TEKEL İŞÇİLERİ YARIN ANKARA’DA
TEKEL işçileri yarın Ankara´da 4-C´ye karşı mücadeleyi bırakmayan TEKEL işçilei, taleplerini dile getirmek için yarın yine Ankara´da. Tek Gıda-İş Sendikası´nın çağrısıyla Ankara´ya gelecek olan işçiler, mücadeleyi büyütmekte kararlı
TEKEL işçileri yarın Ankara’da 4-C’ye karşı mücadeleyi bırakmayan TEKEL işçilei, taleplerini dile getirmek için yarın yine Ankara’da. Tek Gıda-İş Sendikası’nın çağrısıyla Ankara’ya gelecek olan işçiler, mücadeleyi büyütmekte kararlı, 4-C ve Taşeronlaştırma Diyarbakırlı işçileri tehdit ediyor.
Bütün işçilerin derdi Sendikalar kan kaybediyor, Mehmet Aslanoğlu Diyarbakırlı TEKEL işçileri, mücadelelerini güçlendirerek sürdürmekte kararlı. Ankara’daki direnişin ardından geçen süreyi kurumların ve halkın desteğini artırmak için kullanan işçiler, 1 Nisan’da Ankara’da yapılacak eylemin ardından Diyarbakır’da daha etkili bir mücadele ve eylem planını hayata geçirecekler. 4-c ve taşeronlaştırma baskısına karşı TEKEL mücadelesinin kendileri için de dayanak olduğunu söyleyen Diyarbakır’daki sendikacılar, TEKEL işçileriyle mücadele etmekte kararlı. kararları hatırlatacaklar Tek Gıda-İş Diyarbakır Şube Başkanı Can Sarı, birçok kurumu ziyaret ettiklerini, son olarak AKP il danışma toplantısında hükümete olan tepkilerini gösterdiklerini ifade etti. Sarı, bunlara karşın Diyarbakır’da istedikleri duyarlılığı sağlayamadıklarına dikkat çekti.
Ankara’daki eylemin sona ermesinden önce 4 konfederasyonun, 26 Mayıs’ta genel eylem yapma da dahil bir dizi eylem kararı aldığını hatırlatan Sarı, "Sanki alınan kararlar unutuldu. Çadırları kaldırıp gidince her şey bitmiş gibi değerlendirildi. Biz 1 Nisan’da, alınan bu eylem kararlarını, kararın sahiplerine hatırlatacağız" diye konuştu. Yol işçisi duyarlı Saldırının hedefinde kendilerinin de olduğunu söyleyen Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Halil Öztopalan, "TEKEL işçisi kaybederse DSİ, Karayolları ve Köy Hizmetlerinde de 4-c dayatılacak.
Sendikalar giderek küçülüyor, 4-c ile tamamen küçülecek. Birçok şube giderlerini karşılayamadığı için kapanacak" diye konuştu. Bu nedenle TEKEL işçilerinin mücadelesinin kendileri için hayati önemde olduğunu belirten Öztopalan, şöyle devam etti: "4 Şubat’ta yapılan iş bırakmaya Diyarbakır’da yol işçileri yüzde yüz katılım sağladı. Tüm işDiyarbakırlı TEKEL işçileri AKP il danışma toplantısını eylem yerine çevirmişti. Diyarbakırlı sendikacılar, özelleştirme uygulamaları sonucu kapanan işyerleri ve taşeronlaştırma nedeniyle bölgede kamu sendikacılığının hızla kan kaybı yaşadığını söylediler. Sendikacılar, sürecin devam etmesi halinde sendika kapılarına kilit vurabileceklerini dile getiriyorlar. Örgütlü oldukları işyerini buna örnek gösteren Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Halil Öztopalan, şöyle devam etti: "Bizim Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne 6 il bağlıdır. Bu 6 ilde 80 öncesi 5 bin 500 kişi çalışırken şimdi bu illerde sadece 650 işçi çalışıyor. Oysa bizim sorumlu olduğumuz yol ağı iki katına çıktı. Şimdi ise bu altı ilde 700 dolayında taşeron işçi çalıştırılıyor, asgari ücrete. Taşeron gerçeğine bir de 4-c’yi eklediğimizde, bizim sendika kapılarına kilit vurmamız yakındır." 463 taşeron işçiyi örgütlediklerini, ancak taşeron firmanın bir yıl sonra farklı bir isim altında yeniden ihaleye girerek işçilerin sendika üyeliğini sürdüğünü söyleyen Öztopalan, "Taşeron sorununa karşı sendikaların topyekün mücadele etmesi şart.
TEKEL direnişi bunun için büyük bir fırsat" dedi. Şubeler kapanıyor Sendikaların tüm ülkede olduğu gibi Diyarbakır’da da kan kaybetmeye devam ettiğini söyleyen Tek-Gıda iş Diyarbakır Şube Başkanı Can Sarı, "Bunun en yeni örneği sendikamızda. Daha önce ilimizde Tek Gıda-iş’e bağlı 2 şube vardı. TEKEL içki fabrikamızın kapanması nedeniyle 350 üyeli bir şubemiz kapanmıştı. Şimdi ise tütün işleme ve işletme fabrikasının kapanmasıyla 1069 üyeli ikinci şubemiz de kapanmakla yüz yüze. Birçok kamu kurumu aynı akıbete uğradı. Sendikalı işçi sayısı hızla düştü" diye konuştu. Varlık yokluk sorunu Telekom özelleştirilmeden önce Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nde 1300 işçi çalıştığını ve bunun 800’ünün örgütlü olduğunu anlatan Haber-iş Diyarbakır Şube Başkanı Salih Daşdemir, zaman içinde çalışan sayısının 350’ye, üye sayılarının da 280’e kadar düştüğünü söyledi. "Taşeron firmalar eliyle temizlik işi için alınan işçilerin çoğu başka birçok alanda çalıştırılıyor" diyen Daşdemir, yoğun işsizlik ve işten atılma korkusu nedeniyle Diyarbakır’da işçilerin sendikaya üye olamadığını ifade etti. Daşdemir, örgütlenme önündeki engellerin sendikalar için varlık yokluk sorunu haline geldiğini ifade etti. yerlerinde sadece 1 kişi eyleme katılmadı. İşçiler bu kişiye selam vermediler, dışladılar. Ve o emekli olmak zorunda kaldı. Biz her zaman TEKEL işçisinin yanındayız. Ama önemli olan, onların bir eylem programı ortaya koymaları ve bizim buna destek vermemizdir." SALDIRI SINIFA YÖNELİK Haber-İş Diyarbakır Şube Başkam Salih Daşdemir, her zaman TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını kaydetti.
Mücadelenin yükseltilmesi için konfederasyonların merkezi kararlar alması gerektiğini söyleyen Daşdemir, karar alınması halinde sonuna kadar uygulayacaklarım bildirdi. Daşdemir, 4c’nin sadece TEKEL işçilerine değil sınıfa yönelik bir saldırı olduğuna dikkat çekti.
Diyarbakır/EVRENSEL