TEKEL DİRENİŞİNDE MÜCADELE SÜRÜYOR
Tekel direnişi, 44. günde bütün kararlılığıyla sürüyor.
Tekel direnişi, 44. günde bütün kararlılığıyla sürüyor. İşçiler genel grev sürecine hazırlanıyorlar.
Direnişçi Tekel işçileri dün yapılan konfederasyonlar toplantısı sonrası direnişi kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor. Direniş alanı her zamanki gibi işçilerin eylemiyle dolup taşıyor. İşçiler gündelik yaşamlarını direniş hiç bitmeyecekmiş gibi sürdürüyorlar. Odunlar istifleniyor, çadırlar onarılıyor, oturma alanları genişletiliyor. Direnişin misafirleriyle sohbetler yapılıyor ve halaylar çekiliyor.
Tekel işçisi kadınlar sokakta hakkını arıyor
Tekel işçisi kadınlar dün yaptıkları eylemde başbakan Tayyip Erdoğan’ın ve MALİye Bakanı Mehmet Şimşek’in işçilere dönük açıklamalarını protesto ettiler. Türk-İş önünden, Sakarya Meydanı’na yürüyen kadın işçiler, hak mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini gösterdiler. Tekel işçisi kadın işçiler adına açıklama yapan Songül Aydın, Tekel işçilerinin toplumun her kesiminden destek gördüğünü ifade ederek, bu desteğin zayıflatılmak istendiğini söyledi. Aydın, “Başbakan diyor ki ‘türbanlı kadınları getirmişler, onlara mikrofon veriyorlar’. Emekçinin türbanlısı da sokakta hak arar” dedi.
İşsiz kalan muayenehane işçileri de geldi
Tam gün yasasıyla birlikte kapatılacak doktor muayenehanelerinde işsiz kalacak kadın işçiler Tekel işçilerinin yanında mücadeleyi başlattılar. Doktor muayenehanelerinde çalışan kadın işçiler Tam Gün yasası ile birlikte işsiz kalacaklarını ve işsiz, güvencesiz bir gelecek istemediklerini vurguladılar. İşçiler adına konuşan, Fatoş Bay, “AKP hükümeti doktorları köleleştirirken, bizleri de işsiz bırakıyor. Bizler muayenelerde çalışan binlerce kadınız. Bizleri sadece 3’er çocuk doğuran kuluçka makineleri zanneden gerici AKP hükümetinin açlık ve yoksulluk politikalarına teslim olmayacağız. Tekel işçilerinin mücadelesiyle mücadelemiz ortaktır” dedi.
Direnişin toplumsallaşması
Direniş günleri 44. güne ulaşmışken, kendi toplumsal yaşam biçimini de yaratıyor. Ortak yaşamda, barınma, ısınma, yeme-içme, sağlık sorunları birlikte çözüme kavuşturulurken işçilerin dayanışması direnişe güç katıyor. Diğer taraftan Tekel Halk-üniversite akademisinde sınıf mücadeleleri konuşuluyor, Metin Özuğurlu gibi akademisyenler ders veriyor.
Direniş çadırları kreş olsun
Okulların kapanmasıyla birlikte, bir ayı geçkin süredir annesinden, babasından ayrı olan çocuklar karnelerini alıp Ankara’ya bir iki günde olsa geliyorlar. Ankara’nın ayazında çocuklar hastalanmasın diye bütün işçiler seferber olurken, çocuk bakımı toplumsallaştırılıyor. Mahallelerde kreş mücadelesi veren Halkevci Kadınlar, çocuklar için etkinlik düzenlediler. Çocuklar, yaratıcılıklarını kullanarak resimler, güzel el işleri yaptılar. Çocukların hazırladığı ürünler çadırların üzerinde, yolu oraya düşenler için gururla sergileniyor.