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olunması gerekmektedir. Siz bu şartı sağlıyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken SGK’dan bu konuda yazı almak olacaktır. Bu yazıyı almadan işten ayrılırsanız işveren kıdem tazminatınızı ödemeyebilir.