TEKEL İŞÇİLERİ İŞYERLERİNİ BIRAKMIYOR
Adıyaman TEKEL İşletme Müdürlüğü’nün güvenlik görevlileri, iş akitleri feshedilmesine rağmen görevlerini sürdürüyor. İşçilerden Tahsin Bildik, “Bu ülke bu yerler bizim olduğu için, kimsenin gelip yağmalamasına izin vermek istemedik” dedi.
Adıyaman TEKEL İşletme Müdürlüğü’nün güvenlik görevlileri, iş akitleri feshedilmesine rağmen görevlerini sürdürüyor. İşçilerden Tahsin Bildik, “Bu ülke bu yerler bizim olduğu için, kimsenin gelip yağmalamasına izin vermek istemedik” dedi.
İş akitleri feshedilen Adıyaman TEKEL İşletme Müdürlüğü’nün işçileri, yerlerine görevli gönderilmemesi, depoda bulunan eşyaların olduğu gibi bırakılması üzerine, gönüllü olarak depoyu korumayı sürdürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yan gelip yatmakla suçladığı TEKEL işçileri, işletmeye güvenlik görevlisi gönderilene kadar kendi imkanları ile vardiyalı olarak görevlerine devam edecekler.
İşletme Müdürlüğü’nün gönüllü koruyucularından Tahsin Bildik, soL’a yaptığı açıklamada, “Adıyaman’daki işçilerin iş akdi fesholdu. Birkaç ay sonra Diyarbakır da, İzmir de kapanacak. Şu anda bizim beklememizin tek sebebi de bu ülke bizim ülkemiz, bu iş yeri bizim iş yerimiz. Ne hükümetin ne de bir bakanın. Bu işyerinde iş akdimiz fesholduğu halde ne bir görevli ne de bir bekçi gelip kontrol almadı. Biz de bu ülke bu yerler bizim olduğu için, kimsenin gelip yağmalamasına izin vermek istemedik” dedi.
Tahsin Bildik işletmede devlete ait çok sayıda eşya olduğunu belirterek, “Para ile insan alamaz bu eşyaları. O kadar muntazam eşyalarımız var. Bunları gelip kimsenin çalmasına izin vermeyi düşünmediğimiz için biz burada gönüllü bekliyoruz” diye konuştu.
TEKEL’in makineleri hurdaya, depoları yağmaya terk edildi
Öte yandan, Türkiye’nin bir çok yerinde fabrika ve deposu bulunan TEKEL’in özelleştirme sürecinde Devletin maddi zarara uğratılması, işletmelerin neredeyse yok pahasına özelleştirilmesi ile sınırlı kalmamış, aynı zamanda kapatılan bazı işletmelerdeki makineler, sağlam, iş görür halde olmasına rağmen hurdaya çıkarılmıştı. 2008’de özelleştirme yoluyla British American Tobacco’ya (BAT) devredilen TEKEL’in sigara bölümünün kapatılan fabrikaları ilk akla gelen örnek.
Kapatılan sigara fabrikalarından biri olan Cevizli TEKEL’in işçilerinden Bekir İşeri konu ile ilgili soL’a yaptığı değerlendirmede, “Sigara fabrikası özelleştiği zaman, buradaki makineleri BAT firması söküp götürdü. Ayrıca havalandırma sistemine kadar her şeyi hurdaya ayırıp sattılar. Yaprak Tütün’ün kapatılan bölümlerinde bir takım makineler de hurdaya gitti. Burada hurdaya gönderilen makineler çalışır makinelerdi. Günde 7,5 saatte 60 ton üretim yapıyordu bu makineler” dedi.
(soL – Haber Merkezi)