Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
08 Mayıs 2017
TARİHTE İLK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ EFSANESİ!

1 Mayıs 2017, Türkiye tarihinin en yaygın 1 Mayıs kutlamalarından birine tanıklık etti. 60´ı aşkın ilde 1 Mayıs mitingleri yapıldı. 1 Mayıs kutlamalarının yaygınlığı ve katılım düzeyi olumlu olsa da 1 Mayıs bu yıl darmadağınıktı.

TARİHTE İLK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ EFSANESİ!

1 Mayıs 2017, Türkiye tarihinin en yaygın 1 Mayıs kutlamalarından birine tanıklık etti. 60’ı aşkın ilde 1 Mayıs mitingleri yapıldı. 1 Mayıs kutlamalarının yaygınlığı ve katılım düzeyi olumlu olsa da 1 Mayıs bu yıl darmadağınıktı. Geçmiş yıllarda ortak 1 Mayıs mitingleri yapan işçi ve memur konfederasyonlarının her biri ayrı bir alanda 1 Mayıs kutladı. Bunun tek istisnası İzmir oldu. İzmir ortak 1 Mayıs kutlamasına sahne oldu. Bu yıl 1 Mayıs’ın kutlandığı illerden biri de Kütahya oldu. 

Memur-Sen, insanlık tarihinde ilk toplu iş sözleşmesinin 13 Temmuz 1766 (Hicri 4 Sefer 1180) tarihinde Kütahya’da imzalandığı gerekçesiyle "şükranlarını ifade etmek" için 1 Mayıs’ı Kütahya’da kutlamış. Böylece zaman zaman ortaya atılan bu gerçek dışı iddia bu kez 1 Mayıs kutlamasına vesile oldu. Toplu pazarlık hakkının hâlâ kısıtlı olduğu 2017 Türkiye’sinde, insanlık tarihinin ilk toplu iş sözleşmesinin 250 yıl önce Kütahya’da imzalandığına ilişkin iddialarla karşılaşmak insanı şaşkına çeviriyor. 
 
Tarihte ilk toplu iş sözleşmesinin 1766 tarihinde (bazı kaynaklara göre 1776) Kütahya’da imzalandığı iddiası yeni değil. Bu iddia yaklaşık 50 yıldır 13 Temmuz günlerinde Kütahya Belediye Başkanlığı, Valiliği ve Müze Müdürlüğü tarafından temcit pilavı gibi gündeme getirilen kronik bir ısrar ve dayanaksız bir iddia. Bu iddianın gerçek dışı olduğunun defalarca yazılmış olmasına rağmen gücünü koruması, yanlış bilgilerin dayanma gücünü gösteriyor. Israrla sürdürülen ve düzeltilmeyen bir yanlış bir süre sonra tartışmasız bir doğru olarak karşımıza çıkabiliyor. Özellikle emek tarihi bunun örnekleriyle dolu. 
 
"Türk usulü" toplu iş sözleşmesi! 
 
Emek tarihi ile ilgili ciddi hiçbir kaynakta yer verilmeyen hatta bazı kaynaklarda yanlış olduğu açıkça yazılan bu iddia ilk kez 1969 yılında zamanın Kütahya Belediye Başkanı tarafından ortaya atılmış. Başkan bu iddiayı 1975 yılında yinelemiş. İddiaya 1990’lı yıllarda çeşitli gazetelerde de yer verilmiş. Israrlar sonraki yıllarda da devam etmiş. 10.12.2002 tarihli Hürriyet’te Müze Müdürü Metin Türktüzün iddiayı tekrarlamış. Türktüzün’e göre, "Belge, ilk toplu iş sözleşmesinin 1815 yılında İngiltere’de imzalandığı iddiasını çürütüyor. Çünkü bizimki 49 yıl önce imzalanmış." 13 Temmuz 2006’da bir başka Müze Müdürü Ömer Bozoğlu, "İlk toplu iş sözleşmesi Kütahya’da imzalandı" iddiasını tekrarladı. Bu iddia bu yıl Memur-Sen’in Kütahya 1 Mayısı ile en "görkemli" dönemini yaşıyor! Böylece Türk usulü başkanlıktan sonra Türk usulü toplu iş sözleşmesi ile tanışmış oluyoruz. 
 
Tarihte ilk toplu iş sözleşmesi olarak adlandırılan Kütahya belgesi (13 Temmuz 1766), gerçekte mahalli idarecilerin/devlet ricalinin çini atölyesi ustalarının şikâyetleri üzerine düzenledikleri ücretlere ilişkin hükümlerin yer aldığı ve kalfa ve çıraklar için ağır cezalar (ömür boyu kürek cezası dâhil) içeren bir tutanaktan, bir çeşit yerel kararnameden ibaret. Tutanağın altında atölye sahibi ustaların, kalfa ve çırakların imzası yok, tüm imzalar devlet ricaline ait. Oysa toplu iş sözleşmesi taraflar olmaksızın olmaz. Toplu iş sözleşmesinin olmazsa olmaz özeliği, tarafların serbest pazarlığına dayanması ve çalışan tarafın örgütlü veya toplu temsilidir. Ortada işçi yok, toplu temsil yok, toplu pazarlık yok, sendika veya benzeri bir kurum yok, ama toplu iş sözleşmesi var! Türk usulü toplu sözleşme bu olsa gerek! 
 
Kütahya’da keşfedilen "ilk toplu sözleşme" efsanesi burada kalmadı. Daha sonra gazeteci Sadık Albayrak, Batı Emperyalizmine Karşı Osmanlı’nın Direnişi kitabında ilk toplu iş sözleşmesinin 1774 yılında İstanbul’da imzalandığını iddia etti. Albayrak’ın sözünü ettiği belge de bir toplu iş sözleşmesi değil, idari makamların tek taraflı olarak düzenlediği ücretlere ilişkin bir belgedir. Son iddia ise Bergama’dan geldi. Tarihin ilk toplu iş sözleşmesinin İÖ 241 yılında Pergamon (Bergama) Kralı ile askerleri arasında imzalandığı iddia edildi. Sürekli savaşlardan yorgun düşen askerler hak istemişler ve oturup kralla sözleşme imzalamışlar (Gazete Poyraz, 10 Ekim 2016). Böylece sadece ilk toplu iş sözleşmesi değil, tarihte askerlere ilk toplu pazarlık hakkı bu topraklarda tanınmış! 
 
Bilgisizlik mi sendikal lapsus mu?

Tarihte ücretlerle ilgili mücadeleler çok eskiye dayanıyor. Ancak bunları toplu iş sözleşmesi olarak adlandıramayız. Toplu pazarlık, ücretli emeğin, "özgür" işgücünün, kapitalizmin ortaya çıkmasıyla mümkün oldu. Siyasal zora dayalı çalışma düzeninde "sözleşme" olmaz. Eski Mısır’da piramitlerin yapımında duvarcıların iş bıraktıkları ve ücret artışı istedikleri biliniyor. Benzer ücret mücadelelerine Ortaçağ’da da rastlanıyor. Ancak tarihte toplu pazarlığa dayalı ilk toplu iş sözleşmelerinin 1700’lerin başlarında İngiltere’de yapıldığı biliniyor. Bunun için Sidney ve Beatrice VVebb’in The History of Trade Unionism-Sendikacılık Tarihi kitabına göz atmak kâfi. 
 

Bu tip iddialara tarih yazımında anakronizm (tarih yanılgısı, tarih uyumsuzluğu) deniyor. Anakronizm bir kavramın veya olgunun onunla ilgisiz ve uyumsuz bir başka tarihi döneme taşınmasıdır, İstanbul’un fethinin anlatıldığı bir sinema filminde surlarda bir çatışma sırasında gökyüzünde bir uçak görülmesi veya askerlerin kolunda saat olması gibi. Anakronizm bazen kasıtla, tarihin tahrif edilmesi amacıyla yapılır bazen de bilgisizlik nedeniyle. 
 
Yerel yöneticilerin ve bürokratların şehirlerini tanıtma çabaları bir dereceye kadar anlaşılabilir. Ama çalışanların toplu pazarlığının ve "özgür" emeğin sözünün bile edilemeyeceği bir dönemde, çalışanların imzasını taşımayan bir devlet zaptını toplu iş sözleşmesi olarak ısrarla ortaya sürmek bilimle ve akılla bağdaşmaz, emeğin mücadelesine katkı sağlamaz. Dahası yanlış bilinç oluşturur. 
 
"İlk toplu iş sözleşmesi Kütahya’da imzalandı" iddiası, Memur-Sen’in 1 Mayıs’ı Kütahya’da kutlaması ile iyice ironik bir hal aldı. Buna bir çeşit sendikal lapsus da demek mümkün. Kütahya belgesini toplu iş sözleşmesi olarak ilan eden Memur-Sen, toplu iş sözleşmesinden ne anladığını, sendikal bilinçaltını da ortaya koymuş oldu. 4688 sayılı Yasa ile oluşturulan düzen Kütahya belgesi ile büyük benzerlik oluşturuyor: Devletin tek taraflı ihsanına dayalı bir sözde "toplu sözleşme" düzenidir bu. 
 
Türkiye işçi sınıfının tarihindeki gerçek mücadeleleri hatırlamayıp, "ilk toplu iş sözleşmesi Kütahya’da imzalandı" efsanesine sarılmak, son zamanlarda siyasal alanda yaygınlaşan tarih anlatısının sendikal alandaki uzantısından başka bir şey değil. Çanakkale’ye karşı Kut’ül Amare’nin, Atatürk’e karşı 2. Abdülhamit’in öne çıkarılması siyasal tarih alanında ne ise emek tarihi açısından 1766’da Kütahya’da ilk toplu iş sözleşmesini keşfetmek de odur.
DİĞER HABERLER
EKONOMİYİ BAHANE EDEREK YENİDEN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İSTİYORLAR
EKONOMİYİ BAHANE EDEREK YENİDEN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İSTİYORLAR

İşverenler, ekonomideki koşulları bahane ederek pandemi döneminde olduğu gibi yine kısa çalışma ödeneğinin devreye alınmasını istedi. Ancak kısa çalışma ödeneğinde işçi ücretinin yüzde 60’ını alabiliyor. Böyle bir durumda zaten düşük olan ücretler daha da düşecek.

AÇLIK SINIRI, ASGARİ ÜCRETİ 3.998 LİRA AŞTI
AÇLIK SINIRI, ASGARİ ÜCRETİ 3.998 LİRA AŞTI

Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki fark giderek açılıyor.

İŞÇİ, DENGELERİ SARSIP YÜRÜYOR
İŞÇİ, DENGELERİ SARSIP YÜRÜYOR

Türk-İş’e bağlı sendikalar, dün 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Kimi yerlerde fiili eylem kimi yerlerde yalnızca basın açıklaması vardı. İşçiler, ‘‘Üretimden gelen gücümüzü kullanmaya devam edeceğiz’’ dedi.

İŞÇİYİ DUYMAYANLAR SERMAYENİN EMRİNDE
İŞÇİYİ DUYMAYANLAR SERMAYENİN EMRİNDE

Ülkenin dört bir köşesinde hakları için mücadele eden işçiler, sermayenin ve onu kollayan iktidarın tam karşısında direnişlerini büyütürken Çalışma Bakanlığı ise patronların taleplerini hayata geçiriyor. Bakan’ın duyurduğu yeni program işçinin güvencesizliğini artıracak.