TERK EDİLEN TOPRAKLAR ÜRETİME KAZANDIRILMALI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar iklim değişikliği ve pandemi nedeniyle dünyada gıda sıkıntısı yaşandığını ve yaşanacağını belirterek, paramız olsa bile gıda ithalatı için mal bulunamayabileceğini bildirdi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar iklim değişikliği ve pandemi nedeniyle dünyada gıda sıkıntısı yaşandığını ve yaşanacağını belirterek, paramız olsa bile gıda ithalatı için mal bulunamayabileceğini bildirdi. Tarımda yerli ve milli üretimden başka çare olmadığını kaydeden Bayraktar, çiftçinin terk ettiği topraklar üretime kazandırılmasını, tarımsal desteklerin artırılmasını istedi.
Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisi ile dört mevsim iki mevsime düştüğünü, baharların ortadan kalktığını, ılık geçen kışlar ve sıcak geçen yazlar yaşandığını, bu değişikliğinin en önemli sonuçlardan birinin de kuraklık olacağını bildirdi. Bayraktar, önlem alınmazsa, gelecekte bu durumun, tarımsal üretimi sekteye uğratacağını, gıda güvenliği endişesini taşımamıza neden olacağını ifade etti. Bayraktar iklim değişikliği ve kuraklık konusunda yaptığı açıklamada şu mesajları verdi:
ENFLASYON İTHAL EDECEĞİZ
Dünyada ve ülkemizde yaşanan kuraklık riskine karşı, önlemlerimizi şimdiden almazsak, yeterli üretimi sağlayamazsak, artık üretici ülkelerden ucuz buğday, ucuz et, ucuz süt ürünleri ve diğer ürünleri temin etme imkanımız kalmayacaktır. Bu ülkelerden aynı zamanda enflasyon da ithal etmiş oluruz. Bu durum ülkemizdeki birçok insanımızın gıdaya ulaşamaması demektir. Kaldı ki, paramız olsa da bazı ürünlerin ithalatı mümkün olmayacaktır. Çok acil olarak tedbirler almalıyız. Sulanmayan alanların sulamaya açılması başta olmak üzere, yapısal sorunlara odaklanman, üreticilerimizin bu dönemde zaten yüksek olan elektrik ve su maliyetleri daha da artacağı için acil olarak elektrik ve sulama ücretlerinde indirime gidilmeli, üreticilerimize verilen destekler artırılmalıdır. Bu ülkeyi namerde muhtaç etmeyen üreticilerimizi topraktan soğutmamalıyız.
PARAMIZ OLSA DA ÜRÜN BULMAK ZORLAŞABİLİR
Önümüzdeki yıl buğday başta olmak üzere, bitkisel ve hayvansal ürünlerde ihracat yasaklarıyla karşılaşabiliriz. Yine buğday başta olmak üzere, stratejik ürünlerde belli bir miktar stok yapmak zorundayız. Eskiden olduğu gibi, iç piyasada fiyatlar yükseldiğinde gümrükleri düşürsek bile, ucuz fiyattan ürün bulmak mümkün değildir. Kuraklığın boyutları artarsa, paramız olsa dahi, ürün bulmak mümkün olmayacaktır. Yerli ve milli üretimden başka çaremiz yoktur. Ülkemizde boş toprak kalmamalıdır. Çiftçimizin terk ettiği boş, ekilmeyen topraklar üretime kazandırılmalıdır.
KAYNAKLAR KORUNMALI
İklim değişikliği ve onun getirdiği tarımsal kuraklıkla mücadelede küresel ölçekte yapılması gerekenler vardır. Tüm ülkeler iklim değişikliği ile mücadeleye odaklanmalıdır. İklim değişikliği ve doğal afetlerin etkisini azaltmada, erozyon kontrolü, sulama için baraj yapımı, doğru gübre kullanımı, yeni ürünlerin ortaya çıkarılması, organik madde açısından toprak verimliliğinin iyileştirilmesi, ekim ve hasat zamanlarında değişiklik yapılması, kuraklığa dayanıklı ürünlerin geliştirilmesi, erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi çalışmalar yapılmalıdır. Toprağın ve suyun yönetimine, korunmasına yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. İklim değişikliğinin yavaşlatılmasında önemli faktörlerden birisi suyu tutan ormanlar, tarım alanları ve meralar gibi kaynaklar korunmalı, amaçları dışında kullanılmamalıdır.