TEZEKÇİ İŞVEREN HAKSIZ REKABETTE KAYBETTİ
SÜTAŞ işvereni Tekgıda-İş Sendikası´na açtığı ´Haksız rekabet´ davasını kaybetti. Mahkeme kararında ´Boykot eylemi değil, ifade özgürlüğü´ dedi. Karar işçi eylemleri için emsal niteliğinde
SÜTAŞ işvereni, Tekgıda-İş Sendikası aleyhine açtığı haksız rekabet davasını kaybetti. Sendika üyesi oldukları için 80 işçiyi işten atan SÜTAŞ patronu, işçilerin işe geri dönmesi için eylemlere başlayan Tekgıda-İş Sendikası’na da polis baskını yaptırarak eylemlerde kullanılan afişleri "Haksız rekabet" gerekçesiyle toplatmış ve suç duyurusunda bulunmuştu.
SÜTAŞ’a ait Karacabey ve Aksaray fabrikalarında Tekgıda-İş Sendikası’na üye olan yaklaşık 80 işçi üç yıl önce işten çıkartılmış, fabrikada çalışan diğer sendika üyesi işçiler de, sendika üyeliğinden istifa etmeleri için çeşitli baskılara maruz kalmışlardı. İşten atılan işçilerin fabrika önünde işe geri dönmek için eylem yaptıkları alana işverenin tezek dökmesi basına yanmıştı. Bu haberlerin ardından SÜTAŞ patronu Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığından istifa etmişti.
İŞÇİYİ İŞTEN ATTI SENDİKAYA DAVA AÇTI
Tezekle ortaya çıkan sendika-işveren mücadelesi yargıya da taşındı. "Sendikal örgütlenmeye karşı depim" diyen Muharrem Yılmaz’a işçiler sendikal örgütlenmeden dolayı işten atıldıklan gerekçesiyle dava açtılar ve kazandılar. Tekgıda-İş Sendikası işçilerin geri alınması için, "İşçiler geri alınıncaya kadar SÜTAŞ ürünlerini tüketmiyoruz" kampanyası başlattı ve bu kampanyayı afişlerle, bildirilerle kamuoyuna duyurdu. SÜTAŞ patronu Muharrem Yılmaz, sendikanın kampanyasının "Haksız rekabet" oluşturduğu iddiasıyla sendikanın şubelerine polis baskını yaptırarak hem afişlerle bildirileri toplattı, hem de sendika yöneticilerine dava açtı. Tekgjda-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Bircan, şube personeli Necmettin Şengül, İstanbul Avrupa Yakası Şube Başkanı Turgay Koç hakkında açılan davaya emsal olarak Petrol-îş ve Türk Metal Sendikalarının geçmişte yaptıklan boykot eylemlerinin "Haksız rekabet" oluşturduğu yönündeki mahkeme kararları gösterildi.
İŞVEREN İÇİN DEĞİL, SENDİKA İÇİN EMSAL KARAR
Sendika Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Genel Sekreter Mustafa Akyürek hakkında da, "Üç karikatür eserini kopyalayıp baloncuk metinlerini değiştirerek yetkilisi oldukları sendikaya ait internet sitesi ve resmi facebook sayfasında izinsiz kullanmak suretiyle manevi ve mali haklara tecavüz" suçlamasıyla dava açtı.
Açılan davada mahkeme tarafından bilirkişi raporu istendi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı, Ceza Hukuku Ana Bilim Dalı ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporda, haksız rekabet oluşturduğu belirtilen afişteki dile getirilen iddiaların somut olaylara dayandığının tespit edilmesi halinde yapılan açıklamanın ifade özgürlüğü yönünde değerlendirilmesi gerektiği görüşü bildirildi. 17 Aralık 2015 tarihinde İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan Halil ibrahim Bircan ve Necmettin Şengül’ün beraatine karar verildi.
Kararın gerekçesinde bilirkişi raporu esas alındı. İşçilerin sendikalı oldukları gerekçesiyle işe iade talebiyle açtıkları davaları kazanmalan da göz önünde bulundurularak alman kararla birlikte Tekgıda-İş Sendikasının boykot eyleminin "Haksız rekabet" değil, ifade özgürlüğü olduğu da tespit edilmiş oldu ve bu yönde emsal karar oluşturdu.